Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Helsingin diakonissalaitoksen juhlavuosi alkoi kynttilöin ja huipentuu juhlajumalanpalvelukseen joulukuussa

 

Kuvassa Helsingin Diakonissalaitoksen kirkko. Kuva: Sari Savela

Helsingin Diakonissalaitos (HDL) on Suomen vanhimpia, yhtäjaksoisesti toimineita yhteisöjä. Aurora Karamzin perusti diakonissalaitoksen vuonna 1867 kulkutautisairaalaksi ja paikaksi, jossa nuorista naisista koulutettiin diakonissoja.

Kun Diakonissalaitos perustettiin, sen tavoitteena oli hädässä olevien lähimmäisten auttaminen ja diakonissojen kouluttaminen. Perustamisen aikaan Suomea kurittivat katovuodet, nälkä ja kulkutaudit. Diakonissalaitoksen mukaan sen  perustehtävä ei ole muuttunut. Lähimmäisten auttaminen ja koulutustoiminta ovat edelleen toiminnan keskiössä. 1800-luvun lopulla kohdatuissa haasteissa on paljon yhtäläisyyksiä tähän päivään. Syrjäytymisestä, yksinäisyydestä, asunnottomuudesta ja päihteistä on muodostunut suurimpia, edelleen ratkaisemattomia haasteita hyvinvointiyhteiskunnassamme. Tämän päivän hyvinvoinnin varjoalueita aiheuttavat myös globaalit ilmiöt, jotka tuovat maallemme uudenlaisia ongelmia ratkaistavaksi. Ajankohtaisia haasteita juuri nyt ovat muun muassa turvapaikanhakijoihin ja pakolaisuuteen liittyvät kysymykset.

Taustalla varakas hyväntekijä

Diakonissalaitos perustettiin hyväntekijä ja aristokraatti Aurora Karamzinin (1808-1902) aloitteesta ja pitkälti hänen taloudellisella tuellaan. Karamzin eli pitkän ja monivaiheisen elämän, johon kuului niin Pietarin hovin loistoa kuin luopumisen kipua. Hän jäi kahdesti leskeksi ja menetti myös ainoan poikansa. Aurora Karamzin koki hengellisen herätyksen ja hänestä kehittyi vähitellen merkittävä hyväntekijä. Karamzin oli Helsingin Diakonissalaitoksen merkittävä taustavaikuttaja 1800-luvun lopussa aina kuolemaansa saakka.

Kotimaa Neliöb. 27.3.-2.4.

Helsingin Diakonissalaitoksen 150-vuotisjuhlavuosi käynnistyi Lyhtyjuhlalla loppiaisaattona 5.1. Juhlassa sytytettiin kynttilälyhtyjä yhtä monta kuin laitoksella on ikää. Kynttiläjuhlalla haluttiin symboloida valon sytyttämisen merkitystä keskelle pimeyttä. Maaliskuussa julkistetaan historiikki, elokuussa vietetään koko kansan korttelijuhlaa ja joulukuussa juhlavuosi huipentuu juhlajumalanpalvelukseen Kallion kirkossa. Helsingin diakonissalaitos vihittiin tarkoitukseensa 17.12.1867 Jumalan sanalla ja rukouksella.

*

Helsingin Diakonissalaitos on julkista palvelujärjestelmää täydentävä yleishyödyllinen säätiö, joka tuottaa monipuolisia sosiaali- ja terveyspalveluja yhdessä tytäryhtiöidensä kanssa.