Kun syömisestä tulee ongelma

 

Kokemusasiantuntija Pinja Försti kertoo, kuinka syömishäiriöihin pitäisi suhtautua. Rukoileminen auttaa aina.

Mistä syömishäiriöt useimmiten johtuvat?

Syömishäiriön taustalla voi eri ihmisillä olla hyvinkin monenlaisia ja vaihtelevia tekijöitä. Useimmiten ei ole vain yksittäistä syytä, vaan monisyinen tilanne, joka on johtanut sairauteen. Yleisiä ja varsin tavallisia syitä ovat muunmuassa ihmisen tarve hallita elämää, suorituspaineet, aiemmat rankat kokemukset, kiusaaminen tai jopa erilaiset mielenterveyden ongelmat. Lisäksi tuleehan nykyajan yhteiskunnaltakin aikamoiset paineet siitä, millainen pitäisi olla ja miltä pitäisi näyttää.

Voiko uskova olla sairastunut syömishäiriöön?

Voi, ja siksi mielestäni onkin tärkeää ettei sairauden hoidossa ihmisen uskoa ja maailmankuvaa ohiteta. Itse olin sairastuttuani kristillisessä Tulevaisuuden Portti -hoitokodissa jossa hoidossa huomioitiin myös ihmisen hengellinen puoli ja ihminen nähtiin kokonaisuutena. Siellä Jumala paransi minut syömishäiriöstä ja vapautti kokovaltaisesti. Mielestäni maallisilla keinoilla hoidettuna sairaus jää helposti vaikuttamaan vaikka oireet häviäisivät. Kristillinen minäkuva ja Raamattuun perustuva ihmiskäsitys ovat todella vahvat vastineet syömishäiriöön altistaville tekijöille. Omassa taistelussani etenkin Psalmi 139 antoi voimia parantumiseen.

Sansa vuosisop neliö

Miten auttaa ja tukea syömishäiriöistä?

Ei tarvitse itse alkaa hoitamaan kaveria, eikä ottaa kaverin voinnista väärällä tavalla stressiä ja vastuuta. Tärkeintä on olla tukena ja nimenomaan ystävänä. Parasta ja tärkeää on rukoilla kaverin puolesta. Tietenkin on hyvä ohjeistaa hakemaan apua ja kertoa asiasta jollekkin luotettavalle aikuiselle joka osaa neuvoa asiassa eteenpäin.

Tämä juttu on tiivistelmä. Lue koko juttu osoitteessa nuotta.com!

Teksti: Toni Pakarinen

Kuva: Katarzyna Białasiewicz/123rf.com