He saapuvat juhlimaan

 

Suomen eduskunta on määrännyt perheeni maksamaan tänä vuonna 286 euroa siitä ilosta, että voimme katsella ja kuunnella YLE:n välittämää sisältöä. Jos tämä ei ole sosialismia, niin mikä sitten? Mieluummin lahjoittaisin tuonkin summan vapaaehtoisesti vaikkapa TV7:n käyttöön. Haluaisin itse valita, ja myös maksaa siitä, keiden toimittajien sisällöntuotantoa seuraan.

Ei, en ole nyt ärsyyntynyt YLE:n Lähi-itää koskevasta uutisoinnista. Sen asenteellisuus on jo niin tuttua, että siihen ei enää tule edes kiinnittäneeksi huomiota. Ja nykyisin Internetin avulla saa kyllä valittua uutisointia haluamastaan näkökulmasta. YLE-vero on kuitenkin eräs kansalaisten mielenkiintoa tietoisesti ohjaava keino, jolla ihmisten huomiota ja arvostuksia saadaan käännettyä haluttuun suuntaan.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Tällä hetkellä suomalaisten pitää innostua palavasti jalkapallon MM-kisoista. YLE:n kanavat ovat tupaten täynnä lähetyksiä, asiantuntijoita, kommentaattoreita, uutisvälähdyksiä ja tilastotietoa näistä karkeloista. Jalkapallo on selvästi eräs maailmanlaajuinen hurmoksellinen uskonto, niin suuria tunteita ja laajaa mielenkiintoa se tuntuu herättävän. Mainittakoon, että pelasin koko lapsuuteni jalkapalloa innokkaasti ja edelleenkin harrastan sitä toisinaan työpaikkani joukkueessa. Mutta minun mielestäni jalkapallo-ottelun, jopa huipputasoisen, tuijottaminen televisiosta on vain yksinkertaisesti tappavan tylsää. Jopa pitkillä miettimisajoilla pelattavan shakki-turnauksen live-seuraaminen on mielenkiintoisempaa. Eikä jalkapallo mitenkään voi olla merkittävimpien asioiden joukossa tässä luomakunnassa.

Japanissa on juuri nyt kovimmat myrskyt puoleen vuosisataan. Tämän aamun YLE-uutiset kertoivat tästä monia kuolonuhreja ja valtavaa taloudellista tuhoa aiheuttavasta katastrofista 15 sekunnin ajan. Sen sijaan jalkapallon välieräottelusta kerrottiin puolitoista minuuttia. Ja tuo peli oli Argentiina-Hollanti, jossa ei edes nähty peliajalla yhtään maalia. Ja kyseessä ei ollut urheiluruutu, vaan aivan tuiki tavallinen uutislähetys.

Jalkapallolla on monia yhtäläisyyksiä muiden maailmanuskontojen kanssa. Se yhdistää kansakuntia, mutta myös aiheuttaa vihaa eri tavoin ajattelevien ja eri värejä kannattavien ryhmien välillä. Se myös kerää temppeleihinsä valtavia kansanmassoja.

Suurimmat kansanjoukot Suomessa tänäkin kesänä keräävät lukuisat hengelliset kesäjuhlat. Tässä joitakin kävijätilastoja tältä vuodelta:

• SRK:n Suviseurat Pyhäjoella: 75 000
• Herättäjäjuhlat Lapualla: 30 000
• Helluntaiherätyksen Juhannuskonferenssi Keuruulla: 30 000
• Vapaakirkon Kesäjuhlat Seinäjoella: 14 000
• SLEY:n Evankeliumijuhlat Lahdessa: 12 500
• Kansanlähetyspäivät Jyväskylässä: 12 000
• Suomen Lähetysseuran Lähetysjuhlat Vaasassa: 9 000
• Luodon Kesäseurat Luodon kirkolla: 6 000 (odotettu kävijämäärä)
• KRS:n Sanan Suvipäivät Klaukkalassa: 5000
• Kylväjän Lähetyksen Kesäpäivät Keravalla: 2 000

Lisäksi muita merkittäviä hengellisiä juhlia ovat tänä kesänä olleet ainakin esimerkiksi Suomen Adventtikirkon kesäjuhlat Jyväskylässä, Evankelisen lähetysyhdistys ELY:n kesäjuhlat Alavudella, Baptistikirkon kesäjuhlat Kiponniemessä ja Helluntaikansan Juhannusjuhlat Mertiörannassa. Vielä pitämättä ovat ainakin Kansan Raamattuseuran Kirkastusjuhlat Heinävedellä ja listastani jäi varmaankin vielä puuttumaan monia mielenkiintoisia tapahtumia.

Tämän vuoden kesäjuhlilla on ollut myös merkittävää se, että monia näistä juhlista on voinut seurata kotoa netin välityksellä. Esimerkiksi Keuruun Juhannuskonferenssia on seurannut 18 000 katsojaa netissä. Todelliset kuulijamäärät voivat siten olla vielä paljonkin edellä lueteltuja korkeampia.

Hengelliset kesäjuhlat ovat siis tänäkin kesänä keränneet valtaisan joukon kristittyjä yhteen. Vertailun vuoksi Turun Ruisrock houkutteli kolmen päivän aikana 93 000 kävijää. Miksi pääministerimme Alexander Stubb katsoi tärkeämmäksi olla paikalla Ruisrockissa kuin hengellisillä kesäjuhlilla? Niillä hän olisi tavannut paljon enemmän äänestäjiään. Miksi pääministerimme ei postannut twitteriin selfietä Kansanlähetyspäiviltä?

Ovatko Suomen hengelliset kesäjuhlat saaneet riittävän medianäkyvyyden YLE:n uutistarjonnassa? Kun tein netissä YLE:n sivuilla haun koko YLE:n uutissisällöstä hakusanalla ”hengelliset kesäjuhlat”, sain eteeni vain kaksi uutista tältä vuodelta. Ensimmäinen niistä kertoi Herättäjäjuhlien polttopuu-tilanteesta ja toinen raportoi lyhyesti kolmen juhlan kävijämääristä. Uutiskynnyksen olivat ylittäneet vain Suviseurat, Evankeliumijuhlat ja Herättäjäjuhlat. Kun vastaavassa paikassa käytin hakusanana ”jalkapallon MM”, se tuotti seuraavan tuloksen: ” Hakutuloksia yhteensä noin 433 000.”

Miksi verovaroillani suositaan vain yhtä uskontoa, jalkapalloa?