Paperihelmillä kiinni elämään Ugandassa

 

Grace Tendo on juuri kuullut pääsevänsä Caring Handsin helmentekijäryhmään. Kuva: Milla Happonen

Suomalaistaustainen järjestö sai Ugandan valtion vienninedistämispalkinnon. Paperihelmet koristivat myös Miss Uganda -kilpailun finalisteja iltapukukierroksella.

Naisen lapsuutta leimasi pakolaisuus, ja nuorena hän joutui raiskauksen uhriksi. Ugandalaisen Justine Mbabazin tausta on surullisuudessaan yleinen, mutta yhä useampi nainen saa hänen laillaan uuden alun. Entinen pakolaistyttö on nykyään elinvoimaisen kehitysyhteistyöjärjestön työnjohtaja ja laadunvalvoja.

– Justine vieraili viime vuonna Suomessa ja kertoi avoimesti kokemuksistaan. Olen itsekin Ugandassa käydessäni nähnyt, kuinka hirveitä kohtaloita ihmisillä siellä on ja kuinka apua saaneiden toivo on herännyt, Liisa Jääskeläinen kertoo.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Jääskeläinen on Caring Hands -järjestön Suomen yhdistyksen puheenjohtaja. Yhdistys tuo maahan jätepaperista tehtyjä helmikoruja, joiden valmistaminen työllistää kymmeniä ja tuo elannon sadoille. Helmentekijät ovat leskiä, yksinhuoltajia, hiv-positiivisia ja muita yhteiskunnan hylkimiä naisia.

Helmiä myydään kolmessatoista maassa; eniten niitä menee kaupaksi Suomessa. Tänä vuonna helmimyynnissä rikkoutunee miljoonan dollarin raja, kun katsotaan kokonaistuloa järjestön perustamisesta alkaen.
– Suosio näyttää kaikkien ihmeeksi vain kasvavan. Syynä on tarina, joka kantaa: meillä on todella näyttää, mitä rahoilla on saatu aikaiseksi. Ja helmihän on nyt muotia, Jääskeläinen summaa.

50 naista ja yksi mies
Helmi-idean äiti, Milla Happonen on tehnyt puolisonsa Hannun kanssa lähetystyötä helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin kautta Ugandassa vuodesta 1995. Caring Hands -järjestön hän perusti Kampalassa vuonna 2006. Nykyään helmentekijöitä on 51 ja hallintoon sekä sosiaalityöhön palkattua henkilökuntaa 19 henkeä.

– Milla ja Hannu eivät itse ota tästä senttiäkään palkkaa, Jääskeläinen huomauttaa.
Vaikka järjestön tehtävänä on työllistää naisia, helmentekijäjoukkoon mahtuu yksi mieskin.
– Hän anoi kovasti päästä mukaan, koska hän on rampautunut lapsena sairastamansa vaikean taudin vuoksi. Emme sentään ole ihan miehiä hylkiviä, Jääskeläinen naurahtaa.

Apua Kampalan slummeihin
Noin 150 euron kuukausipalkka vastaa Ugandassa opettajan palkkaa. Se takaa helmentekijöille turvatun asunnon, terveydenhoidon ja lasten koulutuksen. Heille on myös perustettu oma koulu, jotta jokainen voisi jättää puumerkit menneisyyteen, oppia lukemaan ja laskemaan.

– Apu ei kosketa pelkästään tätä ryhmää, vaan kaikkia ovelle tulijoita autetaan uskontoon, ihonväriin ja yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta. Helmimyynnin tuotolla pyöritetään hyväntekeväisyyttä Kampalan slummeissa, Jääskeläinen lisää.

Caring Handsin työ on herättänyt huomiota myös kristillisten piirien ulkopuolella. Pari vuotta sitten järjestö sai Ugandan valtion vienninedistämispalkinnon, ja viime vuonna paperihelmet koristivat Miss Uganda -kilpailun finalisteja iltapukukierroksella.

Koruja saa tilata myytäväksi Jääskeläisen kautta tai tulevan helluntaiherätyksen Juhannuskonferenssin Missioteltasta. Konferenssissa voi myös tavata vieraita Ugandasta.