Aki Hintsan tie Ähtäristä lähetyskentille ja formulamaailmaan

 

Aki Hintsa. Kuva: Hintsa perfomance

Aki Hintsa oli nuorena miehenä lahjakas jääkiekkoilija. Hänestä ei kuitenkaan tullut ammattikiekkoilijaa vaan lääkäri. Myöhemmin miehen tie kulki Afrikan kautta formulamaailmaan ja sieltä hyvinvointivalmentajaksi.

Tästä talosta ei lähdetä kuin ylioppilaslakki päässä! Ahti Hintsan äänensävy oli päättäväinen. Lukioikäinen Aki ei päässyt Kanadaan jääkiekkoleirille, vaan joutui isän tahdosta jäämään kotiin Ähtäriin luonnonjäille. Haaveet ammattilaisurasta piti haudata, mikä oli kova paikka nuorelle miehelle, jonka minäkuva rakentui jääkiekon varaan.

Äidinäiti Lydia Uusitalo oli Akille hyvin läheinen ihminen. Lydian myönteinen ja valoisa olemus yhdistyi Akin mielessä isoäidin uskoon. Lydia-isoäiti oli harras kristitty, joka eli uskonsa mukaisesti. Aki päätti yrittää itsekin turvautua Jumalaan. Hän rukoili: ”Jumala, jos olet olemassa, junaile minut lääkikseen. Tavalla tai toisella. Sitten tiedän.” Vastineeksi Aki lupasi mielessään elää ja tehdä töitä Jumalan tahdon mukaisesti. Akin siihen astinen koulumenestys ei  viitannut akateemiselle uralle, mutta pohjalaisella päättäväisyydellä hän pyrki tosissaan Turun lääketieteelliseen. Monien yllätykseksi ovet opinahjoon avautuivat ja Aki Hintsa valmistui lääkäriksi vuonna 1983.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Kurjuutta ja silmiiinpistävää onnellisuutta

Aki Hintsa avioitui Marketan kanssa, johon oli tutustunut opiskeluaikana Turussa ja perheeseen syntyi kolme tytärtä ja myöhemmin vielä poika. Kesäkuussa 1992 Hintsan kolmilapsinen perhe lähti Etiopiaan lähetystyöhön. Vuodet lähetyslääkärin työssä Afrikassa jättivät mieheen pysyvät jäljet. Vaikka olot olivat karut ja vaaralliset, elämä oli silti merkillisellä tavalla hyvää Etiopiassa. Elämä yhdessä maailman köyhimmistä maista oli kovaa ja kuluttavaa. Kurjuutta oli paljon, mutta merkillistä kyllä myös silmiinpistävää onnellisuutta. Se kosketti. Kuinka ihmiset, joilla on kaikkein vähiten, vaikuttivat siltä kuine heillä olisi eniten? Länsimaissa mistään ei ollut pulaa, mutta ihmiset olivat usein paljon tyytymättömämpiä. Afrikassa käynnistyi ajatusprosessi, joka johti myöhemmin Hintsan kehittämään kokonaisvaltaisen hyvinvointimallin.

Liikaa häiriötekijöitä

Hintsa oli Afrikassa kahdesti. Ensimmäisellä komennuksellaan hän oli tutustunut pikaisesti Etiopian nuoreen kestävyysjuoksijalupaukseen Haile Gebrselassieen. Tutustuminen ja ystävystyminen Gebrselassieen vaikutti suuresti Hintsan ajatusmaailmaan. Etiopialaiset juoksijat pärjäsivät loistavasti arvokisoissa. Hintsa ei tyytynyt selitykseen, jonka mukaan afrikkalaisten ylivoimaa selitettiin geeniperimällä. Toinen tyypillinen selitys oli se, että etiopialaiset asuvat korkealla. Ohueammasta ilmanalasta onkin fysiologisia hyötyjä, mutta sekään ei Hintsan mielestä riittänyt selittämään etiopialaisten ylivoimaa. Jos korkealla asuminen olisi etiopialaisten salaisuus, Sveitsin pitäisi olla kestävyysjuoksun suurvalta.

Aki Hintsa seurasi läheltä Haile Gebrselassien elämää ja näki, että tämä eli kokonaisvaltaisesti onnellista ja tasapainoista elämää. Gebrselassien harjoitellessa Suomessa Kuortaneella hän oli todennut Hintsalle harjoitteluolosuhteista yllättävästi: Tohtori Aki, jos meillä olisi Etiopiassa näin hienot olosuhteet, meillä ei olisi yhtään huippu-urheilijaa. Gebrselassien mielestä olot olivat liiankin hyvät ja hänen puolestaan tehtiin liiaksi asioita. Länsimaissa harjoitteluolosuhteet olivat tietysti paremmat, mutta myös häiriötekijöitä oli moninkertainen määrä. Ilman häiriötekijöitä ja houkutuksia saattoi paremmin keskittyä harjoitteluun.

