Kristinusko tarjoaa vaihtoehdon, kun Kiinassa etsitään uusia arvoja

 

Nanjingin teologisen seminaarin professorina työskentelevä Miikka Ruokanen valotti uskonnollista tilannetta Kiinassa Lähetyksen kesäpäivillä Hyvinkäällä järjestetyssä Kirkko ja kiinankielinen maailma -Missiologisessa seminaarissa.

– Kiinassa etsitään uusia arvoja, eikä ateismi, raha tai valta riitä arvomaailman pohjaksi. Kun Kiinan yhteiskunta ei pysty huolehtimaan heikoimmistaan, kristinusko ja rehellisiksi koetut kristityt tarjoavat perherajojen ylittävää huolenpitoa, kuvaili Miikka Ruokanen.

Maailman nopein kirkon kasvu tapahtuu Kiinassa. Joka päivä jossain päin Kiinaa avataan uusi kirkko ja noin kaksi miljoonaa aikuista ottaa kasteen vuosittain, päivittäin kastetaan yli 5000 uutta aikuista kristittyä. Virallisen kirkon jäsenmäärä on noin 40 miljoonaa, kotikirkkojen jäseniä on toiset 40 miljoonaa eli yhteensä protestantteja on noin 6 % Kiinan asukkaista. Lisäksi katolisia on noin prosentti.

Jalohaukat leiri vko 2

Kiinan kristityt elävät vaikeaa aikaa. Jotkut pastorit sanovat: ”Tämän hetken vaikea tilanne valmistaa meitä entistä suurempaan Jumalan työhön omassa maassamme ja maailmanlaajasti.”

Ruokasen mukaan tyypillinen kiinalainen kristitty on hyvin koulutettu ja ottanut kasteen aikuisena. Hän lukee Raamattua jatkuvasti, on maltillinen herätyskristitty tai maltillisesti karismaattinen. Hän on innokas todistaja ja rukoilija, joka käy kirkossa. Usko ei voi kuitenkaan näkyä mediassa, joten sana liikkuu henkilöltä henkilölle.

– Voimme ottaa mallia kiinalaisessa kristillisyyden alkukristillisestä tyylistä, jossa on hengellistä energiaa ja väkevä rukouselämä. Olennaista on Raamattu-keskeisyys ja evankelioiminen. Siihen kuuluu maallikkovastuu ja jälkitunnuksellinen protestantismi, analysoi Ruokanen.

Hän näkee kiinalaisten kristittyjen vaikutuksen laajana:

– Voisiko kiinalainen kristillisyys vaikuttaa maailmanlaajasti? Voisivatko kiinalaiset viedä evankeliumia sinne, minne muut kristityt eivät mene ja pääse? Voisiko Kiinasta tulla suuri kristillinen vaikuttaja? Kristillinen usko kulki 600-luvulla Kiinaan silkkitietä pitkin. Onko evankeliumin aika tulla nyt takaisinkin päin? Voisivatko kiinalaiset viedä evankeliumia muslimeille, hinduille ja juutalaisille? kyseli Ruokanen.

Lähetyksen kesäpäivät aloittaneessa Missiologisessa seminaarissa puhuivat myös Ruokasen vaimo Li Jun, teologian dosentti Paulos Huang Helsingin yliopistosta, Kirkon lähetystyön keskuksen lähetysteologi Jukka Kääriäinen sekä Kylväjän lähetysjohtaja Pekka Mäkipää. Tilaisuuden juonsivat Juri Veikkola ja Anssi Almgren. Seminaariin kokoontui yli 160 kiinankielisestä työstä kiinnostunutta.

Lähetyksen kesäpäivät ovat Lähetysyhdistys Kylväjän suurin vuosittainen tapahtuma, joka järjestetään tänä vuonna yhteistyössä Hyvinkään seurakunnan kanssa. Kesäpäivät jatkuvat viikonlopun ajan monipuolisella ohjelmalla kaiken ikäisille.

 

Kuva: Anshelm Laine

 
Kylvaja artikkelibanneri