Tästä syystä Markku Ruotsila näkee Trumpin valinnan hyvänä, Maria Annala maapallolle kohtalokkaana

 

Yhdysvallat on suurvalta ja muu maailma sille alamainen. Tämä yhdistää harvana asiana republikaaneja ja demokraatteja, mutta miten kristinuskon teemat eroavat puolueissa? Tutkijat Maria Annala ja Markku Ruotsila suomentavat Amerikkaa.

Trump ei ole enää presbyteeri, korkeimman oikeuden tuomari nimitettiin, Sudanista tuli kolmas Israelin kanssa diplomaattisuhteet solminut arabi- ja muslimivaltio. Lokakuun askelmerkit tihenevät kohti marraskuun alun vaaleja. Kaikki valta on jaossa ja sen huomaa ison äänestysvihkon kanssa äänestämään menevä Yhdysvaltain kansalainen. Hän äänestää presidentin lisäksi vallan jaosta myös edustajainhuoneeseen ja senaattiin, jotka muodostavat yhdessä kongressin. Mutta mitä republikaanit ja demokraanit edes haluaa ja miten he palloa pyörittäisivät? Luit oikein: Maapalloa.

Tämän artikkelin lopussa klikattavasta linkistä pääset kuuntelemaan Markku Ruotsilan ja Maria Annalan politiikan syväporaamista kristillisen maaperän läpi. Operaatio tosin jää kesken. Amerikka on liian iso ja kahtiajakautunut maa. Tätä ennen on hyvä selventää demokraattien ja republikaanien ideologista eroa. Lähdetään liikkeelle poliittisesta valtapelistä, jonka alttarilla on puolueesta riippuen joko naisten oikeudet tai syntymättömien lasten oikeudet.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Arvokonservatiivien vedenjakajana ei kaste vaan abortti 

Lokakuun ennakoitu yllätys koettiin tällä viikolla, kun harras katolilainen Amy Coney Barrett nimettiin korkeimman oikeuden tuomariksi. Liberaaleina pidettyjä tuomareita on jatkossa kolme, konservatiivisia kuusi. Joidenkin arvioiden mukaan tämä on toisen maailman sodan jälkeen konservatiivisin kokoonpano. Ruotsilan mukaan liberaalit ovat käyttäneet korkeinta oikeutta poliittisena kiertotienä 1950-luvulta alkaen ja hyvin aktiivisesti 1960-70-luvuilla. Sen sijaan republikaanit ovat pyrkineet jo pitkään saamaan ”originalisteja” eli pelkkiä lain tulkitsijoita, ei siis demokraattien tapaan niitä, jotka pyrkivät tekemään kiertoteitse päätöksiä poliittisella agendan kautta. Yksi tärkeimmistä teemoista on ollut abortti sekä korkeimman oikeuden että presidentti-instituution kohdalla. Niin, miten sitä lakia tulkitaan ja miten presidentti Trump on onnistunut?

– Presidenttinä Trump on tehnyt enemmän syntymättömien lasten elämän suojelemiseksi kuin kukaan muu presidentti. Tästä ei voi olla kenelläkään epäilystä, vakuuttaa Ruotsila.

– Eli vastustanut aborttia, Annala varmistaa.

– Puolustaa syntymättömien lasten oikeutta elämään, Ruotsila sanottaa arvokonservatiivien näkökulmaa.

Eurooppa ei ymmärrä sitä Amerikkaa, jonka juuret punoutuvat Eurooppaan

Muutama vuosisata sitten Englannista karkotetut puritaanit päätyivät Yhdysvaltoihin. Puritanismista tulikin 1600-luvulla Amerikassa vahva uskonnollinen liike. Myöhempinä aikoina onkin sanottu, että puritaaniyhteisö oli luultavasti merkittävin yksittäinen ryhmä, joka on vaikuttanut Yhdysvaltain kehitykseen ja kulttuuriin. Puritaanien tarkoituksena oli rakentaa Amerikan mantereelle yhteisö, jopa Kristus-valtio, joka toimisi esimerkkinä muille. Näistä lähtökohdista löytyy selitys sekä demokraattien että republikaanien DNA:han, jonka sisältö tosin on muuttunut matkan varrella. Markku Ruotsila on perehtynyt Pohjois-Amerikan kirkkohistoriaan.

