Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Epäilijätkin yllättyivät; OnlineAlfa toimii jopa paremmin kuin kurssi kasvokkain

 

Pertti Manninen (vas.) sekä Elina ja Samuel Vogel osallistuivat Alfa-konferenssiin Helsingissä Munkkiniemen kirkossa. Kuva: Mira Pesonen

Kristinuskon perusteita käsittelevän Alfa-kurssin on käynyt reilut 30 miljoonaa ihmistä yli 150 maassa. Suomessa Alfan tuoreimmat kuulumiset jaettiin viime lauantain verkkokonferenssissa.

Koronapandemian kurimuksessa Alfa-kurssit ympäri maailman ovat siirtyneet verkkoon – niin myös Suomessa. Monet ovat yllättyneet, miten hyvin ne ovat toimineet.

Myönteisesti hämmästyneiden joukossa on Alfa-työn kansainvälinen johtaja, anglikaaniseurakunnan kirkkoherra Nicky Gumbel, joka aluksi epäili verkkototeutuksen menestyksellisyyttä.

Kotimaa Neliöb. 27.3.-2.4.

Nyt hän kertoo, että lontoolaisessa Holy Trinity Brompton -seurakunnassa OnlineAlfat ovat helpon osallistumisen ansiosta keränneet enemmän väkeä kuin kasvokkain toteutettavat. Ihmisten ei tarvitse lähteä ajelemaan ruuhkiin tai hypätä julkisiin kulkuvälineisiin, kun kurssille pääsee kotoa älylaitteen avulla.

– Seurakuntamme on järjestänyt viime aikoina historiansa väkirikkaimmat kurssit, joilla keskeyttäjiäkin on ollut aiempaa vähemmän, Gumbel toteaa.

Eikä Pyhä Henki suinkaan ole hämmentynyt verkkoalustoista vaan Jeesus kohtaa ihmisiä myös etäyhteydessä!

Gumbel aloitti hiljattain peräti 92. Alfa-kurssinsa, tällä kertaa apuohjaajan roolissa.

Hämeenkyrön seurakunnan työntekijäkaartista Alfa-konferenssiin osallistuivat Pirjo Järvinen (vas.) ja Merja Eloranta (edessä oik.). Vapaaehtoisista Alfa-tiimiläisistä mukaan ehtivät Jouko Vanhatalo, Anna-Maija Valkama, Anna-Kaisa Immonen ja Merja Järviniemi (oik.). Kuva: Erja Taura-Jokinen

Kotiosoitteissa ollaan avoimia

Suomessakin on saatu nauttia OnlineAlfojen onnistumisista.

Esimerkiksi turkulaisessa Hopeseurakunnassa ja pääkaupunkiseudun luterilaisessa Verkosto-seurakuntayhteisössä niistä on jo kosolti kokemusta. Tuntuma on, että tutuissa ja turvallisissa kotiosoitteissa osallistujat avautuvat syvällisiin, avoimiin keskusteluihin nopeammin kuin tapaamisissa kasvokkain.

Keskustelun virittäjinä OnlineAlfoissa käytetetään useimmiten suomeksi tekstitettyjä, kansainvälisiä Alfa-videoita, mutta alustuksia voi toteuttaa itsenäisestikin Alfan pohjia seuraten.

Verkossa hyväksi havaittu yhden Alfa-kokoontumisen kesto on korkeintaan puolisentoista tuntia.

Kursseja on järjestetty myös niin, että osa annista on tarjottu verkossa, osa kasvokkain – kuten Pyhän Hengen Alfa-viikonloppu.

Rukous kantaa ja kannattaa

Lauantaina 23.1.2021 pidettyyn, kotimaiseen, vuorovaikutteiseen Alfa-konferenssiin osallistui vajaat 200 henkilöä ympäri Suomen. Eniten Alfan ystäviä oli ruudun äärellä Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Kuuden tunnin konferenssin juonsivat Suomen Alfan toiminnanjohtaja Panu Pitkänen ja Kansan Raamattuseuran kouluttaja Virpi Nyman.

Konferenssin puheenvuoroissa korostettiin rukouksen ja henkilökohtaisen kutsumisen tärkeyttä. Rukousta tarvitaan Alfa-kurssin aikana, mutta myös sitä ennen ja sen jälkeen.

Useimmat osallistujista ovat ilmoittautuneet Alfaan saatuaan innostavan, henkilökohtaisen kutsun.

Kursseja eri ryhmille

”Alfa-tuoteperheeseen” kuuluu nykyään myös Nuorten Alfa 13-19-vuotiaille, Avioliittokurssi sekä Tahdon!-kurssi seurusteleville ja kihlapareille. Kaikkiin näihin on omat, suomeksi tekstitetyt videot.

Alfan perusidea on käsitellä kristinuskon perusasioita leppoisassa ilmapiirissä, jossa saa etsiä, epäillä ja kysyä kaikkea, mitä mieleen tulee – ilman, että kukaan kaataa päälle valmiita vastauksia.

Alfoja järjestetään ympäri maailman. Järjestäjiin kuuluu luterilaisia, anglikaanisia, katolisia sekä helluntailiikkeen että muiden vapaiden suuntien vapaakirkollisia seurakuntia.

kokeilealfaa.fi