Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Miksi äänestän Niinistöä, osa 3, koulutus ja työkokemus

 

Sauli Niinistö on koulutukseltaan juristi, oikeustieteen kandidaatti. Hänellä on pitkä kokemus hovioikeudesta tapausten ratkaisijan, tuomarin, roolista, sekä
oman lakiasiantoimistonsa puolesta myös asianosaisten avustamisesta.

Tasavallan presidentin tehtäviin sopii parhaiten henkilö, jolla on lainopillinen koulutus ja kokemusta asiakastyöstä. Miksi?

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

1) Oikeusvaltion periaatteiden syvällinen ymmärtäminen
Yleinen harhaluulo esimerkiksi presidentti Tarja Halosesta on se, että hän korosti ihmisoikeuskysymyksiä vain siitä syystä, että hän sattui olemaan mukava ja humaani punatukkainen henkilö, jolla on kaksi kissaa. Myös Tarja Halonen on kuitenkin taustaltaan juristi. Ottaessaan kantaa esimerkiksi muiden maiden ihmisoikeuskysymyksiin, hänen syvä ymmärryksensä siitä, mikä merkitys oikeusvaltiolla – tai sen puuttumisella – kansalaiselle on, pääsi hyvin esiin.
En itse äänestänyt koskaan Tarja Halosta presidentin vaaleissa, koska arvopohjamme on erilainen. Uskon kuitenkin, että juristi Tarja Halosen kannattajille juristi Sauli Niinistö on luontevin vaihtoehto linjan jatkajaksi.Suomella on muutenkin hyvä kokemus juristipresidenteistä: Ståhlberg, Svinhufvud, Ryti, Paasikivi, Kekkonen.

2) Kansalaisyhteiskunnan ymmärtäminen
Tuomarina ja asianajajana Sauli Niinistö on istunut pöydän molemmilla puolilla. Tutuksi on tullut niin systeemi kuin yksilökin. Asiakkaana on ollut syyllinen ja syytön, tuomittu ja syytteistä vapautettu.
Jos ehdokas olisi aina edustanut ”järjestelmää”, jotain tärkeää yksilön ainutkertaisuudesta ja inhimillisyydestä olisi jäännyt huomaamatta. Jos taas ehdokas on ollut aina vain ”pienen ihmisen puolella”, jotain olennaista yksilön vastuusta ja velvoitteista olisi jäänyt sivuun.
Näillä eväillä Suomen valtionpäämiehellä on eväitä auttaa myös muita maita, joissa kansalaisyhteiskuntaa ei vielä ole muodostunut.

3) Poliittisten järjestelmien ymmärtäminen
Esimerkiksi Euroopan Unioni ja monet erilaiset muut yhteiskunnalliset rakennelmat ovat todellisuudessa pino sopimuspapereita. Niitä on osattava lukea ja tulkita. Suoritettu yliopistotutkinto ja pitkä kokemus juridiikan maailmassa antavat viitteitä siitä, että henkilöllä riittää pitkäjänteisyyttä ja istumalihaksia politiikan ojankaivuutyöhön.

Huonoin arvojohtaja on sellainen, joka laukoo yleishumaaneja näkemyksiä erilaisista ongelmista kansalaisten aistiessa, ettei kommentoijalla ole riittäviä edellytyksiä ymmärtää ongelmien taustalla olevia järjestelmiä.

Arvostan Sauli Niinistöä kokemusta lainoppineena. Tämä on yksi syy, miksi äänestän Sauli Niinistöä.

– Tämä teksti on kirjoittajan mielipide. Sitä ei pidä pitää seurakuntalainen.fi:n, Ristin Voitto -lehden tai helluntaiherätyksen mielipiteenä. –