Ihmisiä ja ilmiöitä: Nina Åström palaa halusta kertoa Jeesuksesta

Älä ruoki trollia

 

Somen käytön myötä myös nettitrollien määrä on lisääntynyt. On tärkeä ymmärtää uutta ilmiötä ja miten seurakunnissa voidaan reagoida siihen. Kysymyksiin trolleista vastaa nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda Uskovaisista nuorista.

Mitä trollit ovat sinun mielestäsi ja mistä ne voi tunnistaa?

Trollit ovat kirjoittelijoita, joiden tavoite on provosoida muista reaktioita omaksi ilokseen. He usuttavat ihmisiä toisiaan vastaan ja provosoivat loukkaavilla, kärjistetyillä tai asiaan liittymättömillä kommenteilla tai häiritsevät keskustelua. Tunnistaminen voi olla vaikeaa, koska hölmöilyä voi esiintyä muutenkin kuin siksi, että kirjoittaja haluaisi napsauttaa ihmisiä pelleilyllään. Kaikilla voi olla huono päivä, ja voimme yksinkertaisesti olla aika tyhmiä ja ilkikurisia joskus. Objektiivisesti voimme kyllä arvioida, onko kyseessä trolli vai ei. Sen sijaan on vaikea tietää, mitä sisällön kirjoittaneen henkilön päässä liikkuu.

Pitää yrittää nähdä häiriökäyttäytymisen takana oleva aito ihminen, joka käyttäytyy väärällä tavalla, muttei välttämättä ole ihmisenä erityisen paha.

SEKL neliöb. 7.-13.10.

 

Mitä trollit yleensä tekevät? Miksi?

Trollit pyrkivät johtamaan keskustelua sivuraiteille, teeskentelevät edustavansa jotain mielipidettä mitä eivät edusta, kirjoittavat ”vakavalla naamalla” älyttömiä tai äärimmäisiä mielipiteitä. Usein he myös postaavat loukkaavia kirjoituksia tai meemejä tai muuten yrittävät aiheuttaa vastareaktioita tuottamalla sellaista sisältöä, joka iskisi muiden heikkoihin kohtiin. Syy voi olla tylsistyminen, vahingonilo, halu sabotoida trollauksen kohteena olevaa toimintaa tai vain ilkeys. Sellaista löytyy syntiinlangenneesta sydämestämme.

 

Teksti Emilia Mäenranta | Kuva Felix Lichtenfeld/Pixabay

Lue juttu kokonaisuudessaan osoitteesta Nuotta.com!