Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Kuka tiedottaa ja kuka tavoittaa kirkosta eronneet?

 

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa se lienee se, että vuonna 2014 kirkko on menettänyt historiansa aikana toiseksi eniten jäseniä. Vuonna 2010 jäseniä erosi noin 83.000 ja tänä vuonna ”eroa kirkosta” -sivusto ennustaa sen olevan noin 74.000. Valitettavasti media joutuu tyytymään vapaa-ajattelijoiden antamiin tiedotteisiin, koska kirkko itse pystyy antamaan todelliset luvut liian myöhään. Eroa kirkosta -sivuston tilastojen virhemarginaali on kuitenkin todistetusti riittävän pieni.

Mutta onhan se kieltämättä aika omituista, että kirkosta jättäneistä tiedottaa taho, jonka idealistisena tavoitteena on saada ihmisiä eroamaan sieltä. Journalistin eettisten sääntöjen mukaisesti on hyvin arveluttavaa julkaista näitä tiedotteita ja onkin uskottavaa, että vapaa-ajattelijoilla on tiedotusstrategia, jolla pyritään lietsomaan kirkon sisäistä skismaa ja eroamisia. Ehkäpä joskus eroaminen ei vielä ole ollut edes merkittävää, kun siihen mediassa haetaan jo lumipalloefektiä ja siinä onnistutaan.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Lännen Mediat teki joulukuussa papistolle kyselyn liittyen kirkon julkisuuskuvaan. Kyselyyn vastasi 382 pappia eri puolilta Suomea. Puolet vastanneista koki, että Eroa kirkosta -sivusto vääristää paljon kirkon julkisuuskuvaa. Sekä kyselyyn vastanneet papit että kirkon viestijät sosiaalisessa mediassa ovat sitä mieltä, että kirkon pitäisi itse tarjota mahdollisuus eroamiseen verkon kautta. Eroa kirkosta -sivuston vastapainoksi kirkon verkkosivuilla onneksi voi jo liittyä kirkkoon helposti. Kun sinne lisätään vielä eroaminen, voi kirkko ottaa omiin käsiinsä kirkon eroamisistakin tiedottamisen. Organisaation pitää itse kertoa myös huonot uutiset.

Tällä viikolla viikon vieraanani Radio Deissä on ollut Kirkon tiedotuskeskuksen tiedotuspäällikkö Milla Rautiainen ja hänkin piti hyvänä ideana sitä, että kirkko vastaa koko jäsenyyspalvelusta, joten todennäköisesti kirkko tulee sen myös toteuttamaan ennemmin tai myöhemmin ja toivottavasti ennemmin. Sen sijaan Rautiainen vierasti kirkon brändäystä.

Mielestäni ongelma on kuitenkin siinä, että jos kirkko ei itse tietoisesti ja suunnitelmallisesti rakenna brändiään, niin sitä rakentavat vapaa-ajattelijat ja yleinen media. Eikä ainakaan olisi kannattanut lopettaa omaa osuuttaan, joidenkin päättäjien mielestä ilmeisesti liiankin avoimesti kirkon uutisista kertoneeseen, Kotimaa24 uutisportaaliin, sillä muilla medioilla on huonommat lähtökohdat ja erilaiset motiivitkin kirkon mielikuvan rakentamiseen.

Kotimaa24 uutisportaali muuttuu siis 7.1 maksulliseksi ja Kotimaa24:n ääniuutiset loppuivat Radio Deissä. Kaikki tämä sen takia, etteivät Kotimaa24:n yhteistyökumppanit, Kirkon tiedotuskeskus ja pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymät, jatka enää portaaliin tuottamista.

Jos minä olisin ollut korkein päättäjä Kirkon tiedotuskeskuksessa, niin olisin monimedialisoinnut ja päinvastoin vahvistanut yhteistyötä Kotimaa24:n kanssa, joka oli nousemassa kirkon suurimmaksi mediaksi 100.000 kävijällä kuukausittain, samalla kun Kotimaa -lehden levikki on jo laskenut alle 30.000. Valitettavasti en jaksa uskoa, että portaali on yhtä elinvoimainen ja merkittävä maksullisena.

Pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymät aloittavat helmikuussa omien seurakuntalehtiensä yhdistetyn Metroverkko-hankkeen, mutta se ei tule olemaan uutisportaali eikä se myöskään palvele koko kirkkoa. Nähtäväksi jää, pystyykö Seurakuntalainen.fi palvelemaan kirkollisia ja kristillisiä uutisia verkossa kaipaavia kävijöitä nyt entistä laajemmin. Siinä on haastetta ja toivomukseni Seurakuntalainen.fi:n uudelle päätoimittajalle Tommi Hakkarille.

Lännen Medioiden tekemän tutkimuksen mukaan 59 prosenttia tutkimukseen osallistuneista papeista uskoo kirkon hajoavan tavalla tai toisella. Vuoden 2010 ja 2014 eropiikit liittyvät samaan kysymykseen eli erilaiseen käsitykseen homojen oikeuksista. Tämä lienee kuitenkin jäävuoren huippu ja peruskysymys on siinä, tarvitseeko jäsen kirkkoa vai ei. Toisilla eronneista ihmisistä on hengellinen yhteys jo muualla ja toisilla siihen ei koeta tarvetta. Suurin syy eroamiseen on siinä, etteivät ihmiset usko enää Jumalaan.

Kirkossa on kuitenkin vielä noin 4,2 miljoonaa jäsentä, joten voi tietysti sanoa, ettei instituutiota horjuta vielä noin 1,7 prosentin vuosittainenkaan eroaminen, kun kirkkoon myös liittyy väkeä vuosittain. Mutta Jeesus jätti 99 lammasta ja lähti yhden perään.

Riitely tasa-arvoisen avioliittolain vaikutuksista kirkossa jatkuu vuosia ja se tulee repimään kirkkoa ja aiheuttamaan jatkuvasti ikäviä uutisia ja eropiikkejä. Jatkossa kirkko varmaan pystyy paremmin hallitsemaan tästä tiedottamisen, mutta entä eronneiden tavoittaminen.

Unelmoin ajasta, jolloin voisimme jättää riidat ja seurata Jeesuksen jalanjälkiä.

Radio Dein Viikon vieras -koosteessa Kirkon tiedotuskeskuksen tiedotuspäällikkö Milla Rautiainen tiistaina 6.1 klo 22.05.

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)