Euro täytti 10 vuotta

 

KUVA: Wikimedia Commons

Euron käyttöönotosta Suomessa tulee tammikuussa 2012 kuluneeksi 10 vuotta. Euroalueen tulevaisuus sekä Suomen asema siinä ovat nousseet erääksi syksyn polttavimmista keskustelunaiheista. Lähetystyön talouteen euroon siirtyminen ei ole vaikuttanut merkittävästi.

Taloustieteilijä, dosentti Esa Mangeloja Jyväskylän yliopistosta ei usko euroalueen hajoamiseen.

– Euroalueella on edessään kaksi todennäköistä skenaariota. Ensimmäisessä vaihtoehdossa EU muodostuu paljon nykyistä tiukemmaksi liittovaltioksi, jolla on muun muassa yhteinen finanssipolitiikka ja melko yhdenmukainen verotus. Toinen vaihtoehto lienee ainakin joidenkin kansantalouksien ero EMU:sta, Mangeloja arvioi.

Selvänä hyötynä markkaan paluussa Mangeloja näkisi Suomen mahdollisuuden harjoittaa jälleen omaa rahapolitiikkaa.
– Haittana puolestaan olisi korkotason nousu ja varmasti luottamuksen heikentyminen Suomen talouskehitykseen, Mangeloja vertaa.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

– Jatkuva ylivelkaantuminen on pakko saada hallintaan, sekä Euroopassa että USA:ssa. Pankkien luotonanto tulee supistumaan, verotus kiristyy, työttömyys lisääntyy, kuluttajien ostovoima heikkenee, samalla taustalla piilee myös inflaation kiihtymisen uhka, hän arvioi.

Mangeloja toteaa, että kovinkaan positiivisia näkymiä Suomen ja koko Euroopan taloustilanteessa ei ole odotettavissa seuraavan viiden vuoden aikana. Hän uskoo, että USA nousee taantumasta Eurooppaa nopeammin.

Suomen Lähetysseuran talousjohtaja Lauri Haavisto kertoo, että euroon siirtyminen 10 vuotta sitten ei ole saanut kovin merkittäviä muutoksia aikaan lähetystyön taloutta koskevissa asioissa.

– Jonkin verran se on toki helpottanut maksuliikennettä ja tiedonsiirtoa.

Samoilla linjoilla on Lähetysyhdistys Kylväjän talousjohtaja Hans Rönnlund.

Rönnlund ja Haavisto uskovat niin ikään, että Suomi jatkaa eurossa.

– Jos markkaan kuitenkin siirryttäisiin, se merkitsisi sitä, että joidenkin lähetysmaiden euroina olevat talletukset täytyisi vaihtaa toiseen valuuttaan, kuten dollareiksi, Rönnlund sanoo.

Euro on nykyisin toinen maailman merkittävimmistä kansainvälisistä valuutoista Yhdysvaltain dollarin ohella. Tällä hetkellä viralliseen euroalueeseen kuuluu seitsemäntoista EU-valtiota, neljä EU:n ulkopuolista kääpiövaltiota sekä eräät Ranskan merentakaiset alueet.