– Molemmissa puolueissa perinteisesti Yhdysvallat on mielletty tällaisena uutena Jerusalemina; Jumalan erityisesti eloon kutsumana maana, jolla on maailmanlaajuinen tehtävä. Mutta sen tehtävän sisältö on ajan saatossa muuttunut. Osin maallistunut. Demokraatti-puolue on nykyään paljon maallistuneempi. Mutta edelleen puhutaan uskonnollisella sanastolla aika usein. Demokraatti-puolueessa halutaan edetä kohti oikeaa Yhdysvaltoja, joka heidän käsityksen mukaan on Uusi Jerusalem, Ruotsila selittää. Entä sitten siinä toisessa puolueessa?

– Republikaani-puolueessa taas ajatellaan ”Make America great again”. Eli ajatellaan, että se on joskus ollut olemassa se oikea kristillinen amerikka (monen republikaanin puritaani-esivanhemmat pakenivat uskonnonvainoja Euroopasta Amerikkaan). Siitä jäljellä olevia täytyy vahvistaa tai täytyy palata sinne niin paljon kuin mahdollista. Nää on hyvin yleisellä tasolla ne kaksi eri visiota.

Markku Ruotsila on penkonut äärikonservatismin nousua ja historiaa kirjassaan Sydänmaiden kapina (2018). Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala asui Bostonissa vuosina 2015-2019 kirjoittaen suomalaisviestimille ensin Donald Trumpin presidentinvaalikamppailusta ja sittemmin presidenttikaudesta. Amerikan-vuosiensa aikana karttui näkymiä amerikkalaiseen kristillisyyteen, josta hän kirjoitti kirjassaan Trumpin kansa (2020).

Hän ei halua muslimi-maahanmuuttoa Yhdysvaltoihin. Halutaan suojella tätä Yhdysvaltojen kristillistä kulttuuripenritöä, että siihen ei tule ulkopuolisia vaikutteita sotkemaan.

– Kyllä tässä on yksi keskeinen näkemysero, että ketkä ovat tervetulleita. Että onko ”tulkaa kaikki” ajatus vai onko ajatus se, että tämä uusi Jerusalem on jotain, mitä pitää suojella ulkopuolisilta vaikutteilta. Eli esimerkiksi maahanmuutto, joka oli on ollut hänen (Trumpin) politiikassa keskeinen teema nyt sitten presidenttinä. Demokraatti-puolueessa on valtaosa amerikkalaisista, jotka ei oo valkoisia eurooppalaisten jälkeläisiä, vaan edustaa jotain muuta etnistä ryhmää. Valtaosa äänestää demokraatti-puoluetta, (joka) yrittää mennä kohti tämmöistä varmaan omaa uutta Jerusalemiaan, jossa kaikki ovat tervetulleita ja tasa-arvoisia Jumalan silmien edessä, Annala selventää ja jatkaa rajan toiselle puolelle.

– Sitten taas republikaani-puolueella on tää ajatus verenperinnön ja kristinuskon poliittisen vallan ja yhteiskunnallisen merkityksen suojelemisesta, johon istui hyvin Trumpin avoin muslimi-vastaisuus, että hän ei halua muslimi-maahanmuuttoa Yhdysvaltoihin edistää. Halutaan suojella tätä Yhdysvaltojen kristillistä kulttuuripenritöä, että siihen ei tule ulkopuolisia vaikutteita sotkemaan.

Ruotsila lataa takaisin sanomalla, että demokraatit eivät halua toivottaa kaikkia suinkaan Yhdysvaltoihin. Tästä esimerkkinä hän mainitsee eurooppalaiset arvokonservatiivit.

Mutta miksi amerikkalaiseen arvokonservatiivin ”hengelliseen taisteluvarustukseen” kuuluu aseenkantolupa? Miksi republikaanit rikkovat ensimmäistä käskyä eivätkä kannata ilmastonmuutoksen vastaisia toimia? Näistä teemoista sekä Trumpin kirkkokuntaan liittyvästä vaihtamisesta kuulet alla olevasta linkistä.

KUUNTELE debatti. Toimittajana Ariel Neulaniemi.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)