Pasi Turunen: Kristittyjen pitäisi malttaa mielensä sosiaalisessa mediassa

 

Toimittaja ja teologi Pasi Turunen katkaisi eilen blogissaan siivet kristittyjenkin keskuudessa levinneeltä huhuviestiltä, jonka mukaan presidenttiehdokas Sauli Niinistö (kok.) olisi vapaamuurari.

Niinistö painotti itsekin tänä aamuna MTV3:n Huomenta Suomi –lähetyksessä, ettei hän ole koskaan ollut vapaamuurari.

Turunen tahtoi oikaista virheelliset tiedot blogissaan, koska hänen Facebook-seinälleen ilmestynyt väite Niinistön vapaamuurariudesta paisutti keskustelun ”villiksi”.

– Halusin selvittää onko väitteessä jotain perää. Vapaamuurariushan on okkulttinen salaseura, jonka kanssa meillä ei pitäisi olla mitään tekemistä kristittyinä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Aika pian paljastui, että kyse oli huhusta, joka perustui heikkoihin asiatietoihin ja osaksi silkkaan tietämättömyyteen. Toisiinsa liittymättömiä ilmiöitä liitettiin pinnallisesti toisiinsa epäluulojen pohjalta. Vähän samaan tyylin kuin, että epäilisi kaikkia viiksekkäitä miehiä antisemiiteiksi, koska Hitlerilläkin oli viikset, Turunen vertaa.

Tieto leviää Turusen mukaan sosiaalisessa mediassa ”kulovalkean tavoin”, niin hyvässä kuin pahassa.

– Kun huhut tulevat vakuuttavanoloisilta tahoilta, niitä ei heti hoksaa kyseenalaistaa. Niitä on kovin vaivatonta laittaa eteenpäin ihan ”varmuuden vuoksi”. Kristittyjen pitäisi kuitenkin malttaa mielensä eikä uskoa kaikkea mikä netissä liikkuu. Varsinkin silloin, kun huhut mustamaalaavat toisia ihmisiä. ”Älä lausu väärää todistusta” sanotaan käskyissä.

Turusen mielestä kristittyjen kannattaisi käyttää huhujen levittämisen sijaan aikansa tärkeämpien asioiden parissa.

– Kristuksen evankeliumi on ehdottoman varma. Huhujen oikomiseen menee sen sijaan suhteettoman paljon aikaa. Ja silti jää niitä, jotka jatkavat huhujen levittämistä. Pitää miettiä minkälaista vahinkoa huhut saavat aikaan jos käykin ilmi, ettei niissä ole perää.

– Kyse ei aina ole pahantahtoisuudesta, mutta ehkä liiallisesta herkkäuskoisuudesta. Huhujen epäileminen ei ole syntiä Kristusta vastaan. Niihin saa suhtautua kriittisesti, Turunen kannustaa.

 
Artikkelibanneri perussanoma