Lähetystyö: Lähellä Jeesusta viisi vuosikymmentä – tärkeintä lähetysjärjestölle ei ole lähetystyö vaan evankeliumi Ihmisiä ja ilmiöitä: Tekoäly nyt ja tulevaisuudessa

Heli Saukkolan tie hyväksikäytetystä ihmiskaupan uhrien auttajaksi

 

Room of Hope päiväkeskuksen johtovastuuseen siirtyvä Heli Saukkola toimii Lahden vapaaseurakunnan rukouslähettinä.

Vapauta Uhri ry:n ylläpitämä päiväkeskus Room of Hope tarjoaa tukea ihmiskaupasta vapautuneille naisille ja heidän lapsilleen. Kyproksella sijaitsevan päiväkeskukselle haetaan nyt rahoitusta joukkorahoituksen avulla.

Kyproksella sijaitsevan päiväkeskuksen toiminta on jo useamman vuoden ajan ollut yksityisten ihmisten lahjoitusten varassa. Nyt rahoitusta haetaan joukkorahoituksen avulla, samalla kun Kyproksella sijaitsevan päiväkeskuksen vetovastuu on siirtymässä järjestön perustajalta ja toiminnanjohtajalta Pia Rendiciltä sielunhoitoterapeutti Heli Saukkolalle.

Saukkolan tie Kyprokselle on ollut vaiherikas. Hän tuli uskoon yksin kotona ollessaan vuonna 2004, ja osallistui pian sen jälkeen luterilaisen seurakunnan järjestämälle leirille.

Karas-Sana Neliöb. 18.-24.3.

-Tuolla leirillä puolestani rukoiltiin kielillä. Samassa yhteydessä sain profetian, että Suomi ei tule olemaan aina kotimaani, ja että Jumala tulee eheyttämään naiseuteni ja tulen tekemään töitä naisten parissa. Tuossa vaiheessa en itse tajunnut olevani rikki. Kaikki oli uutta ja unohdin tilanteen vuosikausiksi, Saukkola kertoo.

Missionuorten opetuslapseuskoulu vuonna 2014 muutti kuitenkin kaiken Saukkolan elämässä.

-Yhden viikon aikana annettu opetus nosti pintaan omat hyväksikäyttökokemukseni, joita en ollut pystynyt käsittelemään. Siinä hetkessä romahdin totaalisesti. En saanut enää nukuttua ja menin psyykkisesti niin heikkoon kuntoon, että minun oli jätettävä opetuslapseuskoulu kesken, Saukkola muistelee.

Hyväksikäytön mieleenpalautuminen ja sen prosessointi johti Saukkolan pitkään, kolmivuotiseen psykoterapiaan.

-Terapian aikana sain rauhassa prosessoida omaa elämääni ja kaikkea tapahtunutta, sekä tuntea kuinka Jumalan rakkaus eheytti ja paransi minua. Samalla itselleni jollakin tavalla kirkastui ja vahvistui se, että tämä on alue jossa haluan tulevaisuudessa palvella, Saukkola kertoo.

Saukkola sai vahvistusta syntyneelle kutsulleen myös toisaalta.

– Erässä tilaisuudessa minulle profetoitiin, että saan vahvat hartiat kantaa naisia sen aikaa kun heitä tarvitsee kantaa. Toinen henkilö puolestaan profetoi, että minua tullaan käyttämään niiden naisten elämässä, joiden tausta on samankaltainen kuin omani. Kaikista vaikuttavin kokemus taisi kuitenkin olla se, kun osallistuin seksuaalisesti hyväksikäytetyille suunnattuun seminaariin. Tuolloin seminaarin vetäjä tuli sanomaan minulle seuraavan, pysyvästi mieleeni jääneen lauseen: “Sillä hetkellä kun astuit tähän saliin niin Jumala sanoi minulle, että sinua tullaan käyttämään seksuaalisesti hyväksikäytettyjen ihmisten elämässä”.

Terapiavuosien aikana Saukkola roikkui kiinni noissa kuulemissaan sanoissa ja uskoi, että noiden sanojen aika koittaa, vaikka hän välillä oli niin heikossa kunnossa, ettei jaksanut edes käydä kaupassa tai laittaa ruokaa.

