Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Sixten Korkman: Taloustieteilijät saarnaavat jo kuin papisto

 

– Arvot vaikuttavat kulloiseenkin talouspolitiikkaan siinä missä taloustiedekin, arvioi Sixten Korkman Radio Dein aamulähetyksessä perjantaina. Kuva: Wikipedia

Sixten Korkman kaipaa taloustieteilijöiltä vähemmän moralisointia ja enemmän analytiikkaa. Professori pelkää ekonomistien anastavan itselleen saarnaajan leiman.

– Teologian ja taloustieteen analogiaa voitaisiin viljellä pitkäänkin, hymähti taloustieteen professori Sixten Korkman Radio Dein aamulähetyksessä tänään perjantaina.

Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen (ETLA) ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) entinen toimitusjohtaja kritisoi maamme taloustieteilijöitä siitä, että nykymenolla ammattikunta kipuaa rooliin, joka oli aikanaan varattu papistolle.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Pidämme varsinaisia saarnoja, joissa kerromme, että tässä on tuhon tie ja tuolla on pelastuksen tie, tiivisti Korkman suorassa Radio Dein Parempi Huomen -lähetyksessä.

– Jotkut ovat huomauttaneet, että teologit ja taloustieteilijät ovat kuin kollegoja, mutta minusta ekonomistien olisi syytä varoa ajatusta. Jätettäköön saarnat ammattimiehille eli papistolle. Taloustieteessä meidän tulisi pysyä sikäli asialinjoilla, ettemme lähde liikaa moralisoimaan.

Korkmanin mukaan taloustieteessä on nykyään aivan liikaa vääriä profeettoja, jotka esittävät näkemyksiään totuuksina vailla fakta- ja todellisuuspohjaa.

– Taloustiede on vähän niin kuin puutarha. Siellä on erilaisia kukkia, mutta myös rikkaruohoja. Yksi taloustieteen tehtävistä on karsia puutarhasta rikkaruohoja. Keskuudessamme on sellaista soopaa, ettei siitä ole esitettävissä mitään empiiristä näyttöä, että näin asiat olisivat. Sellaiseen täytyy suhtautua kriittisesti.

Kuuntele Sixten Korkmanin haastattelu kokonaisuudessaan Radio Dein Parempi Huomen -aamulähetyksen arkistosta.

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)