Pokémonit lymyilevät kirkoissa

 

KUVA: Flickr/Eduardo Woo

Seurakunnat ja kristilliset järjestöt ovat ottaneet huippusuositun Pokémon Go -pelin tavoittavan työnsä välineeksi.

Kansanlähetysopiston kesätiimi oli viime viikolla Hämeenlinnassa. Yksi tiimiläinen osti Pokémon Go -peliin liittyvän syötin (englanniksi lure).

– Syötti on voimassa puoli tuntia. Se toi hahmojen etsijöitä luoksemme. Pelaajia tuli luoksemme kolmisenkymmentä, linjanvetäjä Nooa Saari arvioi Uudelle Tielle.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Hän kertoo, että katutyössä tiimi tarjosi kohdattaville kahvia ja ilmaista rukousta.

– Menin kyltin kanssa istumaan penkille. Kysyin ohikulkevilta ihmisiltä, voinko rukoilla heidän puolestaan. Osa jäi rukoiltaviksi.

Saari kertoo saaneensa muutama vuosi sitten sydämelleen rukoilemisen ihmisten puolesta.

 

Pelaajia kirkonmäellä

Kirkot ovat pelissä maamerkkejä, joista löytyy Pokémon-hahmoja. Etenkin pääkaupunkiseudulla monet kirkot ovat saaneet pelin myötä uuden virtuaalisen merkityksen. Miten seurakunnat hyödyntävät tätä uudenlaista näkyvyyttä?

Uusi Tie tavoitti Espoon Olarin seurakunnan nettipapin Kimmo Ansamaan, jonka mukaan kirkonmäellä on tohinaa. Joku pelaaja lataa puhelintaan, joku käy vessassa. Pelaajat tavoittelevat pokemon-hahmoja kirkon ympäristöstä.

– On kiva pitää kirkkoa auki, mutta se harmittaa, että me papit emme ole ehtineet jututtaa ihmisiä. Työntekijät ovat lomilla ja muissa puuhissa.

Ansamaan mielestä kirkon tärkein tehtävä on kuitenkin huomioida pelaajat positiivisesti.

– Kun tulee kotikirkkoon pelin avulla, niin ehkä se madaltaa kirkon kynnystä muutoinkin. Monet elävät etäällä seurakunnasta. Jo pelkästään tuleminen kirkon tontille saati aulaan on uusi juttu.

Kimmo Ansamaa haastaa miettimään, miten näemme pelaajat.

– Paheksummeko heitä vai näemmekö mahdollisuuden? Mielestäni kirkossa pitäisi voida tehdä tavallisia asioita. Kaiken tekemisen ei tarvitse olla läpeensä hengellistä, hän sanoo.

 

Virtuaaliset pelit ovat sosiaalista toimintaa

Markus Kartano on helsinkiläinen nettipappi, joka palvelee Helsingin seurakuntayhtymää verkkokysymyksissä. Hän korostaa, että esimerkiksi internetin kautta toimivat pelit ovat yhä enemmän sosiaalista toimintaa.

– Niiden kautta voi luoda uusia tuttavuuksia. Pelaamalla voi oppia uutta. Kavereiden kanssa voi jutella ja liikkua. Nyt ilmiöksi noussutta Pokémon Go -peliä voi kiittää siitäkin, että se saa pelaajat liikkeelle. Kaiken kaikkiaan pelaaminen luo parhaimmillaan hyviä kokemuksia, hän listaa.

Kartanosta on hienoa, että ihmiset tulevat kirkon ympärille pyörimään. Hänen mukaansa syvälliset keskustelut kuitenkin käydään erikseen. Tosin nekin käydään yhä useammin verkossa.

– Diginatiiveille eli nuorelle sukupolvelle on luontevaa keskustella asioista netissä erilaisilla kohtaamispaikoilla kuten chatissä. Näissä paikoissa ihmiset ovat valmiita keskustelemaan myös syvällisistä ja henkilökohtaisista asioista, Kartano tietää.

Pokémon Go on peli, jossa puhelimen avulla etsitään ja kerätään virtuaalisia Pokémon-hahmoja. Pelistä on muodostunut muutamassa viikossa ilmiö eri puolilla maailmaa. Peli perustuu 1990-luvulla suosittuun lasten animaatiosarjaan.

 

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet