Ympäristötyön koordinaattorina toimiva kappalainen Jyrki Koivisto uskoo, että seurakunnat voivat metsänhoidollaan olla inspiroiva esimerkki koko yhteiskunnalle, joka nyt elää kestävyyssiirtymän aikaa.
Ylöjärven seurakunnan kirkkovaltuusto siunasi helmikuussa kymmenen vuoden päähän ulottuvan metsäsuunnitelman.
Sen mukaan lähes 400 hehtaarin metsäomaisuudesta on suojelussa 54 hehtaaria. Vapaaehtoisen suojelun piiriin kuuluu 24 hehtaaria. Lahopuuta saa tulla 20 kuutiota hehtaaria kohti, sillä siinä elää tuhansia eliölajeja, jotka turvaavat metsäluonnon toimintaa osallistumalla hajotukseen ja ravinteiden kiertoon.
Ylöjärven seurakunnan talousarvioissa metsätulojen osuus on alle yhden prosentin.
Kappalainen Jyrki Koivisto kertoo metsäasioiden nousseen erityisellä tavalla esiin, kun seurakunta käynnisti Kirkon ympäristödiplomiin hakemiseen liittyvät toimet.
Sen myötä seurakuntaan perustettiin ympäristötyöryhmä, jossa Koivisto alkoi kantaa vastuuta sihteerinä. Kappalaisesta tuli myös ympäristötyön koordinaattori.
Monitavoitteinen metsäsuunnitelma tarkoittaa käytännössä sitä, että ekologiset, luonnon monimuotoisuutta turvaavat ja luontokatoa hillitsevät tavoitteet ovat selkeästi määritelty ja kirjattu sekä ympäristöohjelmaan että metsäsuunnitelmaan.
Valmistelutyö vei useamman vuoden. Ympäristötyöryhmä tutustui kaikkiin ehdotettuihin METSO-alueisiin paikan päällä käyden.
Työryhmä kuuli metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijoita, joiden ohjeiden mukaan metsiä oli tähän asti hoidettu. Termistössä oli uutta opiskeltavaa ja omaksuttavaa.
Monitavoitteista metsäsuunnitelmaa se lähti rakentamaan tutkimustietoon nojaten, monen yhteistyökumppanin avustuksella.
Koivisto kertoo seurakunnan tehneen tiivistä yhteistyötä muun muassa Jyväskylän yliopiston ForTran-hankkeen kanssa, mutta ”matkan varrella” oli yhteyksiä myös esimerkiksi kahden yliopiston ylläpitämään Pirkanmaan ilmastotoimintakeskukseen, paikalliseen luontoyhdistykseen sekä Pirkanmaan luonnon monimuotoisuusohjelmaan, LUMOon, jota Pirkanmaan ELY-keskus ja Pirkanmaan liitto ovat yhdessä koostaneet.
Koivisto kertoo tiedottaneensa sekä kirkkoneuvostoa että kirkkovaltuustoa metsäsuunnitelman edistymisestä.
– Kun valmis suunnitelma tuli kirkkovaltuuston hyväksyttäväksi, ei se sisältänyt yllätyksiä päättäjille.
Koivisto tietää, että seurakunnat ympäri Suomen ovat keskenään erilaisissa taloustilanteissa.
Ylöjärvellä monitavoitteiseen metsäsuunnitelmaan oli mahdollisuus.
– Joka tapauksessa uskon, että seurakunnilla on potentiaalia olla esimerkkinä koko yhteiskunnalle siinä, miten metsiä hoidetaan vastuullisesti ja omistajalleen tärkeiden arvojen mukaisesti.
Suomen metsistä noin prosentti on ev.-lut. seurakuntien omistuksessa.