Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Laulua Jeesukselle

 

Vanhoissa virsissä ja nykypäivän ylistyslauluissa on yhteneväisiä piirteitä.

Nykyajan ylistysmusiikista löytyy paljon samaa kuin perinteisistä virsistä.

Eri sukupolvet kuuntelevat ja laulavat erilaista musiikkia. Nykypäivän ylistyslaulut muistuttavat toisten ihmisten mielestä enemmän romanttisia rakkauslauluja kuin kunnioittavaa ja palvovaa ylistystä.

Professori Lester Ruth Duke Divinity Schoolista on tutkinut kristillisiä ylistyslauluja. Hänen mukaansa ylistyslaulut ja perinteiset virret eroavat yllättävän vähän teologiselta ajattelultaan toisistaan. 39 % ylistyslauluista ja 40 % virsistä on suunnattu Jeesukselle, ja ovat suhteessa ne ovat sisältöltään hyvin yhteneväiset.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

 

Ruthin tutkimusaineisto koostuu 110 suositusta ylistyslaulusta vuosilta 1989-2015. Hän on vertaillut niitä 70:een eniten painettuun protestanttiseen virteen vuosilta 1737-1860.

Taivas on tullut lähelle

Virret kuvaavat kristittyjen elämää tuskan ja kivun läpi taivaltamisena, josta pelastutaan luottamalla Jumalaan ja armoon Jeesuksessa. Ylistyslauluissa kuvataan taivaan siunauksia.

– Taivaassa enkelit laulavat ”pyhä, pyhä, pyhä”. Meidän musiikkimme on välittömästi yhteydessä taivaaseen, ja liittyy osaksi Jumalan ylistämistä, Ruth kuvaa ylistyslauluja.

Tutkiessaan ylityslaulujen ja virsien teologiaa, Ruth on havainnutkin että vanhoissa virsissä taivasta odotetaan maan päälle. Uusissa ylistyslauluissa taivas nähdään jo ihmisten keskellä maan päällä.

Lähde: Christianity Today

Kuva: Pixabay/LoveToTakePhotos