Perhehoitoa ikäihmisille – Laitoksesta oikeaan kotiin

 

Ikäihmisten arvostaminen saa Suvituuli ja Tommi Messin avaamaan heille oman kotinsa ovet. Kuva: Minttumaria Ukkonen

Ikäihmisten laitoksiin eristämiselle on olemassa ihmisarvoisempi ja yhteisöllisempi vaihtoehto. Suvituuli ja Tommi Messi suunnittelevat aloittavansa ikäihmisten perhehoidon.

Kun Kuustenlatvan kylässä, yli sata vuotta vanhojen hirsiseinien sisäpuolella keitetään päiväkahvit, tuvassa lämpiää leivinuuni ja uunin päällä kehrää kissa, ollaanko mummolassa? Ei aivan, mutta tämän kodin asukkaat ovat sitä mieltä, että joukkoon mahtuisi hyvin yksi tai useampi mummo tai pappa.

Suvituuli ja Tommi Messi alkoivat miettiä jo vuosia sitten, voisiko ikäihmisten perhehoitajina toimiminen olla heille sopiva tehtävä. Kun he viime vuonna muuttivat Hämeenkyröön ja saivat tietää, että sieltä etsitään ihmisiä perhehoitajien valmennukseen, he tiesivät, että kyse oli Jumalan johdatuksesta. Messit hakivat mukaan ja tulivat valituiksi.

Perheniemi neliöb. elokuu MJa

Molemmat ovat työskennelleet ikäihmisten parissa laitoshoidossa, ja nähneet kuinka valitettavan monet vanhat ihmiset ovat laitoksissa täysin erillään yhteiskunnasta, yksinäisyyteen hylättyinä. Perhehoidossa ikäihminen pääsee aivan eri tavalla osaksi yhteiskuntaa, Messit sanovat.

He molemmat olivat ennen toistensa tapaamista asuneet omien isoäitiensä kanssa jonkin aikaa, auttaen heitä arjen askareissa. Ikäihmisten perhehoitokin on aivan tavallisen arjen elämistä yhdessä, aivan tavallisissa perheissä.

– Täällä meillä saisi nauttia maaseudun rauhasta ja lintujen laulusta. Aivan kotimme vierestä lähtee metsäpolku, ja halutessaan täällä voisi osallistua puutarhan hoitoon tai vaikka polttopuiden pinoamiseen, jos vain kunto sen sallii ja kädet kaipaavat tekemistä. Ikäihmiset nauttivat usein lasten puuhien seurailusta, ja sekin olisi meillä mahdollista, sillä meillä on kolme alle kouluikäistä touhukasta lasta. Tietysti täällä olisi mahdollisuus myös omaan rauhaan, mutta toisen perhehoitajan kokemuksesta olemme kuulleet, että etenkään päiväkylässä olevat ikäihmiset harvemmin malttavat käydä päiväunille. Monien päivät omissa kodeissaan täyttyvät lähinnä television katsomisesta, joten olisihan tällainen perheen keskellä eläminen aivan eri tavalla virkistävää.

Turvapaikka mummon luona antoi tärkeät eväät

Mistä nousee halu avata oman kotinsa ovet ikäihmisille? Ikäihmiset ovat olleet aina lähellä Suvituulin sydäntä. Ja omilla isovanhemmillakin on osuutensa siihen, että hän nyt itse vuorostaan haluaa olla antamassa hoivaa ja apua. Suvituulin ollessa lapsi isovanhemmat osallistuivat paljon hänen ja hänen sisarustensa hoitamiseen.

– Niiltä ajoilta on paljon ihania muistoja. Ja nuorena, kun elin läpi rankempia aikoja, löysin oman mummoni luota aina turva- ja lepopaikan. Jos en olisi myöhemmin tullut uskoon, voisi elämäni näyttää nykyään hyvinkin erilaiselta kuin mitä se nyt on, joten varmasti uskoontulo on myös yksi syy siihen, että olemme nyt toteuttamassa tätä haavettamme.

Myös Tommilla on monia hyviä muistoja omasta isoäidistään.

– Hän oli sellainen ihminen, joka sanoi aina asiat suoraan. Ja jos jostain sovittiin, hän piti siitä aina kiinni, eikä antanut ikinä periksi. Olen varmaankin perinyt häneltä oman periksiantamattoman luonteeni.

Tommi kertoo, että perhehoidon kautta hän kokisi voivansa osoittaa arvostustaan ikäihmisiä kohtaan.

– Mielestäni ikäihmisten arvo yhteiskunnassa tulisi palauttaa. 2000-luvulla on menty kokoajan siihen suuntaan, että heidän arvostuksensa on vähentynyt, ja kristillisen elämänkatsomukseni mukaan jokainen ihminen on yhtä arvokas.

