Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Gazan rajan tulileijat

 

Maaliskuun lopun 2018 pääsiäisestä saakka ovat Gazan palestiinalaisjohtajat Hamasista aktivoineet kansaansa osoittamaan mieltään Israelin ja Gazan rajalinjalla. Hamas maksaa mellakoijille, joita on 10-30 000, viikonpäivästä riippuen. Aktivointi tapahtuu perjantai-rukouksen jälkeen.

Mielenosoittajat kertovat esiintyvänsä ”rauhanomaisesti”. He rikkovat rajalinjan piikkilanka-aitaa ja savuverhon suojassa heidän tarkoitus rynnäköidä Israelin puolelle. Media seuraa, kuinka Israel reagoi.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Mellakoiden ”syy” on ”paluuoikeus” pakolaisille takaisin Israelin alueelle. Toinen mellakoinnin syy on Trumpin päätös viime vuoden joulukuulta siirtää Yhdysvaltain suurlähetystö Jerusalemiin. Samalla vaaditaan Gazan saarron lopettamista.

Mielenosoituksissa on jo menehtynyt 168 palestiinalaista (vahvistettu 15.elokuu 2018), mukana on myös Hamasin aseellisen siiven edustajia. Loukkaantuneiksi on vahvistettu 4348. Israelin puolelta on menehtynyt IDF-sotilas ja toinen loukkaantunut gazalaistarkka-ampujan luodeista. Kymmeniä israelilaissiviilejä on loukkaantunut n.500 Israeliin ammutuista raketeista, joita media tuskin huomasi.

Mellakoinnin yhteydessä aktivoitui toinen Lähi-idän uusi sotaväline, tulileija. Alueen leijakulttuuri sai uusia innovatiivisia versioita sodan käyntiin. Aloitettiin renkaanpolton savuverhon taustalla koota leijoja, joissa oli mukanaan palava neste, kuumia hiiliä, myrkkyansa tai räjähteitä. Sopivan länsituulen avittamana Välimeren suunnasta saatettiin leijat Israelin puolelle rajaa polttamaan maastoa.

Israelin armeija (IDF) joutui eettisen ongelman eteen pohtiessa yhdessä hallituksen turvallisuuskabinetissa, onko palavat leijat- ja ilmapallot sodankäynnin väline. Näitä sodankäynnin välineitä lähetti matkaan gazalaisnuorukaiset (lapset) joita vastaan ei voinut iskeä. Tehtiin päätös iskeäkin ajoneuvoihin, jolla leija-ilmapallo-materiaalia kuljetettiin rajalinjalle, tuhoten kuljettavat ajoneuvot, tyhjinä.

Leijat, joita alkuvaiheessa lensi satoja yli rajalinjan tulisoihtu perässään, sytyttivät lukuisia tulipaloja Israelin puolella, polttaen hedelmätarhoja, metsää, luonnonsuojelualueita ja viljelyspeltoja jossa oli viljasato kypsymässä. Palokunnat toimivat resurssiensa äärirajoilla.

Hamasin taistelijat huomasivat, että leijojen lisäksi voi käyttää helium-palloja. Terroristit täyttivät kondomeja ja ilmapalloja, ja mikä petollisinta – lasten uimaleluja – heliumilla.

Helium kaasuna oli sopiva tähän terrorikäyttöön koska se ilmaa kevyempänä sai pallon leijailemaan aina Jerusalemin eteläpuolelle asti. Aiemmat kun olivat yltäneet vain muutamia kilometrejä rajasta. Jopa Beershevasta on löytynyt ansoitettu heliumpallo kadulta…siis 40-50 km Gazan rajasta.

Toki Gazan sairaalat tarvitsisivat heliumia magneettikuvauslaitteiden jäähdyttämiseen röntgen-osastoillaan, mikä ei Hamasin aseellista siipeä ole huolettanut. Järjestön ideologia kun ei ajattele Gazan kaistan siviiliasukkaita omassa sotilasideologiassaan. Israel joutui rajoittamaan heliumin vientiä Gazan kaistalle.

Elokuussa 2018 on jo noin 3 000 hehtaarin alueet palaneet Israelissa Gazasta tulleiden tulileijojen ja ilmapallojen polttaessa alueita edelleen. Pohditaankin, miten miljoona-menetykset viljelijöille korvataan.

Palavat leijat ja ilmapallot joita leijailee Israelin puolelle edelleen aiheuttaen vaaratilanteita pudotessaan lastentarhan piha-alueille. Osassa helium-palloissa kun on räjähdeansoja.

Kaikesta tästä leija-ilmapallo-terrorista, joka on jo sotarikos sellaisenaan, ihmetyttää kansainvälisten ympäristöjärjestöjen vaitonaisuus (Greenpeace,WWF jne). Tuhansia hehtaareja maastoa on tuhoutunut ja ympäristöjärjestöt ovat vaiti, mediakin unohti asian.

Egypti johdolla YK:n edustaja Nicolay Mladenov,Hamas ovat neuvotelleet tulitauosta ja humanitaarisesta paketista  Gazaan, jos Hamas sitoutuu rauhaan.

Uusin ja räikein terrorin tapa oli Israelista Habesor National-kansallispuistosta löytynyt kuollut haukka. Linnulla oli jalassaan räjähdepanos ja se oli menehtynyt jäätyään kiinni puun oksiin 18.7.2018. Israelin luonnonsuojelijat nostivat asian esille, mutta kansainvälisesti asia ei ole kiinnostanut.

Arto Perämäki

Kirjoittaja on toiminut YK:n rauhanturvaajana

 

 

 

Aiheet

,