Työ Somaliassa palkitaan

 

Somalialla on nyt mahdollisuus muutokseen. Toivo elää etenkin naisissa ja nuorissa.

22.6. vannoi virkavalansa Somalian keskialueiden osavaltion parlamentti. Hallinto epävakaaseen Somaliaan saatiin pitkälti Kirkon ulkomaanavun työn tuloksena.

Maailman epävakaimpiin valtioihin lukeutuvan Somalian keskialueet ovat yhdistyneet osavaltioksi, jonka perustuslaki hyväksyttiin 17.6. Parlamentti on vannonut virkavalansa, ja ensi viikolla valitaan vielä osavaltion presidentti.

Kirkon ulkomaanavulla on Somaliassa useita rauhan- sekä humanitaarisen avun projekteja. Keski-Somaliassa tavoitteena on vuodesta 2013 asti ollut yhtenäisen hallituksen muodostaminen, hankkeen projektipäällikkö Kati Miettunen kertoo.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

”Jo eri toimijoiden ja klaanien saaminen saman pöydän ääreen oli aluksi hankala urakka.”

– Aiemmat aluehallinnot allekirjoittivat viime heinäkuun lopussa sopimuksen, jonka mukaan alueelle luodaan yhtenäinen hallinto, Somalian hallituksen alainen osavaltio. Tämä on huimaavaa kehitystä alueella, joka on tunnettu konflikteistaan ja epäyhtenäisyydestään jopa Somalian sisällä, ja jossa jo eri toimijoiden ja klaanien saaminen saman pöydän ääreen oli aluksi hankala urakka, Miettunen selostaa.

 

Sirpaleet yhdistyvät

Aiemmin Keski-Somalian hallinto oli sirpaleinen; erilliset aluehallinnot koostuivat paikallisista klaaneista. Vain vahvimmat klaanit olivat äänessä, eikä vähemmistöjen edustajille jäänyt sijaa. Klaanit olivat keskenään myös erittäin riitaisia, ja Miettusen mukaan sotivat keskenään jo ennen vuoden 1988 sisällissotaa.

– Viime vuoden aikana olemme paikallisen kumppanimme kanssa muun muassa antanut koulutusta, teknistä ja logistista tukea, sekä tukenut klaanien välistä rauhantyötä. 2,5 kuukautta sitten muodostettiin kaikkia alueen klaaneja edustava konferenssi, joka on tähdännyt osavaltion muodostamiseen.

– Olemme tehneet pitkän taustatyön, ja nyt, kun tulee näkyviä tuloksia, tuntuu todella mahtavalta. Kunnia kuuluu projektin aivan upealle tiimille – ja tietysti alueen asukkaille ja Somalian sisäministeriölle, jotka ovat prosessia ajaneet, Miettunen iloitsee.

”Alueelta löytyy sekä niitä, joilla on suuret toiveet siitä, mitä uusi hallinto tuo, että niitä jotka epäilevät sen tuovan kaaosta, korruptiota ja elämän vaikeutumista alueen asukkaille.”

Katse tulevaisuuteen

Rutiköyhä ja erittäin korruptoitunut Somalia ei edistyksestä huolimatta ole vielä selvillä vesillä. Miettunen mainitseekin korruption uuden hallituksen yhdeksi suurimmista ongelmista.

– Alueelta löytyy sekä niitä, joilla on suuret toiveet siitä, mitä uusi hallinto tuo, että niitä jotka epäilevät sen tuovan kaaosta, korruptiota ja elämän vaikeutumista alueen asukkaille.

Suurimmat odotukset kohdistuvat klaanien väliseen yhteistyöhön, kompromissien tekemiseen sekä etenkin turvallisuuden varmistamiseen. Miettunen kertoo, että uuden hallituksen toivotaan mm. mahdollistavan yhteisten turvallisuusjoukkojen toiminnan, jotta se voisi tehokkaammin taistella esimerkiksi Al Shababia vastaan.

– Nyt on otettu ensimmäinen askel klaanien välisen yhteistyön, organisoidun, läpinäkyvän hallinnon sekä turvallisuuden ja muiden palveluiden kehittämisen mahdollistamiseksi, Miettunen summaa.

 

Toivo naisissa ja nuorissa

”Lainsäädäntöön on saatava lisäys 30 prosentin pakollisesta naiskiintiöstä.”

Deqa Yasin toimii operaatiojohtajana naisten ja lasten oikeuksien puolesta taistelevassa 150-henkisessä IIDA-organisaatiossa. Hän kertoo, että Somaliassa eletään juuri nyt hyvin kriittistä aikaa sukupuolten välisen tasa-arvon kannalta.

”Seuraavan neljän kuukauden aikana on vielä mahdollista vaikuttaa Somalian perustuslakiin niin, että sukupuolten välisen tasa-arvon tarve tunnustettaisiin lainsäädännössä muutenkin kuin ympäripyörein lausein. Lainsäädäntöön on saatava lisäys 30 prosentin pakollisesta naiskiintiöstä – niin vaalilainsäädäntöön, poliittista toimintaa määrittävään lainsäädäntöön kuin maan perustuslakiinkin”, Yasin teroittaa.

Mr. Abdihakim Yusuf Ali Somalian sisäministeriöstä ajattelee, että maan tärkein voimavara ovat nuoret.

”Somalialaisista 70 prosenttia on alle 30-vuotiaita. Se tarkoittaa, että vanhat johtajat kuuluvat itse vähemmistöön, joka edustaa vain noin 20 prosenttia kansasta. Olen kuullut, että Kirkon Ulkomaanapu tukee kansallisen innovaatiokeskuksen avaamista Eritreaan. Juuri tämänkaltaista toimintaa tarvittaisiin kipeästi myös Somaliaan”, Ali huomauttaa.

 

Lähde: Kirkon ulkomaanapu

Kuva: DFID /flickr.com