Legacy Project 2019 haastaa sata aktiolaista maailmalle

”God said go, I will go.” Teksti t-paidassa vakuuttaa, että sen kantaja lähtee toteuttamaan Jumalan antamaa lähetyskäskyä. Vapaakirkon kesäjuhlilla kävijöitä kutsuivat lähtemään Henri Hermunen (vas.), Miia Rauhala, Heidi Aalto ja Roni Zidbeck. Kuva: Pia Korhonen

Vuosi sitten joukko suomalaisia nuoria lähti tanssimaan Brasilian Belo Horizonten kaduille. Ensi vuonna projekti saa jatkoa, sillä silloin tavoitteena on lähettää sata suomalaista kuudelle mantereelle.

”Kohta päästään tekemään niitä siistejä juttuja, joista on puhuttu kaksi vuotta”, Emilia de la Rosa, yksi Legacy Projectin tanssijoista sanoo kameralle.

Esa Paavolan kuvaama dokumenttielokuva välittää suomalaisten nuorten tuntoja kuukauden mittaiselta lähetysmatkalta Brasilian Belo Horizonteen. Suurkaupungin slummialueilla toteutettiin vuonna 2017 tanssipainotteinen aktio Suomen Vapaakirkon tukemana, mutta muuten vapaaehtoisvoimin. Aktion visionääri Frans Rautalahti kertoo, että matkalla oli kolme tavoitetta: mahdollistaa lähtijöille vahva kokemus ja kasvun paikka, tukea paikallista työtä ja kolmanneksi välittää evankeliumia verkossa ilmaiseksi nähtävän dokumentin kautta.

PS rikottu neliö

Rautalahti uskoo tavoitteiden toteutuneen hyvin.

– Tietenkään en osannut odottaa, että siitä poikii jotain tuommoista, hän toteaa.

Rautalahti viittaa Legacy Project 2019:ään, joka on jatkoa edelliselle huomattavasti suuremmassa mittakaavassa. Ensi vuoden kesäkuussa on tarkoitus lähettää sata ihmistä eri kohteisiin ympäri maailmaa. Listalta löytyvät muun muassa Ecuador, Himalaja ja Uganda, varhaisnuorille ja yli 40-vuotiaille suunnatut matkat sekä seikkailuaktio Moldovaan.

– Kohteet on valittu sen perusteella, että aktiot tukevat paikoissa toimivien eri lähetysjärjestöjen tekemää pitkäaikaista työtä, Vapaakirkon lähetyssihteeri Roni Zidbeck selittää.

Tanssi sopi slummeihin

Vuoden 2017 Legacy Project sai alkunsa Brasiliassa  yhteistyössä paikallisen YWAMin kanssa.

– Yksi johtaja, Edimar, heitti vision tanssiprojektista. Edi heitti kaksi termiä: luova ja rohkea,  Frans Rautalahti kertoo.

Lajiksi valikoitui tanssi, joka paitsi täytti luovuuden ja rohkeuden ehdot, myös sopi luontaisesti latinokulttuuriin. Rautalahti myös tiesi, että hänen jyväskyläläisessä ystäväpiirissään oli aktiivisia tanssin harrastajia, joilla oli intoa toteuttaa tanssiprojekti ulkomailla asti. Yhtälön tuloksena huhtikuussa 2017 Suomesta lähti kaksitoista ihmistä Belo Horizonteen kuukaudeksi.

Paikallisella YWAMilla on ollut Rautalahden mukaan vahvaa työtä kaupungin slummeissa, joten siitä tuli luontainen ympäristö tapahtumille, joita järjestettiin lapsille ja heidän perheilleen.

Projektin pitkäkestoisia vaikutuksia paikallisten elämään Rautalahti ei osaa arvioida, mutta kolmen vuoden aikana hiotut koreografiat ja niiden kautta välittynyt sanoma kirvoitti hänen mukaansa katselijoista niin naurua kuin kyyneleitäkin. Kuitenkin muutaman viikon projekti oli tärkeydestään huolimatta lyhyt sysäys järjestöjen ja seurakuntien tekemän työn rinnalla.

– Onhan se totta kai vähän karuakin, että me menemme hetkeksi ja katoamme sitten heidän elämästään, hän pohtii.

”Ei mennä sooloilemaan”

Lyhytaikaisuus on aktioiden vahvuus ja heikkous. Parhaimmillaan muualta tuleva, innokas ryhmä innostaa myös paikallisia työntekijöitä ja mahdollistaa kampanjoita, joihin näillä ei olisi voimavaroja. Pahimmillaan omilla ehdoillaan toimiva, ennakkokäsityksillä ladattu tiimi saattaa vain nakertaa pitkäjänteistä työtä.

Legacy Project 2019:n järjestäjät tiedostavat riskit. Kohteisiin ei ole tarkoitus mennä valkoisen miehen taakka olalla, vaan eettisyys on yksi projektin kantavista arvoista.

– Sinne ei mennä sooloilemaan, vaan tukemaan olemassa olevaa työtä. Suunnittelemme toiminnan paikallisen tiimin kanssa tyyliin: ”Meiltä tulee kymmenen tyyppiä palvelemaan teitä tällaisilla lahjoilla, mitä te haluatte?” Roni Zidbeck selittää.

Paikallisen työn tukeminen on tärkeä tavoite, mutta matkan vaikutus on kaksisuuntainen: eniten aktiot vaikuttavat lähtijöihin itseensä. Zidbeck muistuttaa, että aktio antaa kokemuksen siitä, mitä lähetystyö mahdollisesti voisi olla, ja millaista on tehdä työtä toisen kulttuurin keskellä.

Samalla se näyttää, miten Jumala toimii eri puolilla maailmaa.

Vuoden 2019 Legacy Projectin järjestäjät tulevat Vapaakirkosta, Operaatio Mobilisaatiosta ja Suomen Youth With A Missionista.