Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Hyggeilyä Majatalo-illassa

 

Joko Majatalo-illat ovat teille tuttuja? Ne sisältävät iloista gospelmusiikkia, opetusta, rukousta ja yhteisen teehetken. Idean takana on tunnettu gospelmuusikko Pekka Simojoki.

Kangasniemellä Majatalo-illat virkistävät seurakuntamme toimintaa seitsemättä vuotta. Niitä järjestetään useita kertoja vuodessa, ja ne keräävät jopa 130–200 kuulijaa, mikä on pienessä seurakunnassa suuri määrä. Kunnantalo paikkana madaltaakin selvästi niiden osallistumiskynnystä, jotka vasta ottavat uskon haparoivia ensiaskeleita, sekä mahdollistaa monipuolisen toiminnan – sanomasta tinkimättä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Olin itse tämän vuoden viimeisessä Majatalo-illassa eli tuttavallisemmin Majiksessa toisen lapseni kanssa. Koska Majis pidetään arki-iltana, olen usein aika väsynyt sinne tullessani. Jostain syystä joka kerta tapahtuu ihme ja lähden illasta virkistyneenä.

Yksi syy Majiksen virkistävään vaikutukseen on musiikki. Tällä kertaa illassa soitettiin paljon joululauluja, joita en ikinä väsy kuuntelemaan, koska joulu on minulle vuoden tärkein juhla.

Toinen hieno asia Majatalo-illoissa on ymmärrettävä ja loogisesti etenevä opetus. Tällä kertaa raamatunopettaja Jaakko Pirttiaho kertoi siitä, miten poikkeuksellista Jeesuksen puhe armosta on aikanaan ollut. Armo on yhä vieläkin niin ihmeellinen asia, että sille laitetaan helposti rajoja. Mutta hienointa on, ettei Jumalan armossa ole ehtoja tai vaatimuksia!

Kolmas syy on rento tunnelma, jota ylläpitävät iloiset juontajat, pappi Pirkka Sieviläinen ja äitini Päivi Kettunen. Illoissa harvoin kaikki menee putkeen, mutta se ei haittaa. Illat ovat siten kuin elämä itse.

Kuvassa on Kangasniemen Majatalo-iltojen suunnitteluryhmä: pappi Pirkka Sieviläinen, raamatunopettaja Jaakko Pirttiaho, juontaja ja äitini Päivi Kettunen sekä musiikkivastaava Ilkka Tiihonen. Kuvaaja: Tuija Hokkanen

Neljäs ja minulle ehkä tärkein syy on Majatalo-iltojen yhteisöllisyys. Ilta alkaa sillä, että tervehdimme vierustovereitamme ainakin niin pitkälle kuin käsi yltää; innokkaimmat juoksevat ympäri kunnantalon salia tervehtimässä ihmisiä. Jokaisella halukkaalla on mahdollisuus jättää rukouspyyntö, joka luetaan illan lopuksi. Itse en koskaan jätä tätä tilaisuutta käyttämättä. Kun sitten rukoilemme yhdessä, huomaan voivani allekirjoittaa useammankin rukouksen. Huolet, murheet ja kiitosaiheet koskettavat ja yhdistävät. Illan lopuksi yhteisöllisyys näkyy teehetkessä, ”seurustelun sakramentissa”, jonka aikana rohkeimmat hakeutuvat tuntemattomien juttuseuraan.

Majatalo-ilta on siis matalan kynnyksen tapahtuma. Mutta mikä siitä tekee erityisen houkuttelevan lapsiperheelliselle? Rinnan aikuisten tapahtuman kanssa järjestetään lasten Majatalo, jossa voi leikkiä, askarrella ja touhuta yhdessä muiden lasten ja lastenhoitajien kanssa. 8-vuotias poikani viihtyy lasten Majatalossa niin hyvin, että viettää usein teehetkenkin ohjaajien kanssa. Illan lopuksi poikani esitteli askartelemaansa kynttilää selvästi ylpeänä.

Majatalo-illat toteuttavat itse asiassa nyt niin muodikasta hyggeilyn periaatetta. Hygge on tanskaa ja tarkoittaa muun muassa kodikkuutta, lämpöä, hiljentymistä, kynttilän valoa sekä ystävien kanssa seurustelua. Kuulostaako ihanalta? Niin minustakin.

Kuvaaja: Tuija Hokkanen