Rakkauden välikappale myrskyn keskellä

 

Näin kirjoitti Samman-niminen kristillisen radio-ohjelman kuuntelija sodan runtelemasta Syyriasta. Hänen kohtalotovereitaan on satoja tuhansia eri puolilla levotonta Lähi-itää. Kristillisen median kautta monet löytävät lohdutuksen ja toivon sekä saavat käytännön neuvoja selviytyäkseen seuraavaan päivään.

Tuoreessa yhteisessä kannanotossaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat tuomitsevat jyrkästi viime aikoina Lähi-idässä kiihtyneen väkivallan. Piispat toteavat, etteivät he hyväksy ihmisten häätämistä kodeistaan, heidän pakottamistaan sodankäyntiin tai heidän käyttämistään ihmiskilpinä.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

Piispat haastavat paitsi itsensä myös muut uskonnolliset johtajat niin paikallisella kuin kansainvälisellä tasolla yhdessä ottamaan kantaa rauhan puolesta ja selkeästi tuomitsemaan uskontojen käyttämisen väkivallan lietsomiseen.

He kehottavat myös Suomen johtoa yhdessä EU:n muiden jäsenmaiden kanssa entistä selkeämmin puolustamaan uskonnonvapautta ja uskonnollisten vähemmistöjen oikeuksia eri puolilla maailmaa. Ellei kansainvälinen yhteisö reagoi päättäväisesti, uhkaa se vakavasti sekä kristittyjen että muiden uskonnollisten vähemmistöjen mahdollisuutta jäädä asumaan Lähi-idän alueelle.

Syyrian, Irakin, Palestiinan ja Israelin ihmisten hätä koskettaa meitä kaikkia syvästi ja vaatii meitä etsimään keinoja kärsivien auttamiseksi. Piispojen mukaan emme saa vaieta vääryyksien ja hädän edessä. Sovinto on todellinen ja tavoiteltava vaihtoehto sodan ja kaaoksenkin keskellä.

Samman ja hänen kaltaisensa ihmiset tarvitsevat rohkaisevan viestin, että myös Suomessa rukoillaan Lähi-idän rauhan, rauhan tekijöiden ja väkivallan uhrien puolesta. Yhtä tärkeää on rukoilla väkivallan käyttäjien ja heidän mielenmuutoksensa puolesta.

Vähemmistöasemastaan huolimatta Lähi-idän kirkot ja alueella toimivat kristilliset järjestöt tekevät kaikkensa rohkaistakseen pyrkimyksiä mielettömän sotimisen ja väkivallan loppumiseksi ja kaikkien konfliktin uhrien auttamiseksi. Sisaremme ja veljemme tarvitsevat tässä apuamme.

Piispojen kannanotto kutsuu jokaisen kirkon jäsenen rukoukseen ja konkreettiseen toimintaan. He kannustavat tukemaan aitoa vuoropuhelua, joka rakentaa yhteistä tulevaisuutta ja puolustaa kaikkien ihmisten inhimillisyyttä ja tasavertaisuutta, oikeudenmukaisuutta ja kestävää rauhaa – myös Lähi-idässä.

 

 
Sansa artikkeliban.11.11.- MJa