Himmeneekö Trumpin ikoninen kuva ajan saatossa amerikkalaiskristittyjen silmissä? 

 

Donald Trumpin kampanjan hyväksi lyöty juhlaraha. (Unsplash)

Arjella on tapana tasoittaa innostusta. Konservatiiviset katoliset latinot asettuivat Trumpin taakse. 

Jos historiasta täytyy jotakin ennakkotapausta etsiä, se voisi olla Ronald Reagan, professori Markku Ruotsila sanoo kysyttäessä, miten kristittyjen äänestäjien ja vastustajien kuva valitusta presidentistä saattaa ajan myötä muuttua. 

Ruotsila katsoo uudelleenvalinnan olevan ratkaiseva muutostekijä. 

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

– Reagan oli yhtä epäsuosittu puolelle amerikkalaisista. Uudelleenvalinta kuitenkin muutti asian, ja hänestä tuli myyttinen hahmo. Vastustajatkin unohtivat, miten hänestä sanottiin etukäteen samoja asioita kuin Trumpista nyt. 

Ruotsilan mukaan Trumpin murhayrityksen jälkeen tuli selväksi, että yli puolet amerikkalaisista näkee hänet jo nyt suurena presidenttinä. 

Keskiviikkoaamuna Suomen aikaa Yhdysvaltojen 47. presidentiksi tunnustetun Donald John Trumpin, 78, kannatus kasvoi käytännössä kaikissa väestöryhmissä, huomiota herättävimmin kenties latinoiden joukossa. 

Ronald Reagan oli yhtä epäsuosittu. 

Markku Ruotsilan mukaan selitys suosiolle katolisten latinoiden joukossa on arvokonservatiivisuus, mikä erottaa latinot maan valkoisista katolisista. 

Latinot ovat myös olleet yksi niistä ryhmistä, joiden ahdinko on lisääntynyt presidentti Joe Bidenin hallinnon vuosina. Esimerkiksi työttömyys on moninkertaistunut, ja moni muistelee Trumpin aikaa lämmöllä. 

– Latinoiden siirtyminen Trumpin taakse on yksi näiden vaalien suurista tarinoista, joka kannattaisi huomata. 

Latinot ovat perinteisen valkoisen kristillisen väen ohella osa Yhdysvaltojen konservatiivista ydintä. 

Professori Veli-Matti Kärkkäinen kummeksuu aktiivisen katolisen Bidenin ja baptistitunnustuksensa vaalien alla näkyvämmin esiin nostaneen Kamala Harrisin häviämistä Trumpille evankelikaalien silmissä. 

– Abortin ja homoseksuaalisuuden vastustamisen sekä Israelin puolustamisen nimissä he ovat valmiit tukemaan ei-uskonnollista, playboy-mentaliteetistaan ja monista avioliitoistaan sekä räikeästä kielenkäytöstä ja rikkauksillaan ylpeilystä tunnettua liikemiestä, Kärkkäinen arvioi. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

 

Helluntailainen pastori Jentezen Franklin julkaisi siunauskuvan Donald Trumpista kaksi viikkoa ennen vaaleja. – Olisi kunnia siunata myös Kamala Harrisia, jos saisimme häneltä kutsun, Franklin kirjoitti. (Kuvakaappaus, Instagram / @Jentezen)

 

Kärkkäinen ei usko, että Trump-hurmio pian laimenisi kristittyjen kannattajien keskuudessa. 

– Näyttää siltä, että Trump onnistui erittäin hyvin yhdistämään kaksi keskeistä tekijää eli perinteiset arvot ja amerikkalaisen yhteiskunnan muiden vaikeuksien käsittelemisen. 

Merkitystä saattoi Kärkkäisen mukaan kristittyjen silmissä olla myös ehdokkaan sukupuolella. 

– Lähtökohtaisesti Yhdysvallat on Suomea hierarkkisempi maa. Miehellä on korkeampi asema yhteiskunnassa ja perheessä, eritoten konservatiivisten kristittyjen parissa. 

Markku Ruotsila ei katso, että sukupuoli olisi ollut merkittävä tekijä vaaleissa. 

– Merkitystä oli erityisesti sillä, että Harris on vasemmistolainen ja edustaa woke-ideologiaa. Se ei yksinkertaisesti käynyt enemmistölle amerikkalaisista. 

 

Aiheet