Asiakirja avaa helluntailaista lähetystyötä

 

Fida International tekee lähetystyötä muun muassa Sri Lankassa.

Helluntailiikkeen lähetysteologinen asiakirja julkaistiin viime viikonloppuna.

”Sovitus on ainoa mahdollinen ja kestävä lähtökohta etniselle yhdenvertaisuudelle.” ”Lähetystyössä on aina kysymys Jumalasta ja Hänen toiminnastaan.” ”Raamatullisen uskonyhteisön elämän ja julistuksen ei tule edustaa minkäänlaista kompromissia sen suhteen, mikä kirjoitusten mukaan muodostaa todellisen elämän.”

Lauseet ovat poimintoja tuoreesta Suomen helluntailiikkeen Lähetysteologisesta asiakirjasta. Helluntaiherätyksen pastoreiden ja työntekijöiden vuosittaisilla neuvottelupäivillä, Talvipäivillä, julkistettu, liikkeen lähetystoimijoiden johdolla laadittu dokumentti pyrkii kokoamaan yhteen Suomen helluntaiseurakuntien lähetysteologisen ymmärryksen.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Asiakirjassa on aukikirjoitettu helluntaiherätyksen lähetystyön periaatteet. Ne, niin kuin muutkin viime aikoina helluntaiherätyksen piirissä kirjatut teologiset linjaukset, ovat alisteisia Raamatun auktoriteetille, asiakirjan laatineen työryhmän puheenjohtaja Harri Hakola korostaa.

Vastaava asiakirja on esimerkiksi evankelis-luterilaisen kirkon suurimmalla lähetysjärjestöllä Suomen Lähetysseuralla. Hakola kertoo sen mallin toimineen inspiraationa helluntailiikkeen vastaavalle työlle.

Helluntailiikkeen lähetysteologinen asiakirja on jatkoa vuonna 2012 hyväksytylle Fida Internationalin, Avainmedian ja Suomen ruotsinkielisten helluntaiseurakuntien yhteiselle Uudistuva näky -lähetysstrategialle. Vuoteen 2017 ulottuvan strategian yhtenä painopisteenä on lähetyskoulutuksen aseman ja seurakuntien lähetysopetuksen vahvistaminen. Tuoreella asiakirjalla pyritään osaltaan tukemaan tätä päämäärää.

Dokumentin kirjoittamisesta päävastuun kantoivat Fida Internationalin toiminnanjohtaja Harri Hakola, järjestön emeritus toiminnanjohtaja Arto Hämäläinen, entinen Itä-Afrikan aluepäällikkö Tomi Järvinen, seurakunnanjohtaja Usko Katto ja Iso Kirja -opiston opettaja Jorma Saarinen. Lisäksi asiakirjaa työsti toinenkin työryhmä, johon kuului esimerkiksi kokeneita lähetystyöntekijöitä.

46-sivuisessa kirjasessa käsitellään muun muassa ”neljän itsen periaatetta”, voimaantumista ja kontekstualisaatiota. Tarkastelun kohteena ovat myös lähetystyön organisoimisen ja työtä tukevien rakenteiden raamatulliset ja teologiset perusteet sekä sovituksen merkitys lähetystyön ytimessä.

Dokumentti korostaa, että pelkkä avustustyö ei täytä ihmisyhteisön ja -yksilön tarpeita: tarvitaan myös sanoma ihmisen puolesta ristiinnaulitusta ja kuolleista herätetystä Kristuksesta.

Asiakirjassa avataan myös joidenkin helluntailiikkeessä harvemmin esillä olleiden lähetystyön erityisteemojen kuten köyhyyden vähentämisen, luonnonsuojelun ja rauhantyön teologisia perusteita.

 

Heikki Salmela, Anna Lehtinen