Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Ase vaihtui Raamattuun – kolumbialainen sissi löysi Jeesuksen

 

Farcin ja terrorismin vastaisia mielenosoittajia. Kuva: Wikimedia Commons.

Henry Tequia kertoo Uuden Tien haastattelussa, kuinka hän päätyi jo murrosikäisenä mukaan Kolumbian hallituksen vastaiseen Farc-sissiliikkeeseen. Tänään hän levittää evankeliumia alueil­la, joilla hän ennen taisteli.

Kahdeksanvuotiaana Henry Tequia jätettiin kadulle. Alkoholisti-isä hylkäsi äidin, eikä äiti pystynyt yksin huolehtimaan kaikista lapsistaan. Pysyäk­seen hengissä poika päätti teini-iässä lähteä mukaan huumekauppaan, joka kukoisti Kolum­biassa. Tequia kulki läpi viidakon löytääkseen miehiä, jotka voisivat ottaa hänet mukaan salaiseen työhön. Yritys onnistui.

– He käyttivät lapsia hyväksi, eikä minulle maksettu paljon palkkaa, hän kertoo Uuden Tien haastattelussa.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Tequia vieraili äskettäin Suomessa Marttyyrien Ääni -järjestön kutsumana.

Kokaiinipensaiden viljely oli raskasta nuorille hartioille, jotka joutuivat hakkaamaan viidakkoa matalaksi viljelmien tieltä. Elämä huumepiireissä oli myös rajua: alkoholia kulutettiin runsaasti, tappeluita oli jatkuvasti ja ihmisiä tapettiin. Poliisi ja armeija pysyivät kaukana, he eivät uskaltautuneet ”villiin länteen”.

Sodan julmuus herätti Jumalan kaipuun

Kolumbiaa on runnellut vuosikymmeniä sisällissota, joka on sekoittunut myös huumesodaksi. Sissiliikkeet, kuten Farc (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia eli Kolumbian vallankumoukselliset asevoimat).ovat taistelleet hallitusta vastaan julistaen puolustavansa köyhiä. Henry Tequia houkuteltiin huumelaboratoriosta mukaan Farc-sissien aseelliseen joukkoon. Hän sai tehtäväkseen haistella ilmaa: vakoilla, kuka veljeili hallituksen kanssa ja kuka oli sissien puolella. Tequia kasvoi Kalashnikov-rynnäkkökivääri kädessään ja oli mukana haastavissa sissioperaatioissa vuosien ajan.

Sodan keskellä syntyi kuitenkin herätystä. Ratkaiseva vaikutus siihen on ollut yhdysvaltalaisella pastorilla Russell Martin Stendalilla. Hän on tehnyt lähetystyötä Farc-sissien parissa jo yli kolmekymmentä vuotta. Stendalin järjestö on julistanut evankeliumia radio-ohjelmien kautta ja levittänyt kristillistä materiaalia.

– Ihmiset alkoivat suurin joukoin etsiä Jumalaa, koska näkivät niin paljon raakuutta. Monet menettivät halunsa seurata sissejä. Seurakunnat toimivat, ja he menivät niihin mukaan, Tequia valaisee.

Uskoontulot puhuttelivat myös häntä, samalla kun sodan julmuus alkoi murtaa hänen sisimpäänsä. Kylät tyhjenivät, ja kuolleita oli koko ajan ympärillä. Tequia muistaa, että kerran yhtenä päivänä haudattiin 700 tapettua ihmistä. Sissisotilaat saattoivat joskus potkia maalaisten irrotettuja päitä, niin kuin olisivat pelanneet jalkapalloa. Lapsisotilaat sahasivat ihmisiä moottorisahalla kappaleiksi. Näkymä oli järkyttävä.

– Minut pysäytti myös se, että kristittyjä tapettiin armottomasti, vaikka he eivät olleet tehneet pahaa kenellekään.

Raamatun vetovoima

29-vuotiaana Henry Tequia luovutti elämänsä Jeesuksen käsiin. Eräänä päivänä hän seisoi tarkkailemassa, näkyikö vihollisia, kun kristitty mies tuli hänen luokseen ja alkoi julistaa evankeliumia.

– Hän sanoi, että Jeesus haluaa pelastaa minut ja tarvitsee minua. Huomasin, että aloinkin katsella häntä enkä mistä viholliset tulevat. Kristitty ojensi Raamatun minua kohti. Tunsin ­häpeää, ja laitoin pistoolin housuntaskuuni. Koin, että Jumala alkoi puhua sydämelleni, ettei sissisota ole oikein.

Mies kuljetti Tequian yhdessä ystävänsä kanssa erään maanviljelijän luokse, ja siellä he rukoilivat hänen puolestaan.

– Sanoin, että jos Jeesus on todella olemassa, olen valmis antamaan elämäni hänelle.

Ase jäi vanhaan taloon. Hän lähti sieltä Raamattu kädessään.

Evankeliointia vaarallisilla alueilla

Nykyään Henry Tequia jakaa kristillistä kirjallisuutta ja Raamattuja samoilla seuduilla, joilla hän ennen taisteli. Paikallisten uskovien ja Marttyyrien Äänen pieni kannatus on tähän asti tuonut hänelle leivän pöytään. Mies toimi myös taustavaikuttajana Farc-sissien ja Kolumbian hallituksen välisessä rauhansopimuksessa, joka solmittiin viime vuonna.

– On ollut mahtavaa palvella Herraa ja omistaa sydän, joka kokee tuskaa oman maansa puolesta. Tuskaa niiden monien lasten puolesta, jotka ovat kuolleet ja jotka vedettiin mukaan sotimaan, niin kuin minutkin nuorena. Sen takia olen mennyt yhä syvemmälle viidakkoon. Aina kun katselin lasten kasvoja, muistin oman lapsuuteni.

Moni entinen sissi on ihmetellyt, miten Tequia on pystynyt palaamaan alueille, joista kristityt pakenevat vainojen tähden. Mutta kun Jumala kutsuu, on mentävä. Hän kertoo jakaneensa kaksi miljoonaa Raamattua kolumbialaisille. Viisi autoa on ajettu loppuun ja lukemattomia moottoripyöriä. Monta kertaa hänet on myös yritetty tappaa, mutta aina Jumala on hänet ihmeellisesti pelastanut.

– Tällainen työ annetaan vähän tärähtäneille ihmisille, mies naurahtaa.

Lue pidempi juttu Uuden Tien verkkolehdestä!

Uusi Tie kirjoitti myös viime vuonna, miten hengellinen herääminen johti Kolumbian rauhanprosessiin. Lue juttu tästä!

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet