Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Evankelioivien videoiden julkaisemisesta oikeuteen Israelissa – järjestö ei aio luovuttaa paineen alla

 
Eitan Bar ja rabbi Chaim Sheitrit keskustelevat

One for Israelin työntekijä Eitan Bar esiintyi nettiin striimatussa väittelyssä yhdessä rabbi Chaim Sheitritin kanssa. Kuva: Muokattu kuvakaappaus Youtubessa löytyvästä väittelyvideosta.

Messiaaninen juutalainen ja ortodoksijuutalainen rabbi kohtasivat harvinaisessa väittelyssä, mistä seurasi One for Israel -evankeliointijärjestölle haaste oikeuteen.

Israelin ja Palestiinan konflikti on tällä hetkellä vahvasti otsikoissa kaikkialla. Samaan aikaan Israelissa on kuitenkin käynnissä monenlaista muutakin; asioita, joita media ei välttämättä nosta esiin. Israelilainen mediatyötä tekevä evankeliointijärjestö One for Israel on yhdessä YouTuben kanssa haastettu oikeuteen Jeesuksesta kertovien videoiden levittämisestä. Haasteen taustalla näyttäisi olevan messiaanisen juutalaisen ja ortodoksirabbin väittely, jossa rabbi päätyi altavastaajaksi.

Haaste tuli eräältä ortodoksijuutalaiselta lakitoimistolta 6. toukokuuta; siis vain noin viikko sen jälkeen, kun One for Israelin työntekijä Eitan Bar oli esiintynyt menestyksekkäästi nettiin striimatussa väittelyssä yhdessä rabbi Chaim Sheitritin kanssa. Hepreankielisten videoiden poistamisen lisäksi toimisto vaatii itselleen 250 000 dollarin korvauksia.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Debatin aiheena oli suullinen Toora ja sen asema. Suullisella Tooralla tarkoitetaan Raamatun ulkopuolista perinnettä, jonka Mooseksen uskotaan saaneen Jumalalta Siinainvuorella. Ortodoksijuutalaisuus antaa sille autoritatiivisen aseman. Eitan Bar kyseenalaisti väitteet vedoten muun muassa siihen, että aines on paljon myöhäisempää perua.

Eitan Bar on apologeetta henkeen ja vereen, ja One for Israelin verkkoartikkelissa kerrotaan, että Tel Avivissa käyty väittely oli hänen elämänsä tähtihetkiä. Vastaavia on aiemmin pidetty englanniksi, mutta tähän mennessä on ollut hyvin vaikeaa löytää Israelista rabbia, joka suostuisi sellaiseen messiaanisen juutalaisen kanssa. Chaim Sheitrit toimii johtajana Talmudia ja muuta rabbiinista perinnettä tutkivassa oppilaitoksessa. ”Haluamme ilmaista arvostuksemme rabbia kohtaan siitä, että hän osallistui keskusteluun,” kirjoitetaan evankelioimisjärjestön sivulla.

Verkkoartikkelin mukaan tilaisuus oli hengeltään hyvä; Bar ja Sheitrit näyttivät eroavan ystävinä. Se ei silti tarkoita, etteikö väittelyn tuoksinassa tunnelma olisi välillä kuumentunut melkoisesti. Läsnäolijoiden kommenttien perusteella Sheitrit ei onnistunut puolustamaan näkemystään vakuuttavalla tavalla. Joku kuulijoista ilmaisi pettymystä siitä, että rabbi ei riittävästi vastannut Eitan Barin esittämiin väitteisiin. Bar puolestaan sai jälkeenpäin paljon positiivista palautetta.

One for Israel -järjestön videot ovat korkealaatuisia, ja niillä on paljon katsojia Israelissa. Järjestössä uskotaankin, että tämä tosiasia on syynä haasteeseen. Virallinen selitys kanteessa liittyy alaikäisten käännyttämiseen, joka on Israelissa laitonta. Videoiden kautta teini-ikäisiä on kiinnostunut Jeesuksesta, ja se pelottaa rabbeja ja uskonnollisia perheitä.

Kysymys siitä, voiko juutalainen uskoa Jeesukseen, herättää Israelissa erittäin vahvoja kielteisiä tunteita. Maa on kuitenkin demokratia, joka lupaa kansalaisilleen uskonnon- ja sananvapauden. Tätä vapautta testataan erityisesti suhteessa messiaanisiin juutalaisiin. Ortodoksijuutalaisten kiivaasta vastustuksesta huolimatta Jeesukseen uskovat ovat toisinaan voittaneet maallisissa oikeusistuimissa. Myöskään One for Israel ei ole aikeissa luovuttaa. ”Meidän tulee saada pitää esillä näkemyksiämme. Ja aiomme edelleen saarnata hyvää uutista Jeesuksesta, tuli mitä tuli!” järjestö toteaa verkkosivuillaan.

Kommentti:

One for Israel -järjestön vastakkainasettelua korostavasta lähestymistavasta voi olla perustellusti monta mieltä. Rabbiinisessa perinteessä on paljon hyvää, ja kommunikaatio ortodoksijuutalaisten kanssa on parhaimmillaan molemminpuolista oppimista, ei välttämättä sitä, että pyritään todistamaan toisen osapuolen ajatukset vääriksi. Israelissa kuitenkin ortodoksijuutalaisten suhtautuminen messiaanisiin juutalaisiin on ollut enimmäkseen jyrkkää ja jopa vihamielistä eikä keskusteluun ole löytynyt halua. Näin siitä huolimatta, että juutalaisuuteen perinteisesti on kuulunut oikeus erilaisiin näkökantoihin. Israelin kontekstissa tämän tapahtumasarjan tekee merkittäväksi kysymys siitä, saako ortodoksijuutalaisuus määritellä sanan- ja uskonnonvapauden rajat, vai toteutuvatko messiaanisten juutalaisten demokraattiset oikeudet.

 
Kylvaja artikkelibanneri