Rauhallisen ja kehoa elvyttävän Tikvan toivat Suomeen Tampereen NNKY ry, Suomen teologinen opisto, Kristanssi ry ja Operaatio Mobilisaatio (OM).
Kaikki alkoi viime vuonna siitä, kun Tampereen NNKY:n tanssi-liiketerapeutti (ERI, ACC) Asta Lehtimäki sai yhteydenoton suomalaiselta tutultaan, joka oli paraikaa kristillisellä TeenStreet-nuortenleirillä Saksassa. Tämä oli kuullut Tikvasta ja kyseli, olisiko Suomessa mahdollisuus harrastaa sitä.
Puhelinsoitto sai Lehtimäen, gospel-lattareiden ja gospel-liikunnan konkarin, kiinnostumaan, millaisesta lajista on kysymys.
Hän päätti tutustua siihen sekä lajin kouluttajiin.
– Tahdoin parin muun kristityn kanssa omakohtaisesti kokea ja tutkia, onko liikuntamuoto linjassa Raamatun sanan kanssa.
Nyt Suomessa on pidetty ensimmäinen Tikva-ohjaajakoulutus, jossa opettajina toimivat ruotsalainen kuntosalipappi Eric Lacabanne ja saksalainen OM:n liikuntalähetti Camila Vikan.
Suomalaisten tikvalaisten WhatsApp-ryhmässä on tällä hetkellä nelisenkymmentä nimeä; sertifioidut ohjaajat pitävät tunteja alkavalla syyskaudella kymmenillä paikkakunnilla.
Itsekin ohjaajaksi pätevöitynyt Lehtimäki kertoo, että Tikva on kristillistä, rauhoittavaa ja kehoa elvyttävää liikuntaa, johon kuuluvat lempeä musiikki ja rohkaisevat Raamatun sanat.
– Alun perin Tikva on ruotsalaisen fysioterapeutin kehittämä laji, jolla eräs crossfit-kisaaja sai itsensä kuntoon pahan selkävamman jäljiltä.
Tikva on ollut suosittua Ruotsin lisäksi Saksassa, Alankomaissa ja Sveitsissä.
Suomessa seuraava Tikva-ohjaajakoulutus järjestetään ensi tammikuussa Tampereella, Teopoliksella. Pätevöitymisprosessiin kuuluu, että kouluttautuja kuvaa omatoimisesta ohjaamisharjoittelusta videon ja lähettää sen kouluttajille.
Hyväksytyn videon jälkeen kouluttautuja saa todistuksen siitä, että on sertifioitu Tikva-ohjaaja.
Samalla hän liittyy osaksi ECSU-verkostoa (European Christian Sports Union).
Tikvan liikkeet auttavat kehon palautumisessa ja jännitystilojen lieventämisessä mukautuen osallistujan kuntoon ja tarpeisiin.
Yleensä Tikva kestää puolesta tunnista kolmeen varttiin.
Tikva on heprean kielen sana, joka merkitsee toivoa.