Kirjablogi: Vapaaksi myös joulun ajan kiireestä ja stressistä

 

Jouni Lallukka,  Mihin sinulla on kiire? Kuva ja Sana, 2018

Näin joulun kynnyksellä tuskin voisi löytää ajankohtaisempaa ja tarpeellisempaa kirjaa kuin ”Mihin sinulla on kiire”. Jouluun valmistautuminen, luottokortin vingutus, perinteiden paineet, puolisoiden erilaiset muistot lapsuuden jouluistaan ja sukulaisjoulut luovat helposti tilanteita, missä joulurauha kuulostaa pelkältä vitsiltä.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Jouluun valmistautuvien somekeskusteluista voi huomata, että kiireen kumppanina viihtyy usein stressi. Siinä onkin se toinen riesa, josta Jouni Lallukka kirjoittaa osuvaa ja nasevaa tekstiä.

Heti kirjan johdannon alkumetreillä kirjassa listataan seitsemän rivin verran kiireen ja sen luoman stressin vaikutuksia elämäämme. Vaikka stressi joissain tilanteissa on hyödyllinen ja jopa välttämätön asia, niin pitkäaikaisena sen seuraukset ovat turmiollisia niin henkisesti, fyysisesti kuin hengellisestikin.  Tätä taustaa vasten tuntuu käsittämättömältä, että kiireestä on tullut tavoittelemisen arvoinen ja ihailtu asia. Ikään kuin se olisi normaali toimintatapa. Ikään kuin sen puuttuessa jokin olisi vialla.

Kirja sisältää erinomaista tekstiä. Mukana on runsaasti lainauksina arvostettujen asiantuntijoitten julkaisemista teksteistä. Toisaalta kirjoittajan omat vertahyytävät kokemukset, joita hän peittelemättä lukijoille avaa, tuovat asiat käytännön tasolle ja jopa iholle. Tuon tuosta lukija joutuu toteamaan, että juuri tuollaisessa asiassa minunkin pitäisi korjata tapojani ja jäsennellä elämääni uudella tavalla.

Kiireeseen ja stressiin liittyvien fysiologisten ja henkisten näkökulmien lisäksi kirjassa on vahvasti läsnä uskon näkökulma. Se on esillä sekä sopivina raamatunlauseina että omana vakaumuksena kirjoittajan tekstissä. Tämä ei olekaan ihme, sillä jo Raamatusta löytyvät monet viisaudet, joita lääketieteen ja psykologian ammattilaiset nykyisin opettavat.

Useimmilla aukeamilla on tekstin lomassa lihavoituina nostoina lauseita, jotka tiivistävät tai pelkistävät käsiteltävän asian aforismin kaltaisiksi. Ne helpottavat luetun sisäistämistä ja muistamista.

Kirjan toinen osa on nimeltään ”10 askelta vapauteen”. Kiireestä ja vahingollisesta stressistä on siis mahdollista irtautua. Helppoa se ei ole, jos koko aiempi elämä on ollut kalenterin kanssa kilpajuoksua. Jokainen ihminen on erilainen ja palautuu eri tavoin. Lohdutukseksi ja kannustukseksi kirjasta löytyvät Juhani Tammisen sanat: ”Sairastuneen ihmisen on keskityttävä toipumisen pieniin voittoihin, vaikka terve huominen olisi vielä piilossa horisontin takana.”

Kiireen ja stressin oravanpyörästä pääsemiseen ei riitä pelkkä tieto eikä viisaus. Sen sijaan, että palkitsisi itseään saavutetuista tavoitteista, ihminen nostaa helposti rimaa tässäkin asiassa entistä korkeammalle, Tämä ajaa häntä yhä enemmän suorittamisen noidankehään ja tätä kautta myös pahenevaan stressiin ja kiireeseen.

Kahdeksannen askelen kohdalla tekstissä on lihavoitu nosto: ”Ihminen ei voi löytää täydellistä kokonaisvaltaista lepoa ilman lepoa Jumalan kanssa. Jumalalta saatu armo ja syntien sovitus antavat rauhan ja levon, jota ei saa mistään rentoutumisharjoituksesta, ulkolenkkeilystä tai mieluisasta harrastuksesta.”

Kerrottuaan vielä omista kamppailuistaan kirjoittaja päättää kirjan varsinaisen tekstin sanoihin ”Se on täytetty”. Kun perusta ja arvot ovat kunnossa, on hyvä ponnistella askel kerrallaan eteenpäin.

Yhteenveto:

Kirjassaan ”Mihin sinulla on kiire?” Jouni Lallukka tarjoaa hyvän ja tarpeellisen tietopaketin jokaiselle, joka tuskailee kiireen, riittämättömyyden ja stressin kavalien oireiden kanssa. Teksti ei tyhjene kertalukemisella. Kirjan parissa nousee tuon tuosta ajatus, että tähän on palattava vielä useammankin kerran. Kansien väliin on koottu runsaasti arvostettujen asiantuntijoiden opetuksia ja ohjeita. Kirjailijan omat kokemukset, analyysit ja sujuva kynä kokoavat kaikesta tästä pätevän ja rohkaisevan oppaan turhasta kiireestä ja hivuttavasta stressistä kärsiville.