Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Caspari-keskuksen Alexander Goldberg toivoo venäjänkielisten ohjelmien katsojilta ruusujen ja risujen lisäksi aihe-ehdotuksia

 
Alec Goldberg

Alec Goldberg on johtanut Caspari-keskuksen Israelin-työtä vuodesta 2009. Hän muutti perheineen Venäjältä Nižni Novgorodista Jerusalemiin vuonna 2003. Kuva: Erkki Salo.

− Toivoisin, että nettitelevisio-ohjelmiemme katsojat olisivat nykyistä aloitteellisempia ja ehdottaisivat aiheita. Saan kyllä palautetta – ruusuja ja risuja – mutta opetusaiheet keksin itse, Alexander ”Alec” Goldberg kuvaa.

Alec Goldberg johtaa Caspari-keskuksen Israelin-työtä ja tekee venäjänkielisiä nettitelevisio-ohjelmia.

− Minä puhun kameralle, enkä yleensä tunne katsojia tai tiedä, miten he ottavat sanomani vastaan. Tämä on yksi työni rajoituksista verrattuna pastorin tai seurakunnan raamatunopettajan työhön. Onkin todella palkitsevaa huomata, että jollakulla katsojalla on ollut tarve, johon opetukseni vastasi. Yksi palkitsevimmista palautteista kuului: ”Kiitos, autoit minua.” Muistan hyvin myös yhden pitkän ja mielenkiintoisen keskustelun, jonka kävin YouTubessa erään katsojan kanssa.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

Caspari-keskus on norjalaisen, Israelin uskovia tukevan järjestön vuonna 1982 perustama. Nykyisin se tekee yhteistyötä useiden kristillisten tahojen kanssa. Medialähetys Sanansaattajat on tukenut vuodesta 2015 Casparin tuottamaa venäjänkielistä raamatunopetusohjelmaa nettitelevisioon. Se lähetetään kerran viikossa Oasis Median kautta.

Jerusalemissa sijaitseva Caspari-keskus on Raamatun ja juutalaisuuden koulutus-, opetus- ja tutkimuskeskus. Kohdeyleisönä on Goldbergin mukaan koko Messiaan ruumis Israelissa ja he, jotka eivät vielä usko. Kohdeyleisöjä on myös messiaanisen yhteisön sisällä, kuten sapattikoulun- ja pyhäkoulunopettajat. Vieraillessaan Suomessa muutama vuosi sitten Goldberg selitti, että he puhuvat mieluummin messiaanisista juutalaisista kuin juutalaiskristityistä, koska Kristus on juutalaisessa sanavarastossa Messias.

Kohdeyleisönä koko maailman venäjänkielinen yhteisö

Caspari-keskuksen venäjänkielisessä työssä kohdeyleisönä on koko maailman venäjänkielinen yhteisö: Israelissa, Venäjällä, Keski-Euroopassa… Kaikkialla, jossa heidät voidaan tavoittaa internetin välityksellä.

− Kuvittelen itseni vuoropuheluun kahden ihmisryhmän kanssa. Ensimmäiseen kuuluvat venäjänkieliset juutalaiset, jotka eivät vielä usko Jeesukseen. Toiseen ryhmään kuuluvat venäjänkieliset uskovat – sekä juutalaiset että muut, Alec Goldberg kertoo. Israeliin on muuttanut paljon venäjänkielisiä juutalaisia, runsas miljoona jo entisen Neuvostoliiton alueelta.

− Olemme palvelleet venäjänkielisiä, mikä ei tarkoita, että olisimme laiminlyöneet hepreaa puhuvia. Mutta jatkossa haluamme palvella hepreankielisiäkin enemmän. Miten se olisi parasta tehdä, on jatkuva rukousaiheemme.

Yhä useampi nuori israelilainen uskoo Yeshuaan

Caspari-keskus on vuodesta 1994 tehnyt ja julkaissut selvitystä messiaanisesta yhteisöstä. Aineisto on tarkoitus päivittää lähiaikoina. Vuonna 1998 messiaanisia juutalaisia oli Alec Goldbergin mukaan 5 000. Nykyinen arvio messiaanisten määrästä Israelissa on 10 000−25 000. Goldberg sanoo uskovansa, että heitä on 12 000−15 000.

Vaikka Israelissa messiaanisten joukko on vielä melko pieni, maailmassa arvioidaan olevan jo 200 000−350 000 messiaanista juutalaista. Usko Jeesukseen Messiaana on usein esteenä muutolle Israeliin. Erään yhdysvaltalaisen tilaston mukaan jopa 1,7 miljoonaa amerikanjuutalaista mieltää itsensä kristityiksi.

− On rohkaisevaa nähdä, millaisia ihmisiä tulee uskoon. Monet maahanmuuttajat ovat avoimia evankeliumille. Mutta on innostavaa myös huomata yhä useamman nuoren israelilaisen uskovan Yeshuaan enemmän ja enemmän, ja siihen on vaikutusta varsinkin internetillä, Goldberg korostaa.

− Mediatyö on kasvanut täällä paljon viime vuosina. Monet kristillistä työtä tekevät tahot ovat tajunneet, että jos haluaa saavuttaa israelilaisia, täytyy olla internetissä. Tilastojen mukaan israelilaiset viettävät enemmän aikaa verkossa, joko sosiaalisessa mediassa tai muuten vain surffaillen, kuin ketkään muut maailmassa. Elämme 2000-lukua, ja Israel on teknologisesti hyvin kehittynyt, myös media-alalla.

− Olen todella iloinen, että Caspari on kehityksessä mukana ja että voimme vaikuttaa median avulla. Uskon, että kysyntä kasvaa, laatuvaatimukset kasvavat ja ammattimaisuus lisääntyy, Goldberg jatkaa.

Oasis Median katsojamäärät ovat johtaja Leon Mazinin mukaan esimerkiksi suurentuneet huomattavasti. Ensin 4 000:sta 7 000:een, sitten 7 000:sta 13 000:een ja sitten 30 000:een. Nyt katsojia on 50 000 kuukaudessa.

”Kaikki juutalaiset eivät halua kristittyjä tähän maahan”

Alec Goldberg muistuttaa, että messiaaninen liike on Israelissa luonnostaan kahden välissä: juutalaisen yhteisön ja kristittyjen yhteisön. Jokainen juutalainen, joka alkaa uskoa Jeesukseen, joutuu identiteettikriisiin.

− Haluan mainita myös vastustuksen, joka mielestäni kuuluu elämiseen Herran kanssa. Meidän täytyy aina olla valmiita kohtaamaan vastustusta, muodossa tai toisessa. Miten suhtautua vaikkapa siihen, että kaikki juutalaiset, varsinkaan ortodoksijuutalaiset, eivät halua kristittyjen ja messiaanisten juutalaisten olevan tässä maassa? Heillä kun on mielestään uskontoon monopoli, yksinoikeus.

− Konflikti arabimaailman kanssa vaikuttaa meihinkin. Meidän täytyy myöntää, että toisella puolella on myös uskovia veljiämme, arabiveljiämme – palestiinalaisveljiämme, jos haluamme käyttää sitä sanaa. Meidän täytyy hyväksyä heidänkin näkemyksensä, heidän todellisuutensa. Lisäksi meidän täytyy vastata kutsuun olla sovussa heidän kanssaan, eikä sekään ole helppoa.

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa