Arkkipiispa Mäkinen: ”Uskosta ei puhuta Suomessa selvin päin”

 

– Suomalaiseen perinteeseen kuuluu uskon hiljaisuus. Uskosta ei puhuta ainakaan selvin päin, totesi arkkipiispa Kari Mäkinen uskoa käsittelevässä keskustelutilaisuudessa tänään Helsingissä.

Mäkinen oli kutsunut vieraikseen uskon kieltä sanoittamaan kirjailija Riikka Pulkkisen ja tutkija-kansanedustaja Anna Kontulan, joka tunnetaan myös kirjailijana.

Arkkipiispa Kari Mäkinen oli kiinnostunut kuulemaan Pulkkiselta ja Kontulalta, miksi kaksi nykykirjailijaa on halunnut jakamaan uskoa ja uskon kieltä julkiselle kentälle, perinteisen uskonnollisen elämänpiirin ulkopuolella.

– Mistä syystä uskosta pitää puhua julkisesti, kun se on kuitenkin hyvin yksityinen ja hyvin henkilökohtainen, joskus arkakin asia, kysyi Mäkinen kirjailijoilta.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

– Koska Uudesta testamentista voi löytää niin tärkeän ja radikaalin sanoman ja sen ympärille voi koota kaikkein rakkaudellisimman yhteisön, joka koskee meitä kaikkia. Seurakuntayhteisön ei tarvitse kokoontua kirkon holvikaarten alle vaan se voi toteutua missä vaan, vastasi Vieras-romaanillaan viime vuoden aikana runsaasti huomiota saanut Riikka Pulkkinen.

Pulkkinen arveli, että hänen on filosofiaa lukeneena kirjailijana helpompi sanoittaa uskoon liittyviä asioita avoimesti ja rehellisesti kuin monilla ammattiteologeilla.

– Luulen, että tietty uhkarohkeus syntyy siitä, ettei minulla ole menetettävää.

Mitä yhteistä on uskosta ja seksistä puhumisella?

Tutkija Anna Kontula näki uskon sanoittamisessa myös paradoksaalisia piirteitä.

– Usko on kuin auringon valo. Niin kauan kuin et ole sitä nähnyt, et pysty sitä kielellisesti kuvaamaan. Ja kun olet sen nähnyt, mitä järkeä sitä sitten enää on lähteä kuvaamaan.

Kontulan mukaan luterilaisen kirkon tulisi keskittyä uskosta puhumisen sijaan ihmisten kokonaisvaltaiseen kohtaamiseen.

– On iso ongelma, että luterilainen kulttuuri nojaa hirvittävän paljon sanaan. Sana on kuitenkin aika köykäinen ja kykenemätön parhaimmillaankin tavoittamaan sitä, mistä uskossa perimmiltään on kyse, Kontula arvioi mutta myönsi samalla, ettei uskosta voi kokonaan vaietakaan.

– Jos ajatellaan uskonnosta julkisesti puhumista, niin se on vähän kuin seksin kanssa. Jos siitä ei yhteisössä yhtään mitään puhuta, niin kun se tulee kohdalle ensimmäisen kerran, on aika yksin ja epävarma siitä, että miten tätä tulisi käsitellä, miten tällaisessa tilanteessa tulisi toimia tai miten omaa kokemusta pitäisi lähestyä.  

Radio Dei lähettää arkkipiispa Kari Mäkisen, kirjailija Riikka Pulkkisen ja tutkija-kansanedustaja Anna Kontulan keskustelun maanantaina 29.4. klo 21.35-22.35. Ohjelma uusitaan lauantaina 4.5. klo 18.00-19.00.

Keskustelu kirkon Sakasti-palvelussa

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)