Bach saa yhä kirkon täyteen kansaa

 

Kansa jonottaa kirkkoon Leipzigissa. Kuva Vuokko Vänskä

Jos Luther ei enää saa kirkkoja täyteen uskonpuhdistuksen syntyalueilla, sen tekee kuitenkin kuuluisin luterilainen kanttori Johann Sebastian Bach.
Joka viikko sadat ihmiset jonottavat Leipzigin Tuomaankirkon edustalla päästäkseen kuuntelemaan kirkon kuuluisaa poikakuoroa, joka esittää viikoittain Bachin säveltämän kirkkovuoden ajankohtaan liittyvän motetin. Tuomaankirkon poikakuorolla on pitkät perinteet, sillä se on toiminut jo 800 vuotta.

Hartaana kristittynä tunnettu säveltäjä Johann Sebastian Bach (1685-1750) toimi Leipzigin Tuomaankirkon kanttorina ja urkurina 27 vuotta. Hänen vastuullaan oli kirkkomusiikki alueen kolmessa kirkossa, ja hän sävelsikin joka pyhään liittyvää musiikkia. Bach on haudattu entiselle työpaikalleen Tuomaankirkkoon. Kirkon kuorissa on lattiassa hänen muistolaattansa.

Huhtikuun 20. päivänä ohjelmassa oli muun muassa Bachin motetti ”Halt im Gedächtnis Jesum Christ” (Muista Jeesusta Kristusta). Orkesterina oli Gewandhausorchester Leipzig, musiikin johto Georg Christoph Biller
Valoisat poikakuorolaisten äänet kaikuivat kirkkaina ja nautittavan puhtaina. Erityisesti on mainittava alttosoolot laulanut pieni poika Jakob Wetzig.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Tilaisuus ei ollut pelkkä konsertti, vaan sisälsi raamatunlukua, papin saarnan ja yhdessä seisaaltaan lausutun Isä meidän -rukouksen. Kahdentuhannen kuulijan seurakunta, joista suuri osa koostui turisteista, sai myös osallistua kuoron kanssa virren vuorolauluun.

Tuomaankirkon urkurien sävellystaidot eivät pysähtyneet Bachiin, sillä poikakuoro, urkuri ja solistit esittivät nykyisen kanttorin Georg Christoph Billerin pääsiäismusiikkia, jonka tekstinä oli Jeesuksen kuuluisa lähetyskäsky Matteuksen evankeliumin 28. luvusta.

Leipzigin poikakuoron motettitilaisuudet ja niiden suosio ovat sitäkin merkittävämpiä, kun samaan aikaan entisen DDR:n alueella Lutherin hengellinen perintö on unohduksissa ja monet uskonpuhdistuksen kannalta tärkeät kirkot ovat pahoin rapistuneet. Esimerkiksi Luhterin syntymä- ja kuolinkaupungissa Eislebenissä on kristittyjä vain noin kymmenen prosenttia kaupungin asukkaista ja ainoastaan kaksi prosenttia heistä evankelisia.

Vuokko Vänskä
Leipzig