Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Estääkö usko valinnan pääministeriksi?

 

Ministeri Kate Forbes on joutunut myrskynsilmään kristillisen vakaumuksensa vuoksi. ”Uskon lujasti jokaisen ihmisen synnynnäiseen ihmisarvoon. Se on kaiken eettisen ja poliittisen päätöksentekoni tukena”, Forbes kirjoitti Twitterissä 23. helmikuuta. KUVA: SKOTLANNIN PARLAMENTTI

Kate Forbes on kristitty poliitikko, joka pyrkii Skotlannin pääministeriksi. Monet uskovat hänen kykyihinsä, mutta muodostuuko vakaumus esteeksi?

Kun Kate Forbes, 32, ilmoitti pyrkivänsä Skotlannin pääministerin tehtävään, monet hänen puoluetoverinsa Skotlannin kansallispuolueesta (SNP) ilmoittivat tukevansa häntä – puolueen nuorta ja ”nousevaa tähteä”. Forbes on toiminut kansanedustajana Skotlannin parlamentissa vuodesta 2016 ja valtiovarainministerinä vuodesta 2020. Kesällä 2022 hän jäi äitiyslomalle.

Kun puolueen nykyinen puheenjohtaja Nicola Sturgeon ilmoitti 15. helmikuuta eroavansa pääministerin tehtävästä, monet pitivät Forbesia ykkösvaihtoehtona uudeksi pääministeriksi.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Forbes vastasi suoraan kiistakysymyksiin

Paastoviikolla kaikki muuttui. Kate Forbes antoi medialle haastatteluja, joissa hän vastasi kristillisen vakaumuksensa pohjalta kiistanalaisiin kysymyksiin, joita hänelle esitettiin.

Forbes muun muassa sanoi, että hän olisi äänestänyt uutta sukupuolilakia vastaan, mikäli hän ei olisi ollut äitiyslomalla äänestämishetkellä. Skotlannin parlamentti hyväksyi joulukuussa 2022 lain, jossa sukupuoli perustuu henkilön omaan ilmoitukseen. Laki on hyvin samankaltainen, jonka Suomi hyväksyi helmikuussa. Forbesin kommentti ei ollut pikkujuttu, sillä ministerinä hän olisi joutunut eroamaan tehtävästään, mikäli olisi äänestänyt lakia vastaan.

Kate Forbes viittasi lausumissaan kristilliseen uskoonsa ja arvomaailmaansa. Hän myös teki selväksi, että vapaassa ja liberaalissa yhteiskunnassa jokainen saa elää kuten haluaa ja asioista on voitava käydä keskustelua.

Monet vetivät tukensa pois

Kate Forbesin kannanotot olivat liikaa ­monelle hänen puolueensa jäsenelle ja kanssaministerille. Häntä aiemmin tukeneet ministerit Richard LochheadClare Haughey ja Tom Arthur sekä useat kansanedustajat vetivät tukensa pois.

Varapääministeri John Swinney liittyi kriitikoiden joukkoon: ”Katellä on täysi oikeus ilmaista näkemyksensä, mutta puoleen jäsenillä on yhtäläinen oikeus päättää, onko joku, jolla on tuollaisia mielipiteitä, sopiva henkilö SNP:n johtajaksi ja pääministeriksi.” Swinney myös sanoi itse olevansa vakaumuksellinen kristitty, joka ei jaa samoja näkemyksiä Forbesin kanssa.

Puolueen puheenjohtajaksi ja tulevaksi pääministeriksi ovat ehdolla Kate Forbesin lisäksi kaksi muuta ehdokasta, Ash Regan ja Humza Yousaf. SNP:n jäsenet äänestävät uudesta johtajastaan 13. maaliskuuta alkaen. Voittaja ilmoitetaan 27. maaliskuuta.

Lue lisää tästä Uuden Tien jutusta, kuinka Kate Forbes on vastannut avioliittoa ja seksuaalisuutta koskeviin kysymyksiin median haastatteluissa ja kuinka häntä on puolustanut muun muassa Skotlannin vapaakirkko.

Lue myös päätoimittaja Leif Nummelan aihetta käsittelevä pääkirjoitus.

 
artikkelibanneri Uusi Tie