– Heidän työnsä avullahan meillä on itsenäinen kotimaa, ja asiat näin hyvin, Suvituuli lisää. Luulen, että me emme nykyään edes osaa kuvitella sitä työn määrää, jota nykypäivän ikäihmiset ovat elämänsä aikana tehneet tulevienkin sukupolvien hyväksi. Lisäksi ikäihmisistä usein huokuu sellaista hiljaista viisautta ja elämänkokemusta, jota vaan ei voi olla arvostamatta.

Hyvä elämä on paljon muutakin kuin perustarpeiden täyttyminen

Ihmisarvoiseen elämään tarvitaan enemmän kuin vain ruokaa ja vuodepaikka. Suvituuli ja Tommi toivovat, että he voisivat perhehoitajina tarjota ikäihmisille tukea myös hengelliseen elämään. Se voisi tarkoittaa vaikkapa hartaushetkiä, Raamatun lukemista yhdessä tai virsien laulamista, tietysti asiakkaiden omien toiveiden mukaan.

– Muistisairaallekin voi jonkin tutun hengellisen laulun laulaminen hänen kanssaan olla hyvin tärkeä kokemus. Meille ovat tervetulleita ikäihmiset kaikenlaisilla elämänkatsomuksilla, mutta haluamme tarjota myös mahdollisuuden hengellisyyteen sitä kaipaaville. Perhehoidossa on aivan eri tavalla aikaa kohdata ihminen, kuin laitoshoidossa, ja sen kautta on mahdollisuus vastata myös asiakkaiden hengellisiin tarpeisiin, kun kaikki aika ei mene perustarpeista huolehtimiseen. Ja vaikka tänne tulevat ikäihmiset eivät kaipaisikaan erillistä hengellistä elämää, toivomme, että kristillisyys näkyisi perheemme arjessa jo sen kummemmin sitä korostamatta, esimerkiksi toisen ihmisen kunnioittamisessa.

Tavalliset ihmiset huipputärkeässä työssä

Vaikka Suvituuli onkin koulutukseltaan diakonissa-sairaanhoitaja ja Tommi lähihoitaja sekä suurtalouskokki, alan ammatillinen koulutus ei ole välttämätön perhehoitajiksi ryhtyville. Soveltuvuus selvitetään haastatteluin ja valmennus antaa monipuolisesti tietoa ja tukea työhön ryhtymiseen. Ryhmätapaamisten lisäksi siihen kuuluvat laajat kotitehtävät, joissa pohditaan esimerkiksi omaa elämänhistoriaa, parisuhdetta ja tukiverkostoja. Koko perhe huomioidaan valmennuksessa, ja siksi kouluttajat tapaavat myös perheen lapset.

Perhehoidossa ikäihmiset voivat asua pitkäaikaisestikin, mutta Suvituuli ja Tommi ovat ajatelleet aloittaa toiminnan niin, että asiakkaat kävisivät päiväperhehoidossa tai ympärivuorokautisesti lyhyissä jaksoissa, esimerkiksi omaishoitajien pitäessä vapaapäiviään. Jos samaan aikaan olisi hoidossa useampia ikäihmisiä, heillä olisi seuraa ja iloa myös toisistaan.

Perhehoito tukee hyvin hallituksen nykyistä linjausta, jossa pyritään siihen, että ikäihmiset asuisivat yhä pidempään kotona ja laitospaikkoja vähennettäisiin radikaalisti. Esimerkiksi osavuorokautinen perhehoito tukee ikäihmisen kotona asumista ja pärjäämistä ja vähentää kotihoidon käyntien tarvetta.

Unelman antajan ohjauksessa

Kuustenlatvan kylässä, vanhan hirsitalon suojissa, eletään nyt jännittäviä aikoja. Valmennus on käyty, ja käytännön asioita parhaillaan selvitellään. Lapsiperheen arki ja Tommin nykyinen vuorotyö, ikäihmisille varatun huoneen sisustaminen ja kalustaminen sekä joitakin taloon liittyviä muutostöitä jotka mahdollistavat esteettömän liikkumisen, kaikki ne on saatava sopimaan yhteen, ennen kuin varsinainen perhehoito voi alkaa. Messit luottavat Jumalan aikatauluun ja apuun. Jos palaset loksahtelevat paikoilleen heidän unelmansa mukaan, ehkäpä jo tämän vuoden aikana kahvipöytään saadaan kattaa enemmän kuppeja kuin tänään. Miten paljon parempi onkaan ihmisen olla yhdessä kuin yksin!