Arabikevät avasi uusia ovia kristityille

 

. KUVA: LEHTIKUVA / REUTERS / DYLAN MARTINEZ.

Arabikevääksi kutsuttu kansannousujen aalto Pohjois-Afrikassa ja sen lähialueilla eteni suurelta osin kännykästä kännykkään. Myös satelliittitelevisiokanavat onnistuivat levittämään vallankumouksen sanomaa maaseudullekin.

– Kamerakännykkä on tämän vuosisadan Kalashnikov, sanoo radiolähetysjärjestö Sansan ulkomaisen työn johtaja Timo Reuhkala. Hän toteaa Facebookin ja Twitterin toimineen nuorisoliikehdinnän mediakanavina.

Arabikevään liikkeelle sysäämät muutokset ovat eri maissa erilaisia. Vielä ei ole nähtävissä, vahvistavatko ne kansalaisvapauksia. Esimerkiksi Egyptissä islamistit eivät ole johtaneet vallankumousta, mutta he voivat Reuhkalan mukaan ”kidnapata” sen itselleen. Jo pelkän lukumääränsä voimalla he voivat voittaa vaaleissa ja luoda pappisvallan tai ”enemmistön tyrannian”. Silloin arabikevät kääntyisikin kristittyjen kannalta talveksi.

– Jotta demokratia voisi pysyä hengissä, siihen pitää kuulua vahva yhteiskunnallinen sitoutuminen sananvapauteen ja uskonnonvapauteen sekä kaikkien yhdenvertaisuuteen lain edessä.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Kristillinen media tarjoaa Reuhkalan mukaan juuri tässä epävarmassa tilanteessa kirkoille monenlaisia mahdollisuuksia.

– Ne voivat julistaa evankeliumia nyt, kun ihmiset ovat haasteiden ja muutosten edessä ja ovat avoimia kaikenlaisille uusille ajatuksille. Ne voivat toimia anteeksiantamuksen ja sovinnon äänenä. Ne voivat puolustaa totuutta sekä heikkoja ja sorrettuja ihmisiä. Ne voivat puolustaa ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta lain edessä esimerkiksi naisille ja etnisiin ja uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluville, Reuhkala luettelee.
Nyt on aika toimia

Myös ohjelmapääällikkö Olli Pitkänen helluntailaisesta Fida International -järjestöstä näkee arabikevään tuoneen mukanaan mahdollisuuksia jakaa evankeliumia aivan uudella tavalla. Lisäksi hän toteaa, että osallistumalla perustuslakien uudelleenkirjoitusprosessiin kristityt voisivat tarttua heikossa jamassa olevien ihmisoikeuksien kohentamiseen.

– Arabiseurakunnilla on vähän kokemusta osallistumisesta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja ihmisten elinolojen kehittämiseen. Tätä tarvittaisiin nyt, kun maiden hallintoja ja lakeja järjestellään uudelleen, Pitkänen sanoo.

Olli Pitkäsen haastattelemien arabikristittyjen mukaan on tärkeää, että länsimaiden kirkot puhuvat Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kristittyjen johtajien kanssa kansannousujen avaamista ovista.

– On mahdotonta sanoa, mihin suuntaan tilanne kehittyy, mutta seurakuntien toiminnan aika on nyt, Pitkänen linjaa.