Kirjoitin kirjan nimeltä Miehen askelissa. Vaikka kannessa joku juoksee, kyseessä ei ole mikään urheilukirja. Toisaalta ei paljon puutukaan, sillä miehenä oleminen on jonkin sorttinen urheilulaji. Onko se enempi painia vai maratonjuoksua, riippuu näkökulmasta. Toisille se taitaa olla purjehtimista tai seilaamista ylipäänsä. Joku kuvasi kristillisyyttään korkeushypyksi ja sanoi, että tulee rimakauhu, kun pelkää että epäonnistuu niin kuin aina ennenkin. Joillekin elämä on lähinnä painonnostoa (kilot lisääntyvät) tai suunnistusta (etsitään epätoivoisesti oikeaa reittiä). Miehisintä urheilua on moottoriurheilu, mutta koska se ei ole toistaiseksi olympialaji, unohdetaan se näin Lontoon kisojen aikaan.
Kirjoitan kirjassani kyllä hiukan urheilusta. Pohdin nimittäin, miksi harrastan juoksemista. En ole päässyt asiassa ihan täyteen selvyyteen, mutta jatkan juoksemista varmuuden vuoksi. Kirjoitan myös siitä, miksi kirjoitan. Kirja on siis aika itsekeskeinen kuten muutamat aiemmat kirjanikin. Lisäksi mietin, mikä merkitys on sillä, että miehet ja naiset on luotu erimuotoisiksi.
Viime vuosina olen juuttunut esittelemään Raamatun henkilökuvia. Nyt teen sen tavalla, jota en ole tavannut aiemmin. Yritän sovittaa Pyhän kirjan henkilöitä erilaisiin luonnetyyppeihin. Vanhaa nelijakoa koleerikkoihin, melankolikkoihin, sangviinikkoihin ja flegmaatikkoihin on kyllä käytetty. Mutta minä panen paremmaksi ja sovellan jakoa yhdeksään eri luonteeseen. Pohjana on persoonallisuusenneagrammiksi kutsuttu luonnetyyppijaottelu. En ole mikään enneagrammiasiantuntija, mutta kyseinen jako on ihan normaalia keittiöpsykologiaa ja asianomaisia persoonallisuuksia näkee joka päivä työpaikoilla ja suomalaisessa politiikassa, miksei siis Raamatussakin.
Tämän henkilögalleriatestin perusajatus on, että olemme erilaisia ja saamme olla. Raamatun kuvaamista tyypeistäkin löytyy äijiä joka lähtöön. On niitä, jotka ovat luontaisia johtajia ja toisia, jotka mieluummin seurailevat asioita sivusta. Toiset tulkitsevat elämää enemmän tunteen kautta, toiset järjellä. Joku näkee aina lähellä oleva avuntarvitsijan ja joku kulkee ohi omissa aatoksissaan. Meissä on täydellisyyden tavoittelijoita ja seikkailijoita, romantikkoja ja kyselijöitä, tarkkailijoita ja vaikuttajia. Yksikään luonne ei ole parempi tai huonompi kuin muut, mutta mikä tahansa piirre voi tulla ärsyttäväksi, jos se yksinomaan vallitsee ihmisen käyttäytymistä. Kaikilla on vahvuutensa ja heikkoutensa. Näiden tunnistaminen voi auttaa kasvamaan ihmisenä.
Luonnejaottelun heikkous on siinä, että liian selvärajainen tyypittely saattaa johtaa ihmisten epäasialliseen lokerointiin. Eri kuvauksia lukiessa voi myös käydä samoin kuin lääkärikirjaa tutkiessa: löytää itsestään kaikki taudit. Minä havaitsin itsestäni sen, minkä suurin piirtein tiesin ennestäänkin. Olen mieluummin sivusta tarkkailija kuin esille pyrkivä, paitsi silloin kun saan esiintyä asiantuntijana. Mittaan asioita enemmän järjen kuin tunteen kautta ja minulla on tarve autonomiaan, yksityisyyteen. Ristiriitatilanteissa pyrin sovittelemaan mieluummin kuin kärjistämään.
Löydämme siis Raamatusta henkilöitä joka lähtöön. Raamatun ihmiskuvaukset ovat toisinaan niukkoja, joten niitä arvioiva joutuu tulkitsemaan ja käyttämään mielikuvitusta. Samalla käy selväksi, että Pietari on tietenkin toimen mies ja Tuomas kyselijä. Daavid on suorittaja sanan varsinaisimmassa merkityksessä mutta Mooses luultavasti täydellisyyden tavoittelija. Andreasta ehdotan seikkailijaksi ja Eliaa auttajaksi. Tämänkertaiseen listaan olen kelpuuttanut vain miehiä, koska kyseessä on erityisesti miehille tarkoitettu kirja.
Lopuksi testi Raamatun tuntijoille: kuka kuuluu mihinkin ryhmään? Ryhmät olisivat: Sovittelija, Suorittaja, Romantikko ja Tarkkailija ja henkilöt: Filippus, Johannes, Barnabas ja Paavali.