Ihmisiä ja ilmiöitä: Nina Åström palaa halusta kertoa Jeesuksesta

Voiko kiitollisuutta opetella?

 

Kyllä voi! Kiitollisuus on toki enemmän kuin kiittäminen, mutta siitä voi aloittaa. Jokainen myöntää, että kiitossanaa voisi käyttää enemmän. Pidämme aivan liian luonnollisina niitä hyviä asioita, joita esimerkiksi kotona saamme läheisiltä ihmisiltä. Tuntuu pahalta kohdata kiittämätön ihminen. Sellainen ihminen, joka on juuri saanut jotakin hyvää ja pitää sitä itsestään selvänä asiana. Tekee mieli sanoa, että kiitä nyt sentään. Etkö ymmärrä, mitä olet saanut! Toivottavasti me emme ole tuollaisia kiittämättömiä ihmisiä.

Kyseessä on asia, jonka merkitystä on aina korostettu kristinuskon piirissä. Muistamme Paavalin kehotukset kiittämisestä: ”Kiittäkää aina ja kaikesta Jumalaa”. Kiitoksen kohdistaminen Jumalalle ei tietenkään tarkoita sitä, että arkielämässä jonkin hyvän asian antajaa ei tarvitsisi kiittää. Silti kaikesta kiittäminen kuulostaa oudolta. Tapahtuuhan elämässä kaikenlaista sellaista, mikä on tuskallista, väärää ja kohtuutonta. Kuitenkin tieteellinen tutkimus kertoo, että jos voi menetysten keskellä tuntea kiitollisuutta, hyvinvointi ja onnellisuus alkaa kohota. Hyvää voi ilmetä myös pahan keskellä. Paha voi kääntyä hyväksi. Ainakin noista vaikeista asioista voi oppia.

Perheniemi neliöb. 7.-13.10.

Kiitollisuuden ilmaisut koskettavat. Kauhutarinoiden kirjoittaja Stephen King joutui pahaan auto-onnettomuuteen ja sai vakavia vammoja. Koira häiritsi pakettiauton kuljettajaa niin, että tämän auto törmäsi Kingin autoon. Kun häneltä jälkeenpäin kysyttiin, mitä hänen mielessään oli, kun hän kuuli, että olisi voinut kuolla, hän vastasi: ”kiitollisuus” ja jatkoi: ”Oli Jumalan armoa, että tuo kuljettaja ei joutunut vastuuseen minun kuolemastani.” Näin hän totesi, vaikka ei ole uskonnollinen ihminen.

Kiitollinen ymmärtää toisen hyväntahtoisuuden, tajuaa sen lähtevän hyvästä sydämestä ja arvostaa, mitä on saanut. Elämässä on paljon kiittämisen arvoisia asioita. Parhaimmillaan kyse on ansaitsemattomasta lahjasta tai armosta.

Miksi kiitollisuus on niin tärkeä asia? Se liittää ihmiset aitoon yhteyteen ja läheisyyteen, jossa laskelmoiva vastavuoroisuus jää taka-alalle. Olen saanut – siis myös minä voin antaa. Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa (Matt. 10:8). Saa luopua itsekkyyden taakasta.

Kiitollisuuden harjoittamisella on monia myönteisiä seurauksia. Se tietenkin kohottaa kohteen mielialaa, mutta myös omaa mielialaa. Kiitollisuuden säännöllinen osoittaminen parantaa ihmissuhteita, vahvistaa rakkautta, edistää auttavaisuutta, vähentää stressiä ja kohentaa terveyttä. Voiko enää enempää toivoa?