Kesäleirillä lapsen kuuluu kokea olevansa rakastettu

 

Ryttylän lähetysopistolla pidettiin alkukesästä Donkin kesäleiri 7-8 -vuotiaille lapsille. Kuva: Karoliina Kangas

Monen suomalaisen lapsen kesään kuuluu kesäleiri. Leiri on paitsi hauskaa tekemistä, myös paikka, jossa saa kokea olevansa hyväksytty.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2014 Suomessa oli 542 900 peruskouluikäistä lasta ja nuorta sekä 60 400 esikoululaista. Heistä moni osallistuu kesän aikana jollekin leirille. Leiri voi liittyä harrastukseen, mutta moni lapsi menee leirille hauskan tekemisen ja kaverien vuoksi.

Kristillisiä kesäleirejä järjestetään ympäri Suomea tänäkin kesänä kymmeniä. Evankelis-luterilaisen seurakunnan kesäleirien lisäksi myös monet vapaansuunnan seurakunnat ja erilaiset kristilliset järjestöt järjestävät leirejä.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Kansanlähetysopistolla Ryttylässä järjestetään tänä vuonna leirejä 7-14 -vuotiaille lapsille. Tänä kesänä 7-8 -vuotiaiden leirille osallistui 40 leiriläistä, kun taas 11-14 -vuotiaille suunnattuun Junnujen kesään osallistui 180 lasta. Ensi viikolla leiriläisiä saapuu kahdelle eri leirille yhteensä 110.

Kansanlähetyksen juniorityöntekijän Jaska Palomäen mukaan leirejä järjestetään, koska lapsille halutaan kertoa Jeesuksesta. Jos lapsi on uskossa, hänen uskoaan pyritään tukemaan ja vahvistamaan.

– Näen tärkeäksi myös sen, että lapsilla on hauskaa tekemistä ja paikka, jossa kokea, että sua rakastetaan ja susta välitetään, hän summaa.

Moninainen kirjo harrastepajoja

Ryttylän lähetysopistolla järjestettävistä leireistä lähes kaikilla järjestetään raamatunopetuksen lisäksi ohjattuja pajoja. Leiriläinen voi itse valita mihin pajaan osallistuu leirin läpi. Nuorimpien lasten leireillä pajavaihtoehdot rajoittuvat urheiluun, kokkaukseen ja käsitöihin. Junnujen kesässä pajavaihtoehtoja oli 15 erilaisista liikuntalajeista kädentaitoihin ja valokuvaukseen sekä teatterista erätaitoihin ja kemiallisiin reaktioihin.

Leireillä lapset innostuvatkin pajoista, joissa voi oppia itseään kiinnostavasta aiheesta lisää. Pienemmille leiriläisille tärkeätä on päästä käymään leirikioskilla.

– On myös lapsia, joiden mukaan opetukset ovat hyviä. Tai sitten kiitetään rukoushetkestä, että on saanut itse rukoilla, Palomäki kuvaa.

Palomäki kerääkin palautetta sekä leiriläisiltä että ohjaajilta. Leirejä kehitetään palautteiden mukaan niin, että esimerkiksi suosittua pajavaihtoehtoa voitaisiin tarjota useammalle lapselle. Suunnitteilla on myös leirien järjestämistä yhteistyössä eri seurakuntien kanssa.

– Lapset ovat hyviä kutsumaan kaverinsakin leireille mukaan. Kaverit ovat ylipäätään leirillä tärkeitä, Palomäki huomauttaa.