Aviopari teki kirjan Alvar Aallon suunnittelemista kirkoista ja seurakuntakeskuksista

 

Alvar Aallon suunnittelema Seinäjoen kirkko, Lakeuden Risti, valmistui huhtikuussa 1960. Kuva: Sari Savela

Arkkitehti Sirkkaliisa Jetsonen ja valokuvaaja Jari Jetsonen ovat matkustaneet Alvar Aalto -kohteissa lähes 40 vuoden ajan. Tänä syksynä ilmestyi 279-sivuinen kirja Alvar Aalto Churches.

Alvar Aalto Churches -kirjassa esitellään kaikki 14 toteutunutta Aallon suunnittelemaa kirkkorakennusta ja seurakuntakeskusta Suomesta, Saksasta ja Italiasta.

Varhaisimmat kohteet 1920-luvulta ovat Kauhajärven kellotorni ja neljä restaurointikohdetta: Viitasaaren, Anttolan, Pylkönmäen ja Korpilahden kirkot.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Ensimmäinen toteutunut kirkkorakennus on Muuramen klassistinen, italialaisvaikutteinen kirkko 1920-luvun lopulta. Seuraava Aallon suunnittelema kirkko valmistui vasta 1950-luvun lopulla – ikoninen Vuoksenniskan Kolmen ristin kirkko, joka aloitti Aallon kirkkojen sarjan.

Kahdenkymmenen vuoden aikana Aallon suunnittelemia kirkkoja ja seurakuntakeskuksia rakennettiin Seinäjoelle, Alajärvelle ja Lahteen, Saksaan Wolfsburgiin sekä Italiaan Riola di Vergatoon.

Arkkitehti Sirkkaliisa Jetsosen ja valokuvaaja Jari Jetsosen Alvar Aalto Churches päättää trilogian, jonka kaksi ensimmäistä osaa Alvar Aalto Homes ja Alvar Aalto Libraries ilmestyivät 2018.

Trilogiassa Aalto tuodaan esiin kansainvälisenä arkkitehtinä, jonka suunnittelemat rakennukset tunnettiin laajalti jo 1930-luvulta alkaen. Monet niistä sijaitsevat ulkomailla: muuan muassa Yhdysvalloissa, Ranskassa, Saksassa ja Italiassa.

Jetsoset ovat matkustaneet Aallon kohteiden perässä lähes 40 vuoden ajan ja tallentaneet vaikutteitaan – Sirkkaliisa Jetsonen tutkijan tekstein ja Jari Jetsonen valokuvin. Näistä tutkimusmatkoista on syntynyt useita kirjoja, luentosarjoja ja työpajoja.

Kirja sisältää paitsi Jari Jetsosen valokuvia myös Aallon piirustuksia sekä vanhoja mustavalkovalokuvia, jotka tuovat esiin kirkkojen juhlallista, mutta intiimiä tunnelmaa: suurimmaksi osaksi vaaleaksi rapatut kirkkorakennukset korkeine kellotorneineen erottuvat maisemasta puhtaan kauniina.

Sirkkaliisa Jetsosen kohde-esittelyt antavat yleiskäsityksen kustakin kirkkorakennuksesta.

Professori, arkkitehti Simo Paavilaisen tutkielma Aallon toteutumattomista kirkkosuunnitelmista tuo esiin tämän pitkän ja monipuolisen uran kirkkojen suunnittelijana 1920-luvulta alkaen.

Kirjan esipuheessa akateemikko, arkkitehti Juha Leiviskä kertoo suhteestaan Aallon kirkkoarkkitehtuuriin:

Minulta on usein kysytty: Mitä on valo? En tiedä. Jonkinlainen käsitys minulla on siitä, miten valo käyttäytyy, miten valo saadaan väreilemään. Esimerkiksi Vuoksenniskan kirkossa päivänvalo tulee useasta suunnasta, yhdestä lämmintä valoa, toisesta viileää. Tilat on muotoiltu niin, että syntyy heijastuksia ja heijastuksen heijastuksia, jälkiheijastuksia.

Vuoksenniskalla valo väreilee…

Myös musiikkiakustiikassa on tärkeää kaiku ja jälkikaiku. Olen joskus otollisissa olosuhteissa huomannut, että musiikki saa salin ilman väreilemään niin, että sen näkee.”

lähde: Rakennustieto Oy