Tukiparilta apua arjen solmuihin

 

– Tukiparina toimiminen on parisuhteen laatuaikaa, kertovat Jonna ja Jussi Virtanen. Kuva Sari Savlea

Uskottomuus on yleisin syy soittaa Parempi avioliitto ry:n ylläpitämään tukipuhelimeen.

Parempi avioliitto ry järjestää joka vuosi 25 koulutustapahtumaa yhteistyössä eri kansanopistojen kanssa: avioliittoleirejä ja -kursseja, mies- ja naistapahtumia sekä koulutustapahtumia luennoitsijoille ja vertaisryhmien ohjaajille valtakunnalliseen parisuhdetyöhön.

Tukiparityötä on sitäkin ehditty tehdä kahdenkymmenen vuoden ajan. Tukiparitoiminnassa vertaistukea tarjotaan sitä kaipaavalle parille. Tukipari on vierellä kulkija, joka kulkee hetken matkaa tuettavan parin rinnalla haastavan elämänvaiheen läpi.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Tukiparin tärkeimpiä tehtäviä on molempien puolisoiden kunnioittava kuunteleminen, rohkaiseminen ja toivon herättäminen. Toiselta avioparilta saa usein uusia näkökulmia oman suhteen ongelmiin.

Viime keväänä saadun RAY:n rahoituksen turvin työtä ryhdyttiin koordinoimaan ja kehittämään järjestelmällisemmin. Hanke lähti vauhdikkaasti käyntiin, kun sitä tekemään palkattiin kaksi projektikoordinaattoria, Elina Holappa ja Tanja Kallio.

– Kartoitimme kevään ja kesän aikana olemassa olevat tukiparit ja loimme valtakunnallisen tukiparirekisterin. Siihen kuuluu tällä hetkellä noin 100 tukiparia. Syyskuun alussa olevassa tukiparikoulutuksessa julkaistaan kokoamamme opas ”Tärkeintä on toivo – Opas avioliittotyön tukipareille, Elina Holappa kertoo.

Laatuaikaa vapaaehtoistyössä

Jonna ja Jussi Virtanen Kotkasta lähtivät Tanja Kallion houkuttelemina kevättalvella 2016 mukaan tukiparitoimintaan.

– Aluksi emmimme, että onko meistä siihen, mutta sitten ajattelimme, että miksi emme voisi laittaa itse saamaamme hyvää kiertämään, Jonna ja Jussi Virtanen kertovat.

Lisärohkaisua ja neuvoja he saivat ystäväpariskunnaltaan, joka on toiminut jo pidempään tukiparina. Ryhmänohjaajakokemukset ovat antaneet työhön myös hyvää pohjaa.

– Tukiparina saamme olla kulkemassa toisen parin rinnalla kappaleen matkaa. Valmiita vastauksia ei meiltä ongelmiin löydy, mutta monesti asioiden ääneen sanominenkin jo avaa ajatuksia ja auttaa eteenpäin, Jonna toteaa.

– Itse saamiemme neuvojen ja parisuhdeoppien jakaminen on ollut antoisaa tiedon eteenpäin viemistä. Kaikista upeinta on kuitenkin ollut tehdä työtä yhdessä oman puolison kanssa, mikä ainakin meillä jää usein vähälle arjen tohinassa. Eli laatuaikaa vapaaehtoistyön muodossa, Virtaset hehkuttavat.

Suhteen ongelmia voi ennaltaehkäistä

Toukokuussa käynnistyi valtakunnallinen Parempi yhteys -parisuhdepuhelin, joka päivystää keskiviikosta perjantaihin klo 10-16. Tukiparikyselyitä tulee useita viikossa ja tukipuhelin soi. Yleisin syy soittoihin on uskottomuus ja se, että toinen puolisoista ei halua lähteä hakemaan apua.

– Soittajat eivät useimmiten tunne muuta Parempi avioliitto ry:n toimintaa. Tukiparia toivotaan kaikenlaisiin elämän haasteisiin ja usein myös tilanteeseen, missä kahdestaan kommunikoinnista ei meinaa tulla mitään, Holappa valottaa soiton syitä.

Avioliittoa kannattaisi herätä hoitamaan jo ennen kuin ollaan siinä pisteessä, että sukset ovat pahasti ristissä. Yhdistyksen avioliittoleireiltä ja -kursseilta saa erinomaisia työkaluja parisuhteen piristämiseen ja kommunikaation parantamiseen.

– Pienryhmissä saatava vertaistuki auttaa laittamaan omia ongelmia ja kipukohtia oikeisiin mittasuhteisiin ja massiiviset kriisit ovat ehkä vältettävissä. Kun avioliittoa jaksaa säännöllisesti huoltaa ja hoitaa, erityistuelle ei ole niin suurta tarvetta. Toisaalta pienryhmissä saattaa nousta niin isoja asioita, ettei niissä yhden leirin aikana pääse kuin alkuun ja tällöin voi tukiparin apu arjessa olla kultaakin kalliimpaa, Elina Holappa kertoo.

Teksti: Parempi avioliitto ry