Maallikko ”julistettiin pannaan” Kokemäen seurakunnassa

Markku Tuomikorpi

Kokemäen seurakunnan kirkkoherra Hannu Tomperi on langettanut hautaustoimiyrittäjä, diakoni Markku Tuomikorvelle opetuskiellon kaikissa seurakunnan tilaisuuksissa.

Tuomikorpi oli ottanut yleisönosastokirjoituksessaan (Jokilaakso 9.2.) kantaa seurakunnan uuteen ”suvaitsevaiseen linjaan”. Tuomikorpi toteaa myös olleensa kirkkoherran kanssa avoimesti eri mieltä homoseksuaalisuudesta.

Tuomikorpi väitti kirjoituksessaan, että seurakunnan jumalanpalvelusten kävijämäärät ovat romahtaneet, koska ”papit eivät enää julista parannuksentekoa ja anteeksiantamusta”. Kirjoituksensa tueksi hän esitti tilaston, joka osoitti, että joulunajan jumalanpalvelusten kävijämäärä on Kokemäen kirkossa vähentynyt vuosituhannen alusta yli tuhannella hengellä.

Miksi Tuomikorvelle ei kerrottu?

Tuomikorpi on palvellut seurakuntaansa vapaaehtoisena 32 vuotta jumalanpalveluksissa, seuroissa ja nuortenilloissa. Hän on toiminut vaimonsa kanssa myös seurakunnan lähetyssihteerinä.

– Eniten tässä ihmetyttää kirkkoherran toimintatapa. Hän lähetti opetuskiellostani sähköpostin kaikille seurakunnan työntekijöille mutta minulle hän ei ilmoittanut mitään. Kuultuani asiasta, jouduin kysymään häneltä perusteluita oma-aloitteisesti.

– Tomperi sanoi, ettei se viesti periaatteessa kuulunut minulle. Hän lupasi kuitenkin lähettää sen sisällön sähköpostilla. Tästä lupauksesta on kulunut nyt viikko. Vielä ei ole viestiä tullut.

”Raamatun valossa tulkitsevat narsisteja”

Tuomikorpi järjesti tapaamisen Tomperin kanssa. Tuomikorven mukaan kirkkoherra oli tapaamisessa todennut niiden, jotka tahtovat olla homoseksuaalisuuskysymyksessä oikeassa yksin Raamatun valossa, olevan ”narsisteja ja mielenvikaisia”.

– Hän kysyi, millä vallalla asetun piispojen ja hänen yläpuolelleen.

Miten Tuomikorpi saa jatkossa seurakuntaansa palvella, on hänelle vielä epäselvää.

– Ainakaan en saa mennä puhumaan nuorteniltaan. Toisaalta en tiedä, saanko esimerkiksi järjestää seurat.

Lääninrovasti harmitteli, piispa ei

Tuomikorpi kävi keskustelemassa asiasta myös lääninrovasti Marianne Känän ja piispa Kaarlo Kallialan kanssa.

– Känä ihmetteli tapahtunutta, mutta Kallialalta ei juuri ymmärrystä herunut.

Tuomikorpi kuvaa tapahtuneen olleen kuin ”märkä rätti päin naamaa”.

– Tiesin, että kirkkoherra on liberaali, mutta olisin silti odottanut häneltä suvaitsevaisuutta.

– Olemme saaneet vaimoni kanssa voiman rukoilla Tomperin puolesta. Joudumme kuitenkin miettimään, voimmeko kuulua enää tähän kirkkoon.

”En löydä itseäni noista lauseista”

Kirkkoherra Hannu Tomperi ei tunnista itseään niistä lauseista, jotka Tuomikorpi hänen sanomikseen mainitsee.

– En ymmärrä mistä tässä koko ”keississä” on kysymys, Tomperi tuhahtaa.

– Tuomikorpi pyysi minulta saarnavuoroja. Kun keskustelin hänen kanssaan, en kuitenkaan katsonut häntä sopivaksi pitämään mitään teologista puhetta, joka voitaisiin katsoa Kokemäen seurakunnan opetukseksi.

Tomperi sanoo Tuomikorven ”ihmisen olemukseen liittyvien näkemysten” olevan ristiriidassa kirkon opetuksen ja tieteellisen maailmankuvan kanssa. Kirkkoherra myöntää, että ongelma liittyy Tuomikorven näkemykseen homoseksuaalisuudesta.

– Kirkon viran haltijana lähden siitä, että piispainkokouksen tulkintoja on syytä kunnioittaa.

Kirkkoherra toteaa, ettei ilmoittanut Tuomikorvelle tämän saamasta rajoitteesta, koska viesti oli ”työyhteisön sisäistä viestintää”.

– Tieto olisi joka tapauksessa päätynyt hänelle eri työaloista vastaavien kautta.

Mitkä ovat sitten Tuomikorven mahdollisuudet palvella seurakuntaansa tästä eteenpäin?

– Hän on tervetullut mukaan kaikkeen seurakunnan toimintaan, Tomperi vastaa.