Lähetystyö: Lähellä Jeesusta viisi vuosikymmentä – tärkeintä lähetysjärjestölle ei ole lähetystyö vaan evankeliumi Ihmisiä ja ilmiöitä: Tekoäly nyt ja tulevaisuudessa

Voiko suljettu yhteisö avautua? Jeesus ultraortodoksien ovella

 

Suositun israelilaisen tv-sarjan Shtiselin kolmas tuotantokausi ilmestyi Netflixiin maaliskuun lopulla. Moni oli jo ehtinyt odottaa jatkoa tähän hyväntahtoisesti kirjoitettuun draamaan, joka on niin todentuntuinen, että itsekin välillä unohdan, ettei sen henkilöitä ole oikeasti olemassa. Sarja antaa meidän kurkistaa suljettuun yhteisöön, joka elää kummallisessa maailmassaan pitäen kiinni menneisyydestä.

Ja nuo mustiin pukeutuvat ultraortodoksit, hepreaksi haredit, asuvat juuri työpaikkani Caspari-keskuksen nurkan takana – niin lähellä ja kuitenkin niin kaukana! He ovat israelilaisen yhteiskunnan voimakkaasti kasvava vähemmistö, kiistelty marginaali, jolla on paljon vaikutusvaltaa. Ortodoksijuutalaisuus ottaisi nimittäin mielellään herpaantumattomaan kontrolliinsa kaikki yhteisöllisen elämän alueet.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

Israelin maallistunut enemmistö halveksii haredeja. Suurin syy on heidän yhteiskunnan vastainen asenteensa. Haredit eivät halua puolustaa maata, ja työnteon sijaan miehet nostavat valtion avustuksia tutkiakseen Tooraa synagogassa.

Lainoppineet taivasten valtakuntaan

Kristittyjen mielissä ultraortodoksit edustavat Uuden testamentin fariseusten manttelinperijöitä. Fariseuksiin liitetään monia kielteisiä mielikuvia, vaikka kaikkia niistä he eivät välttämättä todellisuudessa edes ansaitsisi. Käsitteet fariseusten hapate ja lakihurskaus heijastavat kristinuskolle vastakkaisia aineksia. Uudesta testamentista löytyy kuitenkin myös positiivisia kuvia lakihurskaudesta. Jeesus sanoo: ”Jokainen lainopettaja, josta on tullut taivasten valtakunnan opetuslapsi, on kuin isäntä, joka runsaasta varastostaan ottaa esiin sekä uutta että vanhaa” (Matt. 13:52).

Rabbiininen perinne on sekoitus vuosisatojen aikana muotoutunutta Vanhan testamentin tulkintaa, suullista traditiota ja tulkintojen päälle tehtyjä tulkintoja. Osa siitä on syntynyt vastareaktiona kristinuskolle ja Jeesukselle, eikä tällä perinteellä tietenkään ole kristityille arvoa. Mutta osa on rikasta raamatunselitystä, josta mekin voisimme ammentaa. Olisipa keskuudessamme enemmän näitä tämän päivän lainopettajia, joista on tullut taivasten valtakunnan opetuslapsia! He voisivat avata meille muille näkökulmaa Jeesukseen ja Raamattuun juutalaisen uskontradition silmälasien lävitse.

Haredien tavoittaminen perinteisin lähetystyön menetelmin on vaikeaa. Jumalalle ei mikään kuitenkaan ole mahdotonta, ja Hänen sydämensä tulvii rakkautta näitä Jeesuksen sisaria ja veljiä kohtaan. Muslimien lisäksi tänä päivänä myös jotkut ultraortodoksit saavat kohdata Jeesuksen näyssä. Muutamat saavat käsiinsä Uuden testamentin ja löytävät sieltä juutalaisen Jeesuksen valloittavan persoonan. Paljon siis tapahtuu asioita silmiltämme piilossa.

Kun taivas vaikenee

Työnantajani Lähetysyhdistys Kylväjä haluaisi jollakin tavoin viedä Jeesusta myös tälle erityiselle ryhmälle, vaikka se näyttää inhimillisesti ajatellen mahdottomalta. Olimme jo joitakin viikkoja sitten päättäneet aloittaa toukokuussa rukouskampanjan asian puolesta, kun huhtikuun lopussa haredien keskuudessa tapahtui kauhea tragedia, joka nosti yhteisön erityisellä tavalla silmiemme eteen. Ainakin 45 ihmistä tallautui kuoliaaksi ja lukuisia loukkaantui Meron-vuorella, jonne kymmenet tuhannet ultraortodoksijuutalaiset olivat kokoontuneet Lag BaOmer -juhlaan. Murhe kohtasi tätä yhteisöä, jota myös epidemia on kuluneena vuonna koetellut pahiten. Tuhansia on menehtynyt koronaan.

Lag BaOmer -juhlan viettoon liittyy perimätieto historian vitsauksesta, jossa 24 000 jeshivaopiskelijaa kuoli kulkutautiin. Juhla lopettaa ultraortodoksien vuosittain toistuvan suruajan ja on täynnä iloa, laulua, tanssia ja kokkojen polttamista. Tänä vuonna haredit juhlivat myös koronaepidemian hiipumista Israelissa. Päivällä oli siis heille aivan erityinen merkitys, mutta se päättyi Israelin valtion historian suurimpaan onnettomuuteen.

Jerusalem Post kertoo 23-vuotiaasta Motista, joka pelastui täpärästi ahtaasta kuolemankäytävästä juututtuaan sinne ensin kymmeneksi minuutiksi. Järkyttynyt Moti kuuli hätääntyneiden ihmisten resitoivan Kuule Israel uskontunnustusta ja rukouksia, joita lausutaan elämän viimeisellä hetkellä. “Miksi tällaista tapahtuu – taivas ei anna meille vastauksia. Jumalalla on oikeus tehdä mitä Hän tahtoo,” Moti totesi.

Israel suree ja me heidän kanssaan. Me painamme päämme rukoukseen ultraortodoksiyhteisön puolesta tietoisina siitä, että useimmat näistä menehtyneistä eivät olleet koskaan kuulleet Jeshuasta, juutalaisten Messiaasta. Herra armahda omaisuuskansaasi!

Rukoilisitko sinäkin haredien puolesta erityisesti nyt seuraavan neljän viikon ajan? Lähetys alkaa siitä, että Jumalan rakkaus tavoittamatonta kansaa kohtaan saa koskettaa meidän sydämiämme.

 
Kylvaja artikkelibanneri