Trump on trendi

 

Nationalismi, eli kansallismielisyys, on ympäri maailmaa tällä hetkellä vaikuttava poliittinen trendi.

Yhdysvaltojen vastavalittu presidentti Donald Trump on tämän suuntauksen tuorein ja näkyvin esimerkki. Nationalismi luo monien kaipaamaa turvallisuuden- ja yhteenkuuluvuuden tunnetta jälkimodernin ideologisesti sirpaleisen ja nopean tiedonvälityksen myötä yhä epävakaammaksi ja arvaamattomammaksi koetun maailman keskellä. Viime vuosien maailmanlaajuisen talousahdingon ja levottomuuksien syyt on helppo vierittää ”niiden toisten” niskaan ja pönkittää samalla kuvaa ”meistä” sekä haikailla vuosikymmenten takaista maailmanjärjestystä. Uskonto ja uskonnollisuus ovat myös tässä poliittisessa trendissä keskeisessä roolissa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Samalla kun Suomen median huomio ja ylivyöryvä kritiikki kohdistuu Trumpin toimiin, nationalismi kukoistaa myös muissa osissa maailmaa. Kristityt eivät ole tässä globaalissa ilmiössä voittajia.

Tammikuussa Open Doorsin World Watch -tutkimusyksikön julkaisema World Watch List 2017 nostaa esille etenkin Aasiassa nationalismin seurauksena lisääntyneen kristittyjen vainon. Kansallismieliset puolueet sekä valta-asemaansa turvaavat kansanjohtajat hyödyntävät nationalismia ja kansallisuskonnollisuutta oman asemansa turvaamiseen. Islamin ohella kristittyjä vainoavat Aasiassa yhä enemmän myös hindut ja buddhalaiset yhteiskunnat, joissa valtauskonnosta poikkeavat kristityt leimataan epäisänmaallisiksi, länsimielisiksi tai jopa maanpettureiksi. Leimojen varjolla kristittyjen ihmisoikeuksien ja uskonnonvapauden polkeminen saa yhteiskunnan hyväksynnän. Räikeimpiä esimerkkejä tästä on Intia, jossa hindupuolueen valta ajaa kristittyjä yhä ahtaammalle ja lainsuojattomaan asemaan. Siellä esimerkiksi 16-vuotias hindupoika raiskasi 12-vuotiaan kristityn tytön, koska pojan hinduäiti oli yllyttänyt poikaansa antamaan ”vääräuskoiselle” naapuriperheelle opetuksen. Valitettavasti vastaavat tilanteet ovat tavallisia Intiassa ja monissa alueen muissa maissa. Naapurimaa Pakistanissa Open Doorsin yhteistyökumppanin tietoon tulee vuosittain yli 800 tapausta, joissa kristityn perheen nuori tytär kidnapataan ja pakkonaitetaan muslimimiehelle. Kristittyjen vanhempien toimintamahdollisuudet oman lapsensa pelastamiseksi ovat olemattomat muslimienemmistöisessä maassa.

Isommassa tai pienemmässä mittakaavassa tapahtuvan toisen sortamisen, oman edun tavoittelun, protektionismin sekä vastakkain asettelun sijaan Raamattu opastaa meitä lähimmäisenrakkauteen. Jumalan osoittama rakkaus ihmisiä kohtaan tuli näkyväksi Jeesuksessa, joka kohtasi sekä särjetyt ja syrjityt syntiset että oman erinomaisuutensa humalluttamat uskonnolliset johtajat. Alkuseurakunta oli poikkeuksellinen yhteisö, joka yhdisti miehet ja naiset eri kansoista, yhteiskuntaluokista ja poliittisista suuntauksista yhden ja saman Kristuksen ruumiin jäseniksi. Vain Kristuksen antama uusi identiteetti ja Hänen antamansa rakkaus luovat rauhan edellytykset yhä epävakaamman maailman keskellä myös tänään. Tästä ovat rohkaisevana esimerkkinä monet kristityksi kääntyneet entiset terroristit ja vihaa aiemmin lietsoneet aktivistit, jotka uskoon tultuaan ovat olleet rauhanrakentajina omissa yhteisöissään.

”Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” – Jeesus (Joh. 14:27)

 
Lahjoita A