Päätoimittaja Sari Savela tuo kesäblogisarjassaan tuokiokuvia ja tunnelmia toimittajamatkalta Tansaniasta. Tansanian evankelisluterilainen kirkko on maailman toiseksi suurin luterilainen kirkko.
Arushassa sijaitsee Tansanian evankelisluterilaisen kirkon päämaja. Tansanian luterilainen kirkko on Etiopian Mekane Yesus -kirkon jälkeen maailman toiseksi suurin luterilainen kirkko. Vuonna 1938 seitsemän luterilaista kirkkoa perustivat Tanganyikan luterilaisten kirkkojen liiton, jonka pohjalta 1963 syntyi Tansanian evankelisluterilainen kirkko. Syntyessään kirkolla oli puoli miljoonaa seurakuntalaista, nykyään seurakuntalaisia on jo 8,5 miljoonaa. Luterilaista kirkkoa suurempi kristillinen kirkkokunta on katolinen kirkko. Myös helluntailiikkeellä on vahva jalansija Tansaniassa.
Evankelisluterilaisen kirkon missiona on johdattaa ihmisiä tuntemaan Jeesus ja elämään täysipainosta elämää raamatunopetuksen ja luterilaisen identiteetin pohjalta. Uusia seurakuntia syntyy koko ajan ja kirkko kasvaa. Tansanian luterilaisessa kirkossa on karkeasti kolmenlaisia työntekijöitä: pappeja, evankelistoja ja seurakuntatyöntekijöitä. Evankelistat eivät voi jakaa sakramentteja, mutta voivat julistaa evankeliumia ja saarnata sekä käytännön syistä myös siunata ihmisiä hautaan. Tansaniassa hautajaiset pidetään parin päivän sisällä vainajan kuolemasta ja käytännössä on usein mahdotonta saada siinä ajassa pappia paikalle varsinkaan syrjäkylään. Koulutetuista papeista on pulaa.
Kirkko puuttuu epäkohtiin.
Kirkko on arvostettu yhteiskunnallinen toimija Tansaniassa. Se puuttuu epäkohtiin. Palvelutyö kattaa perusseurakuntatyön lisäksi muun muassa sairaiden auttamista ja ihmisten kouluttamista. Kirkolla on yli 170 terveydenhuoltolaitosta ja kirkon ylläpitämiä oppilaitoksia on 120 mukaan lukien kaksi yliopistoa. Ihmisiä autetaan kokonaisvaltaisesti, myös erityisryhmien, kuten vammaisten oikeutta ihmisarvoiseen elämään edistetään. Lisäksi rauhallisen rinnakkaiselon vaaliminen on tärkeää maassa, jossa on yli 120 heimoa erilaisine kulttuureineen ja kielineen ja jossa on sekä muslimeja että kristittyjä.
Tansanian luterilaisen kirkon apulaispääsihteeri Lazaro M. Rohhon mukaan Tansanian haasteena on paitsi globaalit ongelmat, kuten ilmastonmuutos, myös esimerkiksi voimakas väestön kasvu, mikä tekee köyhyyden poistamisesta haastavaa. Väestöstä jopa 70 prosenttia on alle 25-vuotiaita.
Apulaispääsihteeri Rohho luonnehtii afrikkalaisia uskon ihmisiksi. He ovat hänen mukaansa myös herkästi harhaanjohdettavissa ja manipuloitavissa, minkä vuoksi esimerkiksi menestysteologia saa ihmisissä kaikupohjaa.
Rohho arvelee Tansanian luterilaisen kirkon kasvun johtuvan siitä, että ihmiset ovat nähneet, kuinka usko tuo merkityksellisyyttä ja vakautta elämään.
Oma havaintoni on, että luterilaisuus näyttää Tansaniassa selvästi Suomen luterilaisuutta enemmän alkukirkolliselta. Rukousta on paljon, Raamattu on Jumalan sanaa ja usko näkyy.
