Vanhemmat lähettivät Mohamad Jawadin Suomeen — Löysin turvan Jeesuksesta

Seurakunnassa tiedettiin Mohmad Jawadin kiinnostuksesta rakentamiseen, joten häntä pyydettiin Vapaakirkon kesäjuhlien rakennusvastaavaksi. Kuva: Karoliina Leikkari

Sodan uhka, turvattomuus ja elämän toivottomuus sai Mohamad Jawadin vanhemmat etsimään keinoja lähettää lapsensa pois Libanonista. Suomeen lähetetty poika kääntyi kristityksi.

Muslimiperheessä kasvanut Mohamad Jawad (24) oli 8-vuotias, kun hän astui ensimmäisen kerran kirkkoon Libanonissa. Yhdessä kristittyjen ystävien kanssa tehty vierailu muutti hänen sydämensä.

– Kirkossa olevat Jeesusta kuvaavat alttaritaulut vaikuttivat minuun. Tunsin, kuinka Pyhä Henki kutsui minua — koin turvaa ja vapautta. En tuntenut olevani koskaan yksin, Mohamad Jawad kertoo kokemuksestaan.

israelpvt

Vaikka Libanonissa on sekä kristittyjä että muslimeja, muslimista kristityksi kääntyminen ei ole helppoa.

– Koin, että Libanonissa saamani Pyhän Hengen kutsu muuttui uskoksi vasta Suomessa.

Rakentaminen on sydäntä lähellä

Mohamad tuli Suomeen 2012 ja pääsi opiskelemaan tietotekniikkaa Ouluun.

– Vanhempamme olivat päättäneet lähettää minut kaksosveljeni kanssa Suomeen. Haluaisin opiskella rakennustekniikka, mutta en voinut koska en osannut silloin vielä suomea, Mohamad kertoo.

Pian Suomeen tultuaan Mohamad löysi tiensä Oulun vapaaseurakuntaan.

– Olen kasvanut uskossa ja kävin kasteella Oulun vapiksella. Kasteen jälkeen seurakunnan pastori Risto Wotschke pyysi minua miksaamaan, Mohamad kertoo.

Mohamad on helposti toimeen tarttuva nuori mies ja rakensi kirkon seinälle ristin, koska sellaista ei siellä ollut.

Valmistuttuaan tietotekniikan insinööriksi keväällä 2016 hän pääsi Tampereelle opiskelemaan rakennustekniikkaa, sillä suomen kielen taito oli kehittynyt neljän Suomessa vietetyn vuoden aikana. Muutto Tampereelle tuntui vaikealta, sillä tyttöystävä ja kaverit jäivät Ouluun.

Hengellinen koti löytyi kuitenkin Tampereen Vapaakirkkoseurakunnasta. Sieltä hän löysi uusia ystäviä ja on päässyt tekemään seurakunnassa myös nuorisotyötä.

– Uskon, että Jeesus on halunnut antaa minulle uuden seikkailun, jossa voin oppia enemmän hänestä. Mielestäni jokainen ihminen, joka usko Jeesukseen, on niin cool, Mohamad kertoo.

Vapaakirkon kesäjuhlien rakennusvastaavaksi

Seurakunnassa tiedettiin Mohamadin kiinnostuksesta rakentamiseen, joten kun Vapaakirkon kesäjuhlien suunnittelu käynnistyi Tampereella, häntä pyydettiin rakennusvastaavaksi. Mohamad kokee palvelutehtävän mieluiseksi.

– Haluan antaa lahjani Jeesukselle. Tykkään kaikenlaisesta rakentamisesta, mutta tämä on minulle ensimmäinen projekti, jossa on mukana johtamista, Mohamad kertoo

Mohamadista kuvastuu elämän ilo ja syvä rakkaus Jeesukseen.

– Jeesus sanoo, ettäme elämme hänessä ja hän elää meissä. Minä todella tunnen, että hän elää minussa. Hän on antanut vapauden. Muistan joka hetki, että Jeesus on mun kanssa.

Perheen maine on vaarassa

Muslimivanhempien ei ole helppo ymmärtää lasten kääntymistä kristityiksi. Mutta se ei ole Mohamadin perheelle ongelma. Muslimiyhteisön keskellä se on kuitenkin perheen maineen kannalta hankalaa.

– Vanhemmat rakastavat minua kaikesta huolimatta, Mohamad kertoo kiitollisena.

Joka kesä veljekset vierailevat kotimaassaan Libanonissa. Suunnitelmissa on, että jossain vaiheessa vanhemmat pääsisivät käymään Suomessa, mutta toistaiseksi siihen ei ole ollut varaa. Vanhemmat haluavat varmistaa lapsilleen paremman tulevaisuuden, joten varat ovat menneet siihen, että lapset ovat voineet opiskella Suomessa.

– Kun muutin Suomeen, minulla ei ollut opintotukea.

Vanhempien taakkaa keventääkseen Mohamad kävi opintojen ohella töissä Haukiputaalla 20 kilometrin päässä asunnoltaan. Matka taittui polkupyörällä ympäri vuoden.

Sodasta selviytyminen on armoa

Vuoden 2006 Libanonin sota oli juutalaisten ja muslimien välinen konflikti. Sodassa kuoli myös monia Mohamadin kavereita. Sota on hänen mukaansa aivan erilaista, kun sen keskellä elää. Suomessa vain kuulemme asioista ja ne jäävät melko etäisiksi.

– Ihmisyys on parempi Suomessa. Libanonissa ei ole turvaa ja elämää on vaikea rakentaa.

Mohamad kokee usein Vanhaa testamenttia lukiessaan matkaavansa mielessään kotimaahansa. Hän kokee, että se on osaltaan vahvistanut uskoa, koska Raamattu kertoo tapahtumista, jotka sijoittuvat hänen kotimaahansa.

– Sodan keskellä olen miettinyt, missä Jeesus on nyt. Koin kuitenkin, että kuljin pommien täyttämää tietä, mutta Jeesus oli oppaani. Uskon, että Jeesus on aina kanssamme, vaikka me välillä unohdammekin hänet, Mohamad vakuuttaa.

100-vuotias Suomi on toinen kotimaa

Mohamad pitää 100-vuotiasta Suomea toisena kotimaanaan.

– Suomalaiset ovat ystävällisiä ja heillä on puhdas sydän. En ole kohdannut pahaa suomalaisten taholta.

– Elämä Libanonissa on vakavampaa. Täällä ei ole paljon ongelmia. Täällä on joillakin ihmisillä masennusta, mutta ei ole isoja ongelmia. Olen nähnyt kotimaassani pahempaa, Mohamad kertoo.

Jopa Suomen talveen hän on tottunut.

– Kun tulin Suomeen keskellä talvea, silloin oli kylmä eikä minulla ei ollut talvitakkia. Sain takin lainaksi rautatieasemalta.