Kiinasta on tulossa vanhojen ihmisten ja eläkeläisten yhteiskunta

Vanhainkodissa Kiinassa sosiaalityöntekijänä työskennellyt Li Jun valotti kiinalaisen väestön vanhenemisen haasteita Lähetyksen kesäpäivillä Hyvinkäällä.

Kiinan yhden lapsen politiikka on vaikuttanut radikaalisti väestön ikääntymiseen ja perheiden pienenemiseen. Kiinasta on tulossa yhä enemmän vanhojen ihmisten ja eläkeläisten yhteiskunta. Kaksi vuotta sitten yli 65-vuotiaita oli 150 miljoonaa, nyt heitä on jo 170 miljoonaa.

– Vuodesta 2016 lähtien on ollut laillista saada kaksi lasta, mutta naiset ovat kiinnostuneempia työskentelemään kodin ulkopuolella kuin hoitamaan lapsia. Kolme vuotta sitten 8 % naisista halusi toisen lapsen, tällä hetkellä toisen lapsen haluaisi vain 3,5 % naisista. Eläminen ja lasten kasvattaminen on erittäin kallista, totesi Li Jun.

PS Norvanto Hedelmästään puu tunnetaan

Sosiaaliturvaa ei vanhuksille ole, joten on mahdollista viettää kolmenlaisia eläkepäiviä: jatkaa asumista kotona, asua yhteiskunnan ylläpitämässä vanhainkodissa tai ostaa paikan kansalaisjärjestön ylläpitämässä vanhainkodissa. Perinteinen äiti, isä ja yksi lapsi -malli ei enää toimi väestön vanhetessa.

– Lapsen pitäisi kiinalaisten perinteiden mukaan huolehtia vanhemmistaan ja isovanhemmistaan, käytännössä yhden lapsen politiikan seurauksena usein kuudesta eläkeläisestä, kuvaili Li Jun.

Yhteiskunnan järjestämälle vanhustenhoidolle on huutava tarve, koska lapset muuttavat muille paikkakunnille. Kuitenkin vain 10 % vanhuksista haluaa mennä vanhainkotiin, 90 % haluaisi asua kotona. Vanhainkotitoiminta laajenee silti käytännön pakosta koko ajan.

– Osalla rikkaista kiinalaisista on mahdollisuus muuttaa ulkomaille eläkepäiviksi. Esimerkiksi Malesiassa elää kiinalaisten vanhusten yhteisö. Palvelut ovat hyvät, mutta kodin lämpö puuttuu, joten kotimaasta lähtemistä vältetään. Oman kulttuurin keskellä tutulla maaperällä on turvallisinta vanheta. Kiinalaisten vanhusten suurin toive on, että he saisivat elää loppuun asti kotona lastensa ja lastenlastensa kanssa.

Li Jun itse on työskennellyt vanhainkodissa, jonka yhteydessä asui myös vammaisia lapsia, mikä oli myönteinen kokemus sekä lapsille että vanhuksille.

– Koko maassa on 6 miljoonaa vanhainkotia. Jos yli 65-vuotiaista 10 % haluaisi vanhainkotiin, pitäisi perustaa vielä 9 miljoonaa vanhainkotia.

Lähetyksen kesäpäivät aloittaneessa Missiologisessa seminaarissa puhuivat myös Li Junin puoliso, Nanjingin teologisen seminaarin professori Miikka Ruokanen, teologian dosentti Paulos Huang Helsingin yliopistosta, Kirkon lähetystyön keskuksen lähetysteologi Jukka Kääriäinen sekä Kylväjän lähetysjohtaja Pekka Mäkipää. Tilaisuuden juonsivat Juri Veikkola ja Anssi Almgren. Seminaariin kokoontui yli 160 kiinankielisestä työstä kiinnostunutta.

Viikonlopun kestävät Lähetyksen kesäpäivät ovat Lähetysyhdistys Kylväjän suurin vuosittainen tapahtuma, joka järjestetään tänä vuonna yhteistyössä Hyvinkään seurakunnan kanssa.

Kuva: Anshelm Laine

Kylvaja artikkelibanneri