Hyvinvoinnin osatekijät

Aki Hintsan elämän reitti kulkeutui Afrikan vuosien jälkeen Formula ykkösten maailmaan, missä Hintsa toimi varikkolääkärinä ja valmentajana 11 vuotta. Tuona aikana hän ystävystyi ja teki työtä monien formulakuskien kanssa. Hän on myös toiminut Olympikomiteassa lääkärinä. Jäätyään pois formulamaailmasta Aki Hintsa perusti Geneveen erikoisklinikan, jonka tavoitteena on parantaa kokonaisvaltaisella ja yksilöllisellä tavalla asiakkaidensa henkistä ja fyysistä suorituskykyä ja elämänlaatua. Hintsa Performance -yrityksessä Afrikasta käynnistynyt ajatusprosessi muuttui käytännön toteutukseksi. Kirjassa Aki Hintsa – Voittamisen anatomia kerrotaan eräästä asiakkaast, joka tuli klinikalle kipeiden polviensa vuoksi. Ratkaisu ongelmaan ei ollut leikkaus, vaan työnteon ja stressin vähentäminen, unen lisääminen ja paremmasta ravinnosta huolehtiminen.

Hintsan filosofian mukaan kaikkien hyvinvoinnin osa-alueiden, joita ovat  tuli olla tasapainossa, jotta ihminen voisi kokonaisvaltaisesti hyvin. Hyvinvoinnin osatekijät ovat yleinen terveys, uni, ravinto, biomekaniikka, henkinen energia, fyysinen aktiivisuus ja palautuminen. Hyvinvoinnin perustana on ydin (core), jonka peruskysymyksenä on: Kuka olen? Miksi olen olemassa? Mitä haluan? Aki Hintsan oma elämä sai merkityksensä uskosta Jumalaan.

Erossaolo viilensi välit

Vuosien ajan Aki Hintsa vietti ulkomailla ison osan vuodesta. Työ Formula ykkösten maailmassa kuljetti miestä ympäri maailmaa. Avioliitto ajatui kriisiin. Marketan kyky selviytyä ja suoriutua arjesta oli johtanut siihen, että Aki oli vähän kerrallaan antanut vastuun perheen arjesta kokonaan vaimolleen. Itse hän koki raatavansa perheensä hyväksi, mutta vaimo ja lapset tunsivat itsensä laiminlyödyiksi. Marketta kertoi jääneensä yksin. Se loukkasi Akia, joka mielestään teki parhaansa. Lopulta Aki ja Marketta Hintsa erosivat vuonna 2006. Lapsille ero oli järkytys. Perheen Lotta-tytär sairastui anoreksiaan ja tarvitsi sairaalahoitoa. Isälle tyttären sairastuminen oli kova isku.  Lotan syömishäiriö parani. Vuonna 2013 hänet  kruunattiin Miss Suomeksi. Myöhemmin Aki Hintsa avioitui sveitsiläisen lentoemännän Lindan kanssa. Toisesta avioliitosta hänelle syntyi vielä kaksi lasta.

Pitkä ja vaikea sairausaika

Kun Aki Hintsa sai alkukesästä 2015 tietää sairastavansa laajalle levinnyttä vatsasyöpää, hän päätti ensijärkytyksestä toivottuaan tehdä kaikkensa sairauden nujertamiseksi. Hän otti vastaan kaiken mahdollisen lääketieteellisen avun, minkä lisäksi hän pyrki optimoimaan kehon oman vastutuskyvyn huolehtimalla vitamiinien ja hivenaineiden riittävästä saannista. Myös rukouksella oli tärkeä merkitys taistelussa terveyden ja toipumisen puolesta.

Aki Hintsa sairasti noin puolitoista vuotta, mikä on huomattavasti pidempi aika kuin mitä lääkärit hänelle alkuun ennustivat. Aki Hintsa kuoli Sveitsissä tiistaina 15.11. läheistensä ympäröimänä.

Kursiivilla kirjoitetut ovat lainauksia Oskari Saaren kirjoittamasta kirjasta Aki Hintsa – Voittamisen anatomia (WSOY 2015)

 

Aiheet