Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Sananvapauttakin voi käyttää väärin

 

Pariisissa tapahtunut traaginen, järjetön ja tuomittava terrori-isku on johtanut laajaan keskusteluun sananvapaudesta.
Keskustelu on ollut ja on tärkeä. Ja juuri siksi on valitettavaa, että ei ole uskallettu/haluttu/rohjettu keskustella myös sananvapaudesta kokonaisuutena. Nyt on fokus ollut yksinomaan sananvapauden oikeutena eikä nimeksikään sen vapauden käyttäjien päämääristä, vastuusta ja velvollisuuksista.

Sananvapaudesta on puhuttu siinä hengessä, että se on rajaton ja koskematon. On syntynyt kuva, että sananvapauteen vedoten voi ja saa sanoa/piirtää/näyttää mitä tahansa. Ja vielä enemmänkin. Sananvapauden nimessä saa ehdoin tahdoin loukata ihmisten pyhinä kokemia asioita.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Sananvapaus ei kuitenkaan yhteisesti hyväksyttyjen sääntöjen ja normien mukaan oikeuta syrjintään, toisen ihmisen kunnian loukkaamiseen tai väkivaltaan yllyttämiseen. Siksi esimerkiksi rasististen viestien estäminen internetissä ei ole mielipiteen- ja sananvapauden vastaista.

Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen artiklassa 19 todetaan : ”Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen; tähän sisältyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta.”

Tietojen hankkiminen, niiden ja mielipiteiden levittäminen rajoista riippumatta on kuitenkin aivan eri asia kuin se, että tietoa käytetään ja mielipiteitä esitetään tietoisesti loukkaavassa tarkoituksessa. Ainakin itse olen kysynyt, mitä muuta mielettömyyksiin johtaneiden pilapiirrosten tarkoitus on ollut kuin loukata. Mihin rakentavaan ja hyvään niillä on pyritty? Tai mihin niillä ylipäätään pyrittiin? Eikö tästä olisi syytä keskustella?

A-studiossa käydyssä keskustelussa (16.1) pyhän loukkaamisesta kysyi Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö muun muassa ”miten ihminen voi tietää loukkaavansa jotain, minkä ei tiedä olevan jollekulle pyhää?” Tämän kysymyksen taakse ei voi piiloutua ainakaan Charlie Hedbonissa julkaistujen pilapiirrosten yhteydessä. Niillä tahdottiin tietoisesti loukata miljoonia ihmisiä. Eikö tästä olisi syytä keskustella?

Toivottavasti keskustelu sananvapauden kaikista ulottuvuuksista voidaan käydä sananvapauden hengessä. Juuri nyt tuntuu välillä siltä, että sananvapaus on niin pyhä, että sen nimessä voi tarkastella kaikkea rajun kriittisesti ja jopa tietoisen loukkaavasti. Kaikkea paitsi sananvapauteen liittyviä ongelmallisia ulottuvuuksia.
Se ei ole sananvapauden hengen mukaista.