Kirkko: Pyhäinpäivä muistuttaa elämän rajallisuudesta

Helsingin pormestariehdokas Anni Sinnemäki Radio Dein vaalitentissä: ”Ei periaatteellista estettä, että Helsinkiin voisi rakentaa moskeijan”

 

– Minulla ei ole periaatteellista kategorista estettä sille, että Helsinkiin voisi rakentaa moskeijan. Meillä on tällä hetkellä jo kymmeniä moskeijoita, Vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki kommentoi Radio Dein tentissä suurmoskeijaa.

Helsingin tuleva kaupunginvaltuusto saa suurella todennäköisyydellä päätettäväkseen pääkaupunkiin kaavaillun suurmoskeijahankkeen kohtalon. Moskeijaa on perusteltu muun muassa maahanmuuttajien integroitumisella.

Helsingin Sanomien vaalikonetietojen mukaan enemmistö Helsingin kaupunginvaltuustoon pyrkivistä poliitikoista pitää suurmoskeijan rakentamista Helsinkiin mahdollisena, jos hankkeeseen ei käytetä kaupungin tai valtion rahoitusta.

IK-opisto neliöb. 21.10.-3.11.

Eniten kannatusta hanke saa HS:n vaalikonevastausten perusteella vihreiden ehdokkailta. Puolueen vaalikoneeseen vastanneista 122 ehdokkaasta yli 80 prosenttia oli myönteisiä moskeijan rakentamiselle Helsinkiin.

Anni Sinnemäki: ”Kunnioitamme uskonnonvapautta”

Vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki sanoi Radio Dein suorassa kuntavaalitenttilähetyksessä keskiviikkona muodostavansa lopullisen kantansa moskeijaan, kun virkamiesvalmistelut on tehty. Tässä vaiheessa Sinnemäki ei näe- periaatteellisia esteitä hankkeen toteutumiselle.

– Äänestäjä tietää, että vihreät edustajat – ja minä – tulemme harkitsemaan tämän asian järkevästi ja perusteellisesti eri näkökulmista, joista osa liittyy ehkä uskontoon, osa ei. Kunnioitamme uskonnonvapautta, kaupungin kaavoituksesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana työskentelevä Sinnemäki muotoili.

Jan Vapaavuori: ”Helsinki ei ole Lontoo eikä Pariisi”

Kyselytutkimusten perusteella Helsingin uusi pormestari tulee joko Vihreistä tai Kokoomuksesta. Puolueet käyvät tasaväkistä kisaa pääkaupungin suurimman puolueen paikasta. Valtuusto on linjannut, että Helsingissä eniten ääniä saaneelle puolueelle kuuluu kaupungin pormestarin paikka.

Kokoomuksen pormestariehdokas Jan Vapaavuori vastustaa suurmoskeijan rakentamista Helsinkiin. Vapaavuoren mielestä kaikki uskontokunnat on huomioitava tasa-arvoisesti, mutta suurmoskeija olisi kokoomusehdokkaan mukaansa liian suuri Helsinkiin.

Alustavissa piirustuksissa moskeija ja sen yhteyteen kaavailtu islamilainen monitoimikeskus on suuruudeltaan noin kaksi kertaa Helsingin tuomiokirkon kokoinen. Helsingin kiinteistövirasto on kaavaillut moskeijalle tonttia Hanasaareen.

– Kaiken pitää olla mittakaavassa. Helsinki ei ole Lontoo eikä Pariisi eikä New York, ei tänne sovi Eiffel-tornikaan. Moskeijoiden, kuten kaiken muunkin, pitää olla suhteessa kokoon – islamilaisen väestön määrään ja niin edelleen.  En usko, että suurmoskeija olisi edes islamilaisen väestön etu, kommentoi Vapaavuori hanketta Peter Nymanin ajankohtaisohjelmassa MTV:ssä.

Laura Kolbe: ”Paljon enemmän kuin suurmoskeija”

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä suhtautui hankkeeseen kriittisesti Ylen vaalitentissä tiistai-iltana. Sipilän mukaan sekä Keskustan valtuustoryhmä että hän itse suhtautuvat hankkeeseen varovaisen kielteisesti. Sipilä näkee ongelmalliseksi, että Helsinkiin kaavailtu suurmoskeija edustaisi vain yhtä islamin suuntausta eli sunneja.

Helsingin Sanomien vaalikoneen mukaan Helsingin valtuustoon pyrkivien keskustan ehdokkaiden mielipiteet hanketta kohtaan vaihtelevat.

– Tämä on asia, johon on liitetty paljon enemmän kuin suurmoskeija. Nythän meiltä halutaan vastauksia kysymykseen, jotka kietoutuvat maahanmuuttoon ja uskontoon, etiikkaan ja arvomaailmaan, kommentoi asiaa Radio Dein kuntavaalitenttiin Sinnemäen kanssa osallistunut Keskustan pormestariehdokas Laura Kolbe.

– Kannattaa miettiä, miltä Helsinki näyttäisi, jos Uspenskin katedraali puuttuisi kaupunkikuvastamme. Tänään ehkä ajatellaan, että se edustaa vierasta uskontoa, mutta omana aikanaan se symboloi ja kertoi sen aikaisesta yhteiskunnasta, Kolme muotoili.

Epäilyjä suurmoskeijahanketta kohtaan on herättänyt moskeijan rahoitus Bahrainista. Noin 140:n miljoonan euron moskeija- ja monitoimikeskusprojektia edistetään suomalaisten sunnimuslimien voimin. Ulkopoliittisen instituutin mukaan moskeija saattaa nostaa Suomessa esiin sunni- ja shiamuslimien välisiä jännitteitä.

– Moskeijarahalla on tarkoitus ostaa vaikutusvaltaa. Saksan tiedustelupalvelu on löytänyt kytköksiä Lähi-idästä moskeijarahoituksen ja islamilaisen ääri-islamilaisen ajattelun välillä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Olli Ruohomäki rahoituksen ongelmia MTV Uutisille

Asiantuntija-arvioiden perusteella sisäministeriö on päättänyt selvittää Helsingin suurmoskeijahankkeen rahoittajien vaikutuksen mahdollisen moskeijan toimintaan.

– Muslimiyhteisö on sellaisessa tilanteessa, että Suomen valtio tai suomalaiset kunnat eivät rahoita heidän pyhäkköjensä rakentamista. He joka tapauksessa joutuvat etsimään rahoitusta toisella tavalla kuin meidän kristillinen kirkko joutuu. Siinä mielessä tämä yhteisö on puun ja kuoren välissä. Se, minkälainen rahoitus on mahdollista, on yksi niistä asioista, missä Helsingin kaupungin täytyy käydä dialogia valtion viranomaisten kanssa, arvioi Anni Sinnemäki Radio Deissä.

Kokoomuksen ja Sdp:n pormestariehdokkaat Jan Vapaavuori ja Tuula Haatainen kohtaavat suorassa Radio Dein vaalitentissä keskiviikkona 29.3. klo 9. Uusinta klo 13 ja sunnuntaina 2.4. klo 20.

Anni Sinnemäen ja Laura Kolben vaalitentti kuullaan uusintana sunnuntaina 26.4. klo 20. Kaikki Radio Dein vaalitentit ovat kuunneltavissa Radiot.fi-palvelussa kuukauden ajan.

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)