Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Helluntaivaikuttajat torjuvat sairauksien demonisoinnin

 

(sxc.hu)

Esirukoilija Pirkko Jalovaaran kommentit viime viikon Ylen MOT-ohjelmassa hämmentävät Ristin Voiton haastattelemia helluntaivaikuttajia.

Ohjelmassa esitetyissä puhekatkelmissa Jalovaara niputti sairaudet, lääkkeet ja demonit tavalla, jota ei voi pitää terveen kristillisyyden mukaisena, toteavat Suomen Helluntaikirkon eettis-opillisen toimikunnan jäsen Jorma Saarinen ja medialähetysjärjestö Avainmedian toiminnanjohtaja Niilo Närhi.

Heidän mukaansa lääkkeiden ja sairauksien liittäminen julistuksessa pahoihin henkiin vain lisää psyykkisesti sairaiden ahdistusta.

Ohjelmassa Jalovaara puhui muun muassa ”syövän hengestä” ja demonisista voimista psyykkisten oireiden taustalla. Huomiota kiinnitti myös Jalovaaran näkemys, että lääkkeet voivat altistaa ihmisen saatanan vaikutukselle:
”Lääkkeet ovat yksi tapa, jota paholainen käyttää, jotta pääsee todella sinun sisimpääsi, henkeen, sieluun ja ruumiiseesi”, Jalovaara sanoi.

Suurin osa kohua herättäneistä puhekatkelmista oli peräisin Kallion kirkossa 27. tammikuuta pidetystä tilaisuudesta. Myöhemmin Kotimaa24-verkkolehti selvitti, että edellä mainittu toteamus, joka koski demonien tunkeutumista ihmiseen lääkkeiden kautta, oli peräisin tilaisuuden aikaisesta yksittäisestä esirukoustilanteesta eikä Jalovaaran opetuspuheesta.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

”Rankkaa tekstiä”

Niilo Närhi on vetänyt kymmenen vuotta mielenterveyskuntoutujien vertaistukiryhmää Keravan helluntaiseurakunnassa, ja hänen mukaansa ajatus siitä, että sairaudet olisivat demonien aiheuttamia ja lääkkeet paholaisen tunkeutumiskanava, on ”hyvin ekstriimi”.
– Ohjelmassa esitetyissä Jalovaaran toteamuksissa oli ongelmana sairauden suoraviivainen demonisointi. Sanoopa tällä tavalla pienemmälle tai isommalle joukolle, se on rankkaa tekstiä. Hurskas äitini kuoli syöpään, enkä koskaan ajatellut, että häneen olisi tullut demoni. Sama koskee masennusta, Närhi toteaa.

– Vertaistukiryhmässämme olen nähnyt, että oikein käytettynä esimerkiksi psyykenlääkkeet antavat ihmisille paljon paremmat elämisen mahdollisuudet.
Saarisen mukaan ohjelmasta välittynyt näkemys lääkkeistä Jumalan tahdon vastaisena asiana on vastuuton.

– Lääkkeet ja lääketiede ovat osa yleistä Jumalan armon ilmenemistä maailmassa. Vaikka esimerkiksi mielialalääkkeiden kaikkia vaikutuksia ei vielä tunnetakaan, lääkkeet eivät missään tapauksessa ole demonisaation kanava. Sairastunut kokee muutenkin helposti häpeän ja syyllisyyden tunteita, ja tällaiset puheet vain lisäävät tätä taakkaa, Saarinen linjaa.

”Opetusta tarvitaan enemmän”

Haastatellut muistuttavat, että kristinuskon mukaan demonit ovat osa olemassa olevaa todellisuutta, ja joidenkin ihmisten kohdalla oikeasti tarvitaan eksorkismia eli pahojen henkien karkottamista.

Useimmiten tämä tulee kuitenkin kyseeseen silloin, jos henkilö on ollut tekemisissä okkultismin ja siihen liittyvien asioiden kanssa.
– Aiemmin evankelistana ja pastorina toimiessani olen itsekin ollut vapauttamassa joitakin ihmisiä riivaajista, mutta silloin ei ollut kyse sairauksista, Närhi kertoo.

Ajoittain myös helluntailiikkeen piirissä on esiintynyt vääränlaista sairauksien demonisointia.
– Osa psyykkisistä häiriöistä kärsivistä seurakuntalaisistamme on joutunut kokemaan sitä, että heistä on yritetty ajaa demoneja ulos tai joku on kehottanut heitä lopettamaan lääkityksen. Vaikka uskon, että tässä on menty parempaan suuntaan, silti näistä asioista tulisi opettaa seurakunnissa avoimemmin, Närhi toteaa.

Saarinen toivoo, että seurakunnissa päästäisiin eroon lopustakin lääketieteen ja esirukouksen välisestä vastakkainasettelusta.
– Samalla kun lääketiede on yksi tapa, jonka kautta Jumala hoitaa ihmisiä, on korostettava, että meidän etuoikeutemme ja velvollisuutemme on rukoilla ihmisten puolesta ja kanssa, olipa kyse fyysisestä tai psyykkisestä problematiikasta. Väittäisin kuitenkin, että eksorkismiin tarvitsee seurakunnallisessa sielunhoidossa turvautua äärimmäisen harvoin. Lähes poikkeuksetta kyse on muuntyyppisistä, ihmisyyteen liittyvistä ongelmista.

Ohjelman jälkeisissä haastatteluissa Jalovaara on kieltänyt pitävänsä sairauksia laajasti pahojen henkien aiheuttamina ja ajattelevansa, että demonit yleisesti vaikuttaisivat ihmisiin lääkkeiden kautta.
”Eihän demoni lääkkeiden kautta tule, vaan hallitsemattomasta lääkkeiden syönnistä, huumeista ja alkoholista”, hän sanoi Kotimaa24:lle.

Lisäksi hän on torjunut julkisuudessa esitetyt tulkinnat, joiden mukaan hänen julistuksensa olisi radikalisoitunut viime aikoina.

1980-luvun lopulta asti esirukoilijana kiertänyt Jalovaara pitää vuosittain 60-80 rukousiltaa pääasiassa luterilaisissa kirkoissa. Lisäksi hänellä on viikoittaiset ohjelmat Radio Deissä ja TV7:lla.

MOT-ohjelman jälkeen osa luterilaisista seurakunnista on kertonut lopettavansa yhteistyön Jalovaaran kanssa.