Auttajan roolissa Kyproksella

Läpikäydyn psykoterapian ja toipumisensa jälkeen Saukkola lähti opiskelemaan sielunhoitoterapeutiksi Perhenimen evankeliseen opistoon vuonna 2017.

– Opiskelujen aikana minulle tuli yhtenä aamuna voimakkaasti mieleen nimi Pia Rendic. Sama toistui koko päivän ajan jatkuvasti, joten kotiin päästyäni googlasin nimen ja löysin Vapauta Uhri ry:n kotisivut. Luin Room of Hopesta ja minulle tuli vahva tunne siitä, että tämä sopisi kutsuuni. Niinpä otin yhteyttä Piaan ja kysyin, voisinko tulla mukaan toimintaan, Saukkola muistelee.

Saukkolan muutto Kyprokselle vahvistui vuoden 2018 aikana kun hän hakeutui Kansanlähetyksen kv-linjalle, jonka kautta Kyprokselle lähtö mahdollistui myös käytännön järjestelyjen tasolla.

-Muuton lomassa valmistauduin erityisesti kieliä opiskelemalla ja traumaterapiakirjallisuutta lukemalla. Halusin palauttaa mieleeni erityisesti ranskankielentaitoni, koska tiesin että keskuksella käy useampia ranskaa äidinkielenään puhuvia naisia, Saukkola summaa.

Myös ranskankielenopettajan pätevyyden omaava Saukkola onkin päässyt hyödyntämään ranskaa ensimmäisestä työpäivästään lähtien.

– Oli upeaa huomata, miten paljon naiset ilahtuivat, kun pystyin kommunikoida heidän kanssaan heidän omalla äidinkielellään. Tuntui että se avasi heti alussa tien luottamuksen syntymiseen, Saukkola kertoo.

Saukkola on hyödyntänyt ranskantaitoaan myös aloittamalla englannintuntien pitämisen ranskaa äidinkielenään puhuville naisille.

-Sanat eivät riitä kertomaan kuinka suurta iloa minulle tuottaa nähdä, millaista onnea naiset kokevat oppiessaan englantia, Saukkola hymyilee.

Työn palkitsevuus on yllättänyt

Ylipäätään Saukkola kokee työnsä Room of Hope päiväkeskuksella erittäin palkitsevaksi.

– Olen jo vajaassa kolmessa kuukaudessa saanut nähdä, kuinka tärkeä tämä paikka on naisille, ja miten se tarjoaa tarpeellisen ja kaivatun hengähdyspaikan etenkin vauvojen äideille. Keskus myös luo tietynlaisen rytmin naisten elämään, joilla ei ole mitään muuta. Moni nainen käy keskuksella sen jokaisena aukiolopäivänä, vaikka lahjoitus maksetaan vain yhdeltä, Saukkola summaa.

Erityisen paikan Saukkolan sydämessä ovat saaneet ihmiskaupan uhrien lapset, joista osa on syntynyt seksinoston ja raiskausten seurauksena.

– Koen todella arvokkaana ja tärkeänä näiden lasten rakastamisen ja hellyyden osoittamisen heille. He jos ketkä tarvitsevat sitä, koska monien äidit eivät omien traumojensa takia pysty tarjoamaan lapsilleen sitä rakkautta, joka lapsille kuuluisi, Saukkola sanoo.

Saukkola peräänkuuluttaakin Room of Hope päiväkeskuksen jatkon tärkeyttä. Tästä syystä hän on ottanut vastuulleen paitsi huhtikuussa startatun kummiohjelman , niin myös käynnissä olevan joukkorahoituskampanjan, jonka avulla Vapauta Uhri ry pyrkii saamaan kokoon keskuksen pyörittämiseen tarvittavat rahat myös tulevalle vuodelle. Tällä hetkellä tavoitteena olevasta 10 000 eurosta puuttuu vielä reilut 2000 euroa.

Työnsä ytimen Saukkola summaa seuraavasti:

-En halua nähdä naisia uhreina, vaan Jumalan luomina ihmeellisinä luomuksina. Teen töitä minulle ja Jumalalle rakkaiden naisten kanssa, ja koen tässä roolissa olevani ennenkaikkea mahdollistaja.

Teksti: Pia Rendic