Take away -näky

 

Viime viikolla matkustin pitkin ja poikin eteläistä Suomea, poiketen useiden ystävieni kirjahyllyillä (kiitos vain hyllyjen omistajille), ja löysin paljon uusia ajatuksia! Mieleeni jäi pyörimään muunmuassa ajatus mukaan otettavasta näystä*. Kirjoittaja tarkoittaa ilmeisesti lähinnä sitä, että kun meillä esimerkiksi seurakuntana on näky, visio jostakin, sen pitäisi olla niin lyhyt ja helposti muistettava, että jokainen yhteisön jäsen pystyy sen muistamaan ja siten ”ottamaan mukaansa”. Minulla tuo ilmaisu alkoi kuitenkin heti soittaa muitakin kelloja.

Seurakunnan johtaminen näyn avulla ja sen suuntaan on ilmeisesti yksi viime vuosien johtajuuskeskustelun isoja teemoja. Näyllä tarkoitetaan yleensä jotakin tulevaisuuteen viittaavaa ja toivottavasti innostavaa kuvaa tilanteesta, jota kohti ollaan menossa. Olennaisena varmaankin pidetään ainakin sitä, että näky on Jumalan Sanan mukainen ja Jumalalta saatu. Ei-kristillisissä yhteyksissä puhutaan paljon visiosta, jolla viitataan samaan tapaan jonkinlaiseen tulevaisuuden tavoitetilaan, jota kohti toiminnalla pyritään. Niin paljon kuin olen sekä näystä että visiosta kuullut ja puhunut, take away antoi taas yhden uuden näkökulman näkyyn.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Jos näky olisi jokamiehen ja -naisen seurakunnasta mukaan otettavissa, sen tulisi myös toimia ”on the road”: sen toteuttaminen ei voi rajoittua vain kirkon seinien sisälle. Take away -näky sytyttää elämään näkyä todeksi töissä, koulussa, perheen ja kavereiden kanssa, lentokoneissa, busseissa, terveyskeskusten ja pankkien jonoissa – kaikkialla, missä me ihmisiä kohtaamme.

Take away -näky myös voimauttaa paitsi yhteisön, myös yksilön toimimaan Jumalan valtakunnan levittämiseksi: samalla, kun se rakentaa yhteyttä seurakunnan sisällä, se myös lähettää kunkin jäsenen toteuttamaan omaa, Jumalalta saatua tarkoitustaan keskelle omaa elämänpiiriään.

En väitä, etteivät useiden seurakuntien näkylausekkeet (tai muut tavat, joilla tarkoitus ja tehtävä ilmaistaan) jo nykyiselläänkin voisi toimia näin. Take away voisi kuitenkin olla yksi huomioonotettava näkökulma siinä prosessissa, missä näkyä etsitään ja vaikuttaa siihen, millaisin sanoin se ilmaistaan.

Miltä take away -näky sitten voisi kuulostaa? Pohdinta jatkuu…

P.S. Tässä blogissa aion vastaisuudessakin kirjoittaa auki ideoitani ja ajatuksiani – myös ja varsinkin uusia ja keskeneräisiä! – jotka liittyvät seurakunnan ja Jumalan valtakunnan rakentamiseen. Näkökulmani on sellaisen nuoren johtajan, jonka intohimona on olla rakentamassa elävää ja jatkuvasti uudistuvaa, Raamatulle uskollista ja Jumalan sille antamaa tehtävää toteuttavaa seurakuntaa.

*Craig Groeschel: Se jokin. Päivä Oy 2009, s. 48.

